• Nefinančná zbierka zvieratkám U psej matere v Korni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nefinančná zbierka zvieratkám U psej matere v Korni.

            O tom, že naši žiaci majú dobré srdiečka a majú radi zvieratká svedčí to, že do tejto zbierky sa zapojilo veľa žiakov. Deti priniesli veľké množstvo krmív pre zvieratká, prikrývok a aj hračiek. Za odmenu im pani Murčová so spolupracovníkmi pripravili krásny posledný deň pred Vianocami. Priviezli psíkov, mačičky, zajačikov, aj malého škrečka a pripravili si pre našich žiakov prednášku o osude niektorých zvierat, ktoré sa k nim dostali. Žiaci mali možnosť vypočuť si nielen o živote zvierat v útulku, ich osudoch a správaní ako takom, ale aj o onedlho aktuálnom strese nielen domácich maznáčikov, ale aj voľne žijúcich živočíchov, kvôli silvestrovským oslavám plných rán delobuchov, svetlíc a podobne. Buďme preto obozretní k sebe, ale aj živočíchom okolo nás a to nielen počas vianočných sviatkov. Žiaci sa pomaznali so zvieratkami a dali im kúsok svojej lásky. Žiaci mali obrovskú radosť a len ťažko sa lúčili s novými štvornohými kamarátmi. Na záver pani riaditeľka poďakovala žiakom 7.A a odovzdala im Diplom a malé darčeky: Šimonovi Šinalovi, Lucke Ďurkáčovej, Lucke Suranovej, Tomášovi Bednárikovi, Radkovi Kaduchovi a Soni Malíkovej, ktorí prevzali záštitu nad touto zbierkou.

          • Mobilné planetárium

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mobilné planetárium.

            V piatok 22.12. 2023 navštívilo našu školu mobilné planetárium, ktoré vo svojej planetárnej kupole prenieslo žiakov do hlbín vesmíru prostredníctvom sférického premietania – projekcie vzdelávacích filmov tzv. full-dome show. Žiaci si aj takýmto spôsobom overili a prehĺbili vedomosti, zaujímavým spôsobom – originálnou didaktickou pomôckou sa dozvedeli viaceré nové informácie nielen z geografie či fyziky.

          • Vianočná akadémia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná akadémia.

            V stredu 20.12. 2023 zorganizovala naša základná škola vianočnú akadémiu – tvorivé pásmo s vianočným nádychom, v programe ktorého vystúpili postupne všetci žiaci. Akadémia spojená s vianočným bazárom prebehla pred očami rodičov i starých rodičov v priestoroch sály Obecného úradu v Korni, za čo patrí vedeniu obce veľké poďakovanie. Žiaci prvého až deviateho ročníka sa z pódia prezentovali viacerými piesňami, rečňovankami, tancom, ale aj folklórnymi pásmami DFS Lipovienka s vianočnými motívmi v sprievode šikovných žiakov i učiteľov – muzikantov heligonkárov a gitaristov, bolo počuť zvuk akordeóna i husličiek pod vedením pedagógov ZŠ. Po predstavení nechýbalo občerstvenie v podobe vianočného punča. Žiaci milými vystúpeniami vyvolali úsmev divákov a navodili vianočnú atmosféru, čím splnili svoj cieľ. Veríme, že o rok sa na vianočnej akadémii opäť stretneme. kolektív ZŠ

          • Lipovienka

          • Deti zo súboru Lipovienka sa dňa 13.12. 2023 zúčastnili vystúpenia v Budapešti, kde reprezentovali Žilinský kraj. 

            Ďakujeme pani starostke, ktorá umožnila reprezentáciu nášho súboru na medzinárodnej úrovni. 

            mgr. Kremeňová

          • Filmové popoludnie v ŠKD

          •  

            Zážitok z filmu dokážu skaziť diváci, ktorí nepoznajú etiketu v kine. Preto i deti zo školského klubu detí sa pred premietnutím rozprávky oboznámili s pravidlami slušného správania v kine. Medzi základné pravidlá patria, že treba prísť včas – aspoň desať minút pred časom, ktorý je uvedený na vstupenke, mobily a rozhovory treba odložiť na čas po predstavení, jeme a pijeme tak, aby sme neobťažovali ostatných a treba myslieť na to, že kinosála nie je smetisko.

            Po oboznámení sa s etiketou v kine si deti pozreli Vianočnú koledu. Učebňou sa niesla vôňa pukancov, na ktorých si deti pochutnávali počas predstavenia.

            M. Jarošová, K. Filová

          • Deň otvorených dverí

          •  

             

            V utorok 12.12. 2023 sa v ZŠ Korňa uskutočnil DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ, v rámci ktorého na našu školu postupne zavítali predstavitelia (pedagógovia, výchovný poradcovia, majstri odborného výcviku, študenti) deviatich stredných škôl Žilinského kraja: SPŠ informačných technológií Kysucké Nové Mesto, Gymnázium Turzovka, Stredná odborná škola technická Čadca, Stredná odborná škola obchodu a služieb Čadca, Stredná pedagogická škola sv. Márie Goretti a Stredná zdravotnícka škola sv. Františka z Assisi Čadca, Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu Čadca, Stredná odborná škola drevárska a stavebná Krásno nad Kysucou, Stredná odborná škola dopravná Žilina a Stredná odborná škola strojnícka Kysucké Nové Mesto, pričom žiakom ôsmeho a najmä deviateho ročníka odprezentovali možnosti štúdia na ich škole, predstavili študijné i učebné odbory, materiálne zabezpečenie školy i dielní, možnosti praktického vyučovania, výhody duálneho vzdelávania, celkové zázemie školy, školského internátu, kultúrne či športové vyžitie v škole resp. konkrétnom meste. Po prezentáciách spojených s prednáškami nasledovali diskusie, v ktorých boli zodpovedané všetky žiacke otázky. Ďakujeme všetkým zúčastneným a veríme, že žiaci poskytnuté informácie zúročia vo svoj prospech.

          • POP3

          • Získali sme: špeciálneho pedagóga 100%, digitálneho koordinátora 50%, dvoch asistentov učiteľa.

          • Od Kataríny do Vianoc, každá noc má zvláštnu moc

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Od Kataríny do Vianoc, každá noc má zvláštnu moc.

            V školskom klube sme cestovali v čase. Na tejto ceste sme si pripomenuli zvyky a tradície, ktoré boli v minulosti spojené s predvianočným obdobím. Predvianočné obdobie malo odjakživa svoje čaro a tieto dni sa nazývali ako „stridžie dni“. Boli popretkávané množstvom magických rituálov, ľudia dodržiavali kadejaké príkazy spojené s poverami. Na ochranu používali svätenú vodu, posvätené sviečky, cesnak a cibuľu. Prvý zo stridžích dní je na Katarínu, bol to posledný deň veselíc a zábav. Spomenuli sme veštenie a ľúbostnú mágiu na Ondreja, zvyky na sv. Barboru, čakanie na príchod Mikuláša, čarovanie na Luciu a prípravy na štedrú večeru. Deti samozrejme pomáhali s pečením vianočných medovníčkov. Cez zážitkové učenie sme si pripomenuli tieto zvyky a na záver si deti pochutnali na dobrotách zo štedrovečerného stola. Mgr. Filová, Mgr. Horská, Maslíková

          • Vianočné trhy v Korni

          • Aj tento rok sa v našej obci konali vianočné trhy.  Trhy sú miestom úžasnej atmosféry , ľudia sú štedrí, usmievaví. Celú atmosféru dopĺňali deti zo súboru Lipovienka, ktoré  sa predviedli krásnymi vianočnými koledami a vinšami. Ďakujem pani učiteľkám Mitkovej a Papíkovej pri oraganizácií programu. 

            Mgr. Kremeňová

          • MIKULÁŠ V KYSUCKEJ NEMOCNICI

          • Adventný čas prináša každému z nás príležitosť zastaviť sa. Zamýšľame sa, koho a čím obdarujeme, potešíme. Heligonkári z DFS Lipovienka v zložení Matej Kaduch, Andrej Židek, Filip Smažák, Matej Kremeň potešili a vyčarili úsmev pacientom Kysuckej nemocnici v Čadci. 

          • Grafy, diagramy v matematike

          •  

             

            Žiaci  6. ročníka si svoje znalosti z grafov a diagramov overovali aj pomocou pc techniky. Využili sme notebooky v matematickej učebni, ktoré využívame už 15 rokov.  

            V programe vytvorili kruhový graf, stĺpcový , ich rôzne varianty.  

            Svoje znalosti zo zostrojovania grafov ako aj ich správneho čítania si overia v projekte.  

            V Teamsoch budú riešiť Priradenú úlohu zo svojej domácnosti, vytvoria tabuľku, v programe vytvoria graf a online odošlú. Výhodou priradených úloh je prehľadnosť a najmä učiteľ má na jednom mieste databázu žiackych prác.  

            Zúročia tak všetky svoje vedomosti aj z Covidového obdobia, kedy sa naučili pracovať v prostredí Teams.  

             

             

            Matematika v pohybe  

             

            Autor Hejného metódy prof. Milan Hejný nás na vysokej škole učil, že veľa vecí v matematike sa dá vizuálne prepojiť a najmä znázorniť, čím sa u žiakov vytvorí trvácnejšia vedomosť a znalosť. Takto pohybom a mimikou sme dnes znázorňovali desatinné čísla so žiakmi 5. ročníka.  

            Žiaci využívali pohyb, prsty, učebné pomôcky a znázorňovali desatinné čísla, učili sa ich správne čítať a následne aj zaokrúhľovať.  

            Pre žiakov je náročne sedieť celých 45 minút a krátka pohybová aktivitka a je pre nich prínosom.  

            Najväčšou odmenou pre mňa je , ak žiaci povedia:  

            “ Dnes to bolo perfektné, veď my sme sa iba hrali. “ 

             

            Mgr. Jaroslava Srničková  

            Učiteľka matematiky a fyziky  

          • Mikuláš v ŠKD

          • Dňa 6. 12. 2023 náš ŠKD potešila vzácna návšteva – svätý Mikuláš. Sprevádzali ho aj čertík a anjelik. Deti Mikuláša netrpezlivo očakávali a prichystali si pre neho aj pekné pesničky a básničky. Deti mali obrovskú radosť zo vzácnej návštevy, aj keď sa niektorí trošku báli čerta. Mikulášov kôš bol plný dobrôt, ktoré pomáhal rozdávať anjelik. Výslužku v podobe sladkostí si deti určite zaslúžili.

            Za mikulášske balíčky srdečne ďakujeme štedrému sponzorovi pánovi Bohumilovi Jarošovi.

            Marta Jarošová

          • Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Dnes sa našou školou nieslo zvonenie mikulášského zvončeka. Naši deviataci sa zhostili tejto úlohy veľmi svedomito. Navštívili pani riaditeľku a rad radom všetky triedy. V každej zaspievali ,,Rolníčky,, za sprievodu heligonkárov Mateja Kaducha a Andreja Žideka. Deti Mikulášovi recitovali básničky, spievali vianočné piesne. Anjelici a čertíci každému nechali na líčku pamiatku v podobe srdiečka alebo sadzí. Všetkým sa ušla čokoláda a cukríky. Deti sa tešili a tí menej poslušní sľúbili, že sa polepšia. Nakoniec sa celá škola stretla na vstupnej chodbe a Mikuláš so svojími pomocníkmi zažal vianočný stromček. Zo školy sa pobral pozdraviť deti v našej materskej škole. Tie mu zaspievali krásne pesničky a veľmi sa prítomnosti mikulášského sprievodu potešili. Rovnako pozdravil aj vedúcu školskej jedálne a pani kuchárky. Na OÚ ich už čakala pani starostka, ktorá každého ponúkla sladkou odmenou. Deviatakom sa potešili aj pani predavačky v textile, v prevádzke Korzo Kontrík, v drogérii pani Dubačovej, či Coop Jednota a v kaderníctve pani Škerkovej. Deti dostali aj finančný príspevok, ktorý sa rozhodli vložiť do triedneho fondu. Ďakujeme pani učiteľke Papíkovej za prípravu a Janke Maslíkovej za organizáciu a sprevádzanie deviatakov. A na koniec najväčšie ďakujem šikovným deviatakom, že sa každý jeden zhostil svojej úlohy veľmi zodpovedne.(Viď.fotogaléria).. Tešíme sa o rok.

            Janka Maslíková

             

             

          • Vyučovanie techniky na SOŠt v Čadci

          • Dňa 05.12.2023 sa žiaci ôsmeho ročníka už tretíkrát zúčastnili vyučovania techniky na Strednej odbornej škole technickej v Čadci. Zoznámili sa so základmi elektrotechniky. Pomocou elektronických súčiastok zostavili elektrický obvod a vyskúšali jeho funkčnosť.

            PaedDr. Staníková

          • Základy stolovania

          •  

            Základné pravidlo – nerozprávame s plnými ústami a predtým ako sa napijeme – utrieme si ústa obrúskom. V opačnom prípade by mohol náš pohár ostať špinavý od jedla, ktoré konzumujeme. Keď potrebujeme odísť od stola sa postavíme a ospravedlníme. Aj tieto pravidlá slušného správania pri stolovaní sa dozvedeli deti zo školského klubu detí.

            Ďalej sme spoločne nastierali slávnostný stôl, kde všetko má svoje miesto. Deti sa naučili, na ktorú stranu patrí lyžica, vidlička, nožík, dezertná vidlička, či pohár.

            V druhej časti sme si upiekli vianočný perník, ktorý sme si pri slávnostne prestretom stole i ochutnali.

            Marta Jarošová