• Vianočné trhy v Korni

          • Aj tento rok sa v našej obci konali vianočné trhy.  Trhy sú miestom úžasnej atmosféry , ľudia sú štedrí, usmievaví. Celú atmosféru dopĺňali deti zo súboru Lipovienka, ktoré  sa predviedli krásnymi vianočnými koledami a vinšami. Ďakujem pani učiteľkám Mitkovej a Papíkovej pri oraganizácií programu. 

            Mgr. Kremeňová

          • MIKULÁŠ V KYSUCKEJ NEMOCNICI

          • Adventný čas prináša každému z nás príležitosť zastaviť sa. Zamýšľame sa, koho a čím obdarujeme, potešíme. Heligonkári z DFS Lipovienka v zložení Matej Kaduch, Andrej Židek, Filip Smažák, Matej Kremeň potešili a vyčarili úsmev pacientom Kysuckej nemocnici v Čadci. 

          • Grafy, diagramy v matematike

          •  

             

            Žiaci  6. ročníka si svoje znalosti z grafov a diagramov overovali aj pomocou pc techniky. Využili sme notebooky v matematickej učebni, ktoré využívame už 15 rokov.  

            V programe vytvorili kruhový graf, stĺpcový , ich rôzne varianty.  

            Svoje znalosti zo zostrojovania grafov ako aj ich správneho čítania si overia v projekte.  

            V Teamsoch budú riešiť Priradenú úlohu zo svojej domácnosti, vytvoria tabuľku, v programe vytvoria graf a online odošlú. Výhodou priradených úloh je prehľadnosť a najmä učiteľ má na jednom mieste databázu žiackych prác.  

            Zúročia tak všetky svoje vedomosti aj z Covidového obdobia, kedy sa naučili pracovať v prostredí Teams.  

             

             

            Matematika v pohybe  

             

            Autor Hejného metódy prof. Milan Hejný nás na vysokej škole učil, že veľa vecí v matematike sa dá vizuálne prepojiť a najmä znázorniť, čím sa u žiakov vytvorí trvácnejšia vedomosť a znalosť. Takto pohybom a mimikou sme dnes znázorňovali desatinné čísla so žiakmi 5. ročníka.  

            Žiaci využívali pohyb, prsty, učebné pomôcky a znázorňovali desatinné čísla, učili sa ich správne čítať a následne aj zaokrúhľovať.  

            Pre žiakov je náročne sedieť celých 45 minút a krátka pohybová aktivitka a je pre nich prínosom.  

            Najväčšou odmenou pre mňa je , ak žiaci povedia:  

            “ Dnes to bolo perfektné, veď my sme sa iba hrali. “ 

             

            Mgr. Jaroslava Srničková  

            Učiteľka matematiky a fyziky  

          • Mikuláš v ŠKD

          • Dňa 6. 12. 2023 náš ŠKD potešila vzácna návšteva – svätý Mikuláš. Sprevádzali ho aj čertík a anjelik. Deti Mikuláša netrpezlivo očakávali a prichystali si pre neho aj pekné pesničky a básničky. Deti mali obrovskú radosť zo vzácnej návštevy, aj keď sa niektorí trošku báli čerta. Mikulášov kôš bol plný dobrôt, ktoré pomáhal rozdávať anjelik. Výslužku v podobe sladkostí si deti určite zaslúžili.

            Za mikulášske balíčky srdečne ďakujeme štedrému sponzorovi pánovi Bohumilovi Jarošovi.

            Marta Jarošová

          • Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Dnes sa našou školou nieslo zvonenie mikulášského zvončeka. Naši deviataci sa zhostili tejto úlohy veľmi svedomito. Navštívili pani riaditeľku a rad radom všetky triedy. V každej zaspievali ,,Rolníčky,, za sprievodu heligonkárov Mateja Kaducha a Andreja Žideka. Deti Mikulášovi recitovali básničky, spievali vianočné piesne. Anjelici a čertíci každému nechali na líčku pamiatku v podobe srdiečka alebo sadzí. Všetkým sa ušla čokoláda a cukríky. Deti sa tešili a tí menej poslušní sľúbili, že sa polepšia. Nakoniec sa celá škola stretla na vstupnej chodbe a Mikuláš so svojími pomocníkmi zažal vianočný stromček. Zo školy sa pobral pozdraviť deti v našej materskej škole. Tie mu zaspievali krásne pesničky a veľmi sa prítomnosti mikulášského sprievodu potešili. Rovnako pozdravil aj vedúcu školskej jedálne a pani kuchárky. Na OÚ ich už čakala pani starostka, ktorá každého ponúkla sladkou odmenou. Deviatakom sa potešili aj pani predavačky v textile, v prevádzke Korzo Kontrík, v drogérii pani Dubačovej, či Coop Jednota a v kaderníctve pani Škerkovej. Deti dostali aj finančný príspevok, ktorý sa rozhodli vložiť do triedneho fondu. Ďakujeme pani učiteľke Papíkovej za prípravu a Janke Maslíkovej za organizáciu a sprevádzanie deviatakov. A na koniec najväčšie ďakujem šikovným deviatakom, že sa každý jeden zhostil svojej úlohy veľmi zodpovedne.(Viď.fotogaléria).. Tešíme sa o rok.

            Janka Maslíková

             

             

          • Vyučovanie techniky na SOŠt v Čadci

          • Dňa 05.12.2023 sa žiaci ôsmeho ročníka už tretíkrát zúčastnili vyučovania techniky na Strednej odbornej škole technickej v Čadci. Zoznámili sa so základmi elektrotechniky. Pomocou elektronických súčiastok zostavili elektrický obvod a vyskúšali jeho funkčnosť.

            PaedDr. Staníková

          • Základy stolovania

          •  

            Základné pravidlo – nerozprávame s plnými ústami a predtým ako sa napijeme – utrieme si ústa obrúskom. V opačnom prípade by mohol náš pohár ostať špinavý od jedla, ktoré konzumujeme. Keď potrebujeme odísť od stola sa postavíme a ospravedlníme. Aj tieto pravidlá slušného správania pri stolovaní sa dozvedeli deti zo školského klubu detí.

            Ďalej sme spoločne nastierali slávnostný stôl, kde všetko má svoje miesto. Deti sa naučili, na ktorú stranu patrí lyžica, vidlička, nožík, dezertná vidlička, či pohár.

            V druhej časti sme si upiekli vianočný perník, ktorý sme si pri slávnostne prestretom stole i ochutnali.

            Marta Jarošová

             

          • Vstávajte pastieri

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vstávajte pastieri.

            Dňa 2.12.2023 sa detí zo súboru Lipovienka zúčastnili vystúpenia v programe VSTAVÁJTE PASTIERI, ktoré organizovalo OZ Bimaček a obec Korňa. Ťažiskom programu bola prednáška zameraná na význam a charakter pastierskych postáv. Deti z DFS Lipovienka sa predviedli krásnymi pastierskymi koledami a hrami. Veľmi pekné bolo spoločné vystúpenie všetkých súborov - DFS Lipovienka, DFS Bukovinka, ŽFS Turzovanka. Mgr. Kremeňová

          • Deň počítačovej bezpečnosti

          •  

            30. november je Dňom počítačovej bezpečnosti. Počítačová bezpečnosť v sebe zahŕňa nielen ochranu zariadení, ochranu osobných údajov, ale aj ochranu pred osobnými útokmi. V školskom prostredí to znamená hlavne vystríhať žiakov pred situáciami, ku ktorým môže dôjsť v online prostredí a vykonávať prevenciu voči takýmto javom. V súčasnej dobe je veľmi veľký nárast používania počítačov, internetu, mobilných telefónov, notebookov, tabletov. Všetky tieto informačno-komunikačné technológie nám uľahčujú život, ale prinášajú však so sebou aj určité riziká. Často bez uváženia zverejňujeme na rôznych webových stránkach a sociálnych sieťach svoje fotografie, názory, myšlienky, miesto pobytu či súkromné informácie. Ale máme to všetko pod kontrolou a bezpečné? Neustále sme zaplavovaní množstvom informácií, z ktorých je často mnoho nepravdivých.

            Školská digitálna koordinátorka Mgr. Horská pripravila pre žiakov workschop „Hoaxy sa na nás nelepia“ a spoločne diskutovali o výhodách informačno-komunikačných technológií a rizikách, ktoré so sebou prináša ich používanie. Žiaci si pozreli krátke videá, rozprávali o tom, aké majú oni skúsenosti s počítačovou bezpečnosťou a dezinformáciami, zábavným a zaujímavým spôsobom sa dozvedeli o nástrahách v online priestore. Žiaci si veríme odniesli ponaučenie, aby internet, smartfóny, tablety či počítače používali tak, aby predvídali možné hrozby a chránili seba a svoje osobné údaje ako najlepšie vedia.

            Mgr. Horská

          • Preventívne aktivity našej školy sú inšpiráciou

          • Prevencii pred šikanovaním sa spolu so žiakmi vyšších ročníkov venujeme na našej škole už niekoľko rokov. Náš modul preventívnych aktivít s využitím metódy Rovesníckeho učenie alebo Peer-to-peer učenia sa teší u odborníkov veľkej  obľube. Vo štvrtok ma oslovilo  ÚSTREDIE PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY ČADCA, Sekcia rodiny, Oddelenie podpory ochrany detí pred násilím, aby som prítomným účastníkov vysvetlila ako pracujeme. Výsledky našej spoločnej práce so žiakmi boli prítomnými ohodnotené veľmi pozitívne. Získali sme uznanie za našu prácu. Inšpirovali sme prítomných a získali sme ponuky k ďalšej spolupráci s viacerými školami.

            Poďakovanie patrí predovšetkým desiatkam našich bývalých žiakov, ktorí pracovali na jednotlivých témach, vytvorili si prezentácie a sprostredkovali náučné workshopy mladším spolužiakom.

            Mgr. Padyšáková

          • Projektový deň žiakov 9.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projektový deň žiakov 9.A.

            Pred našimi deviatakmi stojí dôležité rozhodnutie: „Kam na strednú školu?“ Aby sme im poskytli dostatočné množstvo potrebných informácií, zvolili sme netradičnú formu vyučovania. V utorok 28.11. 2023 sme pre žiakov 9. ročníka pripravili projektové vyučovania, prepojili sme slovenský jazyk, matematiku, geografiu, anglický jazyk a občiansku náuku. Žiaci pracovali v skupinách a získali tak aj dôležitú životnú zručnosť – spoluprácu. Východiskom ich projektu bolo štúdium na strednej škole, resp. budúce zamestnanie. Po úvodnom rozčlenení žiakov do štyroch skupín, oboznámení sa s cieľmi projektového dňa, nasledovala diskusia o nedávnej Burze stredných škôl, či Dni voľby povolania, ktoré mali žiakov usmerniť, inšpirovať, prípadne utvrdiť vo výbere ich stredoškolského štúdia. Následne žiaci uvažovali a svoje myšlienky o podnete, ktorý najviac ovplyvnil výber ich strednej školy, o očakávaní budúceho štúdia, o plusoch aj mínusoch povolania odvíjajúceho sa od ich štúdia, zapísali formou úvahy. Rozdelenie aktivity a práce v kolektíve, prijatie názoru druhého, kompromis a pod. sú dôležité nielen v škole, ale aj v neskoršom zamestnaní a každodennom živote. Na matematike si vytvárali v skupinách k vybraným povolaniam mapu pojmov. Zisťovali aké sú možnosti uplatnenia na pracovnom trhu, možnosti ďalšieho štúdia. Zisťovali aké sú ponuky na trhu práce a či dané povolanie má uplatnenie. Zisťovali hodinovú mzdu na Slovensku a v zahraničí. Porovnali plat vybraného povolania s platom v iných odvetviach. Zistili, že pri pracovných inzerátoch zamestnávatelia požadujú aj dovzdelávanie formou kurzov, znalostí práce s konkrétnym programom. Na geografii zakresľovali do mapy kde sa nachádza škola, ktorú si v skupinách vybrali. Zisťovali si pomocou cestovného poriadku aké je dopravné spojenie na školu a koľko precestujú. Zisťovali koľko stojí ubytovanie na internáte a aké sú náklady na vzdelanie. Na anglickom jazyku hádali rôzne povolania, pracovali s prezentáciou. V ďalšej úlohe priraďovali k povolaniu miesta kde sa študujú. Učili sa hrou a hádali povolanie na základe indícii. Na záver hodiny si v skupinách vymysleli vlastnú hru na povolania. Na občianskej náuke jednotlivé skupiny odprezentovali svoje zistenia k jednotlivým povolaniam cez prepojené predmety. Svoje práce nakoniec spojili a vytvorili tak jeden náučný spoločný bilboard, ktorý bude slúžiť všetkým žiakom školy na oboznámenie sa s možnosťami štúdia. Takáto forma vyučovania priniesla našim žiakom možnosť oboznamovať sa s možnosťami štúdia z rôznych oblastí. Žiaci sa naučili hľadať informácie, triediť ich, spracovávať ich, prediskutovať ich v skupine a podať ich ďalej. Veríme, že sme im aj takto pomohli správne sa rozhodnúť. Do projektu sa zapojili: SJL – Mgr. Jedinák, MAT – Mgr. Padyšáková, GEO – Mgr. Kulla, AJ – Ing. Mitková, PaedDr. Staníková, OBN – Ing. Mitková

          • Pasovanie prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pasovanie prvákov.

            V piatok 24. 11. 2023 nám prváčikovia predviedli, čo všetko sa už v škole naučili. V tento deň boli pasovaní do prváckeho cechu. Sprevádzali ich rozprávkové postavičky z rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Deti pomáhali Maruške plniť rôzne úlohy. Recitovali básničky o číslach, písmenách, spievali, čítali slová, porovnávali čísla. Po zložení sľubu ich pani riaditeľka slávnostne pasovala za prvákov. Dostali pasovací dekrét a darčeky. Ďakujeme pani učiteľke Papíkovej za prípravu programu pre našich prváčikov. Mgr. Anna Huríková

          • Exkurzia kasárne Martin

          •  

            23. novembra 2023 navštívili žiaci 8. a 9. ročníka mesto Martin, konkrétne 11. mechanizovaný prápor 1. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Slovenskej republiky – prápor okamžitej reakcie a elitný mechanizovaný útvar Pozemných síl Slovenskej republiky. Prápor vznikol                1. októbra 1995 ako „Prápor rýchleho nasadenia“, zároveň bol prvým profesionálnym útvarom              v slovenských ozbrojených silách. V roku 1997 dostali príslušníci práporu právo nosiť zelený baret, ako jediný vtedajšej Armády SR. V roku 2000 bol názov zmenený na „Prápor okamžitej reakcie“ a od 7. februára 2001 čestný názov „PRÁPOR OKAMŽITEJ REAKCIE KAPITÁNA JÁNA FRANCISCIHO“. K 1. júlu 2007 bola z prápora vyňatá rota radiačnej a chemickej ochrany, „protilietadlová raketová batéria a rota ženijno-technického zabezpečenia. Od 1. októbra 2006 sa prápor volá 11. mechanizovaný prápor. Cieľom exkurzie bolo pozorovať                       a počúvať nové zaujímavé užitočné veci, učiť sa a inšpirovať v doposiaľ neznámom armádnom prostredí. Učiteľmi sa tak žiakom stali na jedno dopoludnie profesionálni vojaci,                                ktorí po úvodnom privítaní a bezpečnostných usmerneniach svojou typickou príkladnou organizáciou „velili“ žiakom. Pripravené mali stanovišťa, ktoré okrem nových skúseností            a informácií prakticky a aktívne preverili žiacke vedomosti, schopnosti i morálku. 16 metrov vysoká lezecká stena, ukážka zabezpečenia miestnosti s protivníkmi a sebaobranou zblízka, streľba s airsoftovými AK47, ukážky praktík vojenských zdravotníkov pri KPR oživovaní, oživovaní pomocou AED defibrilátora, manipulácia s príslušenstvom vojenskej sanitky, prezentácia vojenskej techniky BVP (Bojové vozidlo pechoty), ALIGATOR 4x4 i zbraní, postupy radiačnej a chemickej ochrany, topografia i záverečný test, a to všetko v teplote pohybujúcej sa okolo 0 stupňov Celzia naozaj žiakov dostatočne preverili. Viacerí boli v záverečnom vyhodnotení dopoludnia odmenení darčekom. Ďakujeme 11. mechanizovanému práporu za profesionalitu a pritom ľudský prístup a ZŠ Korňa za sprostredkovanie exkurzie.

            Mgr. Jedinák

             

             

          • Jesenné tvorenie v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné tvorenie v ŠKD.

            Jeseň je nádherné a čarovné obdobie plné farieb. V našom školskom klube bolo počas jesenných dní neobyčajne rušno. Tvorili sme, vyrábali a tešili sa zo spoločných chvíľ. Spojením fantázie, tvorivosti a rôznych nápadov detí vznikli krásne diela. A keďže nám túto jeseň prialo aj počasie, voľný čas sme trávili rôznymi hrami na školskom dvore a v prírode. Marta Jarošová, Katarína Filová

          • Bubnovačka

          •  

            Na Slovensku dnes prebehol ďalší ročník akcie s názvom „Bubnovačka“, ktorá má aj tento rok symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ si 19. novembra 2020 pripomenieme už po siedmy krát.

            Dnes sa našou školou zneli bubny. Pod taktovkou našich deviatakov Janka, Olivera a Beatky, ktorí koordinovali bubnovačku na našej škole. V tomto školskom roku sme zvolili štafetovú bubnovačku a zapojili sme tak všetkých žiakov našej školy. Bubnovať sa začalo v 1.A, každý žiak si vyskúšal bubnovanie a spoločne za hlasného bubnovania sa prváčikova vybrali do druháckej triedy kde odovzdali bubny ďalším žiakom. Takto sa vystriedali všetci žiaci. O tom, že naše deti majú rytmus v sebe svedčí aj nadšenie a priam profesionálne výkony jednotlivých tried.  Vychovávame našich žiakov k vzájomnému rešpektu, tolerancii, spolupatričnosti, priateľstvu a ľudskosti. Učíme ich, aby neboli ľahostajní a zaujímali sa o svoje okolie.

            Mgr. Padyšáková

          • BUBNOVAČKA 2023

          • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej intervencie v spoločnosti, zaznie Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov

          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu ikebanu

          • V tajnom hlasovaní žiakov vyhrala ikebana 6.A triedy, ktorú vytvorili  Lucka Mlkviková, Eliška Brezinová, Sabínka Čagaľová, Simonka Mlkviková a Terezka Šimáková. Víťazky získali šiltovky a fľaše s logom školy.  Ostatní súťažiaci budú odmenení sladkosťou.  

            Mgr. Padyšáková