• OZNAM - Letný tábor Kultúrniček

          • Centrum voľného času v spolupráci s KaSS ČADCA organizuje pre deti od 6 do 10 rokov LETNÝ TÁBOR.

            PRIHLÁŠKA: Prihlaska_tabor.pdf

            POTVRDENIE O ZDRAVOTNEJ SPÔSOBILOSTI: potvrdenie_o_zdravotnej_sposobilosti_-_tabor.pdf

            Záujemci si prihlášku môžu vyzdvihnúť u zástupkyne pre CVČ Zuzany Gregorovej alebo stiahnuť na uvedenom odkaze. Poplatok za tábor uhradiť a prihlášku odovzdať zástupkyni CVČ do 30.6.2023

             

            *** Nie je podmienkou, aby bolo dieťa žiakom ZŠ Korňa. ***

             

            LETNÝ TVORIVÝ TÁBOR – Kultúrniček (denný tábor)

            Dátum konania: 14. – 18. 8. 2023

            Miesto konania: Obec Korňa

            Priestor: ZŠ Korňa, Ústredie 533

            Cena: 55 eur (zabezpečená strava a pitný režim), uhradiť do 30.06.2023

            Stravovanie: desiata/obed/olovrant

             

            Cieľ: Kreativita a tvorivosť detí, spoznávanie tradičnej kultúry regiónu, budovanie vzťahu k životnému prostrediu. Štvordňové podujatie  tvorivých aktivít a odborne vedených workshopov pre deti od 06 – 10 rokov v regióne Kysuce. Zámerom projektu je vytvorenie skupiny nových uchovávateľov tradícii, remesla, objavenie a podchytenie nových výtvarných či divadelných talentov, ukázanie zmysluplného využívania voľného času, a tiež podpora vzťahu k životnému prostrediu a jeho ochrane zážitkovou a hravou formou.

            Denný harmonogram

            7.30 –   8.00     Príchod detí

            8.00 –   8.30     Spoločný ranný táborový program

            8.30 –  10.00    Tvorivá dielňa

            10.00 – 10.30   Desiata

            10.30 – 12.00   Tvorivá dielňa

            12.00 – 13.00   Obed

            13.00 – 14.40   Tvorivá dielňa

            14.40 – 15.30   Spoločný poobedný táborový program

             

            Program:

            Pre deti sú pripravené tvorivé workshopy - výtvarné, divadelné a folklórne dielne doplnené o interaktívne rozprávanie, v rámci ktorých budú deti vedené odborným lektorom k vytvoreniu, naučeniu alebo osvojeniu si nových zručností. V rámci environmentálnej výchovy sa deti prostredníctvom aktivít zoznámia s problémami, ktoré sa okolo nich vynárajú v súvislosti so životným prostredím a s pomocou  lektorov sa budú snažiť nájsť riešenia.  Výchovno-vzdelávacie aktivity budú prebiehať zábavnou formou, upriamia pozornosť na riešenie problémov, kritické myslenie, argumentáciu, upevňovanie mäkkých zručností (spolupráca, kreativita, komunikačné zručnosti,…).

            Plán aktivít:

            1. VÝTVARNÁ DIELŇA so zameraním na rozvoj jemnej motoriky, rozvoj estetického cítenia a tvorivosť.  Mladí výtvarníci si vyskúšajú niekoľko výtvarných techník. Budú pracovať podľa stanovených postupov, no zároveň budú mať priestor na prejavenie svojej fantázie pri voľných zadaniach. Pre deti je to skvelá príležitosť ako nahliadnuť na určenú tému vlastnými očami a zobraziť ju subjektívnym spôsobom. Ich práce nebudú hodnotené, no spolu s lektorkou ich budú spoločne rozoberať a baviť sa o nich.

            8.30 – 10.00h

            10.30 – 12.00h

            13.00 – 14.40h

            Lektor: Alžbeta Slezáková, KKS v Čadci: Kajanková Silvia, Mária Čanecká

            Prečítanie príbehu, na ktorý sa nadviaže tvorenie: vyskúšanie viacerých techník, maľba, vystrihovanie, lepenie a pod. (tipy zborovna.sk)

            Pracovné pomôcky: farebné papiere, výkresy, pastelky, štetce, farby, lepidlá, nožnice, staré noviny,

             

            2. DIVADELNÁ DIELŇA s umeleckým zameraním, ktoré rozvíja detskú tvorivosť a fantáziu. Deti budú spoločne tvoriť najskôr krátke cvičenia a scénky v menších skupinách a ako celá skupina budú spolu s lektorom nacvičovať spoločný divadelný výstup. Program umožní deťom získať mnohé skúsenosti vo verbálnom aj neverbálnom prejave a spoločne s lektorom im môže pomôcť aj pri prekonávaní bariér ako tréma, tiché rozprávanie.

            8.30 – 10.00h

            10.30 – 12.00h

            13.00 – 14.40h

            Lektor: Dodeková Eva, Kajanková Silvia, Miroslava Boháčiková

            Improvizácia, jazykolamy, napodobňovanie povolaní, dospelých, nácvik recitácie (riekanky, básničky) spojené s divadelným vystupovaním

             

            3. FOLKLÓRNA DIELŇA so zameraním na spoznávanie tradícií a zvykov na Kysuciach spojená s interaktívnym rozprávaním o zvykoch a obyčajoch (Morena, Veľká noc, Jánske dni, Strižie dni), tvorivými dielňami a nácvikom ľudových piesní, riekaniek viažucich sa k jednotlivých zvykom a tradíciám.

            8.30 – 10.00h

            10.30 – 12.00h

            13.00 – 14.40h

            Lektor: Zuzana Zuzčáková Gacíková, Silvia Kajanková, Mária Čanecká

            Rozprávanie o tradíciách a jednotlivých zvykoch: Morena, Veľká noc, Jánsky deň, Stridžie dni a pod.) + tvorba, nácvik riekaniek a ľudových piesní, základných tanečných krokoch, hry na tému: Pásla húsky pásla a pod. (https://www.youtube.com/watch?v=tx0OvSXAoBk)

             

            4. FOLKLÓRNA A TANEČNÁ ŠKOLIČKA so zameraním na základné tanečné motívytanečné hry v ľudovom tanci príklady hier a cvičení z využitím prvkov dramapedagogiky.

            8.30 – 10.00h

            10.30 – 12.00h

            13.00 – 14.40h

            Lektor: Viktória Korchanová, Silvia Kajanková, Katarína Borisová

             

            5. ENVIRODEŇ so zameraním na formovanie postojov a vzťahu k životnému prostrediu a jeho ochrane formou pracovných listov, interaktívneho rozprávania,  hier a aktivít v prírode.

            8.30 – 10.00h

            10.30 – 12.00h

            13.00 – 14.40h

            Lektor: učiteľka environmentálnej výchovy,

            Pobyt v prírode + environmentálne hry pre deti, pracovné listy (zborovňa.sk)

          • Učenie matematiky, ktoré dáva žiakom zmysel

          • „Ukáž mi čo sa učíš a ja ti poviem kde to použiješ v praxi.“ Týmto krédom sa riadili žiaci 7. a 8. ročníka na matematike pri tvorbe ročníkového projektu. Žiaci sa naučili nielen prepájať matematiku s bežným životom, ale pri výrobe projektu sa naučili pracovať a komunikovať v skupine, riešiť problémy, akceptovať názor iných. Pri prezentácií boli žiaci nielen pyšní na to čo vyrobili, ale aj na to čo všetko zvládli a naučili sa.  

            O tom, že naši žiaci majú nielen fantáziu, ale aj veľkú tvorivosť a chuť pracovať, svedčia aj príklady ich práce: 

            • 3D model Korne s vyznačením najvyšších kopcov s pravítkom v mierke obce a s praktickou príručkou o našej obci. 
            • Zlomková torta, ktorá bude slúžiť ako vyučovacia pomôcka na názorné vyučovanie zlomkov. 
            • Maketa bazéna s praktickou príručkou všetkých položiek, ktoré zaplatíme pri budovaní bazéna. 
            • Maketa sauny, s ručne vyrobeným nábytkom a príručkou o význame sauny pre zdravie človeka s možnosťou preopakovať si učivo prostredníctvom kamienkovej hry, ktorú dievčatá vymysleli. 
            • Gitara v skutočnej veľkosti, majstrovské dielo našich chlapcov kde poukázali na prepojenie matematiky a hudobných skladieb s využitím taktov a nôt. 
            • Založenie firmy Šumi, kde siedmaci krásne prepojili chémiu, biológiu s finančnou gramotnosťou a využili aj interaktívnu prezentáciu s rozvojom firmy.  

            Žiaci vytvorili oveľa viac skvelých projektov a pochvala patrí každému z nich za chuť pracovať, učiť sa a tvoriť. 

            Padyšáková Marcela

          • DFS Lipovienka

          • Vystúpenie detí z folklórneho súboru Lipovienka na Hodových slávnostiach obce Korňa - slávnostný sprievod na nedeľnú sv. omšu, váľanie mája pri Múre histórie, kultúrny program na slávnostiach.

          • Školský výlet 7.A, 8.A, 9.A

          • Siedmaci, ôsmaci a deviataci sa v rámci koncoročného školského výletu vybrali na najvyšší vrch Myjavskej pahorkatiny – Bradlo. Dominantnosť tohto kopca umocňuje mohyla Milana Rastislava Štefánika, významnej a v mnohých smeroch inšpiratívnej osobnosti našich dejín a ako sme sa všetci dozvedeli, chlapca, ktorý už ako štvorročný navštevoval Bradlo, kochal sa krásou tamojšej prírody a sníval o tom, že raz bude astronómom. Odhodlaním a vytrvalosťou si tento a ďalšie sny splnil. Bol tiež vedec a vynálezca, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, organizátor, diplomat, politik a štátnik.

            Ďalší bod nášho výletu bol technickejší – ručná výroba papiera v papierničke PETRUS. Bola nám predstavená celá výroba originálneho papiera z bavlny pochádzajúcej až spoza Atlantiku, jeho výhody a prednosti i história papiera ako takého. Žiaci si papier sami vyrábali.

            Posledná zastávka výletu bola nákupná. Veríme, že si každý odniesol z výletu niečo hodnotné, na čo bude v budúcnosti rád spomínať.

             

            M. Padyšáková, G. Šipláková, J. Jedinák

          • Hudobná výchova 5.A

          • Vyučovanie vonku má pre žiakov mnoho benefitov, tak prečo nevyužiť pekné počasie a hodinu hudobnej výchovy nestráviť v krásnom prostredí Korňanskej prírody?

            Papíková Petronela

          • Vlastivedná vychádzka 3.A

          • Žiaci 3. ročníka sa vybrali na potulky po Korni. Prvou zastávkou boli storočné lipy na Vigľaši. Tieto mohutné lipy má obec aj v erbe. Deti sa orientovali v prírode, určovali svetové strany podľa machu, orientácie úľov. Trasa pokračovala k pamätnému cintorínu obetí hladomoru. Ďalším zastavením bol veterný mlyn, nasledoval ropný prameň. Poslednou zastávkou bol historický most v osade u Bugalovcov.

            Kremeňová, Horská, Golisová

          • OZNAM - Školská jedáleň

          • V piatok, 9. júna, školská jedáleň nevarí. Všetky deti sú z obedov odhlásené.

            Prosíme rodičov, aby žiakom pripravili väčšie desiate a nápoj, najmä tým, ktoré budú v škole aj poobede (ŠKD, krúžky).

            Ďakujeme

          • Krúžok - Magická bylinkáreň

          • Celý rok sme spoznávali bylinky, objavovali ich liečivú silu a pootvorili dvere do ich magického sveta. Na ukončenie nášho krúžku sme sa vybrali do krásneho a príjemného prostredia Penziónu Mária, kde na mojich bylinkárov čakali diplomy za ich usilovnú prácu a malá sladká odmena. Dúfam, že nadobudnuté vedomosti budú aj ďalej využívať.

            Mitková Marcela

          • Deň detí v ŠKD

          • Na MDD nezabudli ani pani vychovávateľky a pre deti s ŠKD1 a ŠKD2 pripravili záhradnú párty, na ktorej nesmeli chýbať nanuky, sladký melón, limonáda, balóny, bublifuky a rôzne hry a súťaže. Deň detí nám obzvlastnil aj záchranársky vrtuľník, ktorý pristál na futbalovom ihrisku.

            Filová Katarína, Jarošová Marta

          • ZŠ Makov - 4. Školská konferencia

          • Žiaci našej školy boli 1. júna pozvaní na 4. Školskú konferenciu - Slovensko v premenách času, organizovanú Základnou školou Makov. 

            Cieľom tejto veľkolepej udalosti bolo pripomenúť si 30. výročie založenia Slovenskej Republiky. Oslava prebiehala ako rozsiahly výchovno-vyučovací blok, do ktorého boli zakomponované snáď všetky vyučovacie predmety a prvky rovesníckeho učenia.

            Veľmi sa tešíme, že sme mali tú česť byť pozvaní  a ďakujeme Základnej škole Makov za  úžasný umelecký zážitok.

            Papíková Petronela

          • Olympijský deň v ZŠ Lískovec za účasti žiakov našej školy

          • Ako všetko začalo? Pred časom nás pán riaditeľ ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec v Českej republike na podnet miestnej pani učiteľky Mgr. Barbory Tobolovej pozvali ako vážených hostí zo Slovenska – Kysúc a aktívnych účastníkov na Deň detí – Olympijský deň. A tak Natália Barčáková (7.A), Lucia Ďurkáčová (6.A), Matej Kaduch (7.A) a Radko Kaduch (6.A) v očakávaní spoznávania nového prostredia i ľudí, a zároveň plní odhodlania reprezentovať nielen našu školu, a podať na športoviskách v cudzine čo najlepšie výkony, 1.6. 2023 vyrazili smer „západ“. Po príchode na miesto a milom privítaní nás čakala exkurzia priestormi moderne vybavenej školy – takmer 100 ročnej budovy, jej areálom a oboznámili sme sa s programom dňa, jednotlivými stanovišťami – športoviskami. V spoločnosti tamojších šiestakov sme sa presunuli na trávnaté ihrisko, kde v duchu olympizmu a fair play Olympijský deň slávnostne otvorili. Samozrejme, nechýbal príhovor pána riaditeľa i nás J, olympijské sľuby, nástupy športovcov, olympijský oheň i tradičné symbolické vypustenie holubov. Následne takmer 200 žiakov, ktorí pod vlajkami rôznych štátov vrátane Slovenska – našich štyroch statočných J, prechádzalo deviatimi stanovišťami, kde súperili o čo najlepší výsledok v rôznych športových disciplínach: skok do diaľky, skok do diaľky z miesta, trojskok, skok do výšky, hod na basketbalový kôš, beh na 50 metrov, vytrvalostný beh a lukostreľba. Niektoré disciplíny predstavovali pre žiakov našej ZŠ vcelku novinky, ale o to s väčšou vervou sa do nich pustili. Radko Kaduch po súčte bodov a umiestnení v jednotlivých disciplínach získal 2. miesto spomedzi všetkých tamojších šiestakov. Darilo sa aj ostatným žiakom, Natália Barčáková skončila po napínavom rozstrele 2. v lukostreľbe, pričom túto športovú disciplínu skúsila po prvýkrát až priamo v súťaži, Natália obsadila rovnako 2. miesto v hode na basketbalový kôš a skoku do diaľky, v hode ťažkou loptou skončila taktiež druhá, Matej Kaduch obsadil 2. miesto v už spomínanom hode na basketbalový kôš. Lucka Ďurkáčová hodila skvelo do diaľky ťažkou loptou a rovnako pekne skočila do diaľky. Výborné výkony, blahoželáme! Pútavá ukážka japonského bojového umenia džudo predstavovala efektnú exibíciu pred samotným vyhodnotením Olympijského dňa s následnou možnosťou vyskúšať si tento šport priamo s džudistami – profesionálmi. Po záverečnom vyhlásení a ocenení žiakov vystúpili Natália spoločne s Matejom a heligónkami pred celou Lískoveckou školou, predviedli im svoje muzikantské i spevácke umenie, za čo zožali zaslúžený potlesk a uznanie. Žiaci zažili zaujímavý deň s novými kamarátmi, zážitkami, športovými výkonmi a rozšírenými obzormi. Našim športovcom a muzikantom ďakujeme! Možno povedať, že Olympijský deň nepozná porazených, všetci sú víťazi. A nielen žiaci, ale aj pedagógovia – organizátori. V súčasnom svete často preferujúce sa „Nie je dôležité zúčastniť sa, ale vyhrať!“ nezvíťazilo nad možno pre mnohých staromódnejším, ale bezpochyby športovejším a predovšetkým olympijským: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa!“

            Ďakujeme celej ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec za pozvanie, možnosť športovej realizácie, spoznanie nových ľudí, vecí, za zážitok a ľudský prístup! Budeme radi, keď sa opäť stretneme pri spoločných záujmoch.

            Jedinák Jozef

          • Deň detí

          • Streda sa v ZŠ Korňa niesla v atmosfére Dňa detí. V škole a jej areáli sa uvažovalo, športovalo, cvičilo na stanovištiach, zabávalo sa. Po sladkom posilnení od pani riaditeľky sa žiaci vydali do „terénu“. V rámci geografickej aktivity si žiaci precvičili svoje znalosti o okresoch Slovenska a spoločnými silami poskladali drevené puzzle. Vďaka didaktickej pomôcke si žiaci precvičili orientáciu na mape Slovenska a logické myslenie. Za zapožičanie ďakujeme pánovi J. Zajacovi - https://www.drevomag.sk/ Z ďalších aktivít možno spomenúť chytanie rybičiek, twister, v telocvični žiaci cvičili na koordinačných rebríkoch, preskakovali cez švihadlo, hrali florbal, bedminton, basketbal, volejbal, na školskom ihrisku futbal.

            Vrcholom dňa bolo vystúpenie sokoliarov z unikátnej Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach – prvej škole na svete, kde sa vyučuje povinný predmet sokoliarstvo. Traja sokoliari žiakov pútavo oboznámili s bohatou históriou sokoliarstva, predstavili im viacero dravcov ako orly stepné, africké sovy či juhoamerické myšiaky štvorfarebné priamo v akcii pri prelietavaní a love koristi. Viacerí žiaci boli do predstavenia priamo zainteresovaní, z čoho mali ešte viac umocnený zážitok.

            Veľké poďakovanie patrí sokoliarom a takisto pani starostke Ing. Marianne Bebčákovej za ich pozvanie a sprostredkovanie predstavenia.

            Sokoliari sa riadia mottom: „Sokoliarstvo je láska, a pokiaľ budú dravce lietať na modrej oblohe, sokoliarstvo bude žiť ďalej, pretože láska je večná“.

             

            Jedinák Jozef

          • Výlet - ZOO Bojnice

          • V utorok, 30. mája, navštívili žiaci 1., 5. a 6. ročníka národnú Zoologickú záhradu v Bojniciach, ktorá je zároveň najstaršou a najnavštevovanejšou ZOO na Slovensku. Deti si okrem prehliadky vzácnych druhov živočíchov užili rôzne atrakcie a oddych na slniečku. Školský výlet sme nezavŕšili inak, ako návštevou nákupného centra a samozrejme prípravou výletníckych plánov do budúceho školského roku.

             

            Papíková, Badžgoň, Šeligová

          • Deň detí - vystúpenie sokoliarov

          • Vrcholom počas Dňa detí bolo vystúpenie sokoliarov z unikátnej Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach – prvej škole na svete, kde sa vyučuje povinný predmet sokoliarstvo. Traja sokoliari žiakov pútavo oboznámili s bohatou históriou sokoliarstva, predstavili im viacero dravcov ako orly stepné, africké sovy či juhoamerické myšiaky štvorfarebné priamo v akcii pri prelietavaní a love koristi. Viacerí žiaci boli do predstavenia priamo zainteresovaní, z čoho mali ešte viac umocnený zážitok.

            Veľké poďakovanie patrí sokoliarom a takisto pani starostke Ing. Marianne Bebčákovej za ich pozvanie a sprostredkovanie predstavenia. 

             Jedinák Jozef

          • OZNAM - Deň detí

          • V stredu, 31. mája, sa žiaci neučia, je pre nich pripravený program na oslavu Dňa detí. Čakajú ich rôzne športové a zábavné aktivity nielen v škole, ale aj vonku. Tešiť sa môžu aj na ukážku sokoliarstva. Treba, aby prišli športovo oblečení (vhodná obuv, prikrývka hlavy,..) a priniesli si desiatu a nápoj.  

          • Detská konferencia o bezpečnosti na internete

          • V rámci projektu Detská konferencia o bezpečnosti na internete sme sa na hodinách informatiky venovali témam bezpečnosti na internete. Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore z grantového programu Bez nástrah online Nadácie Orange. Vďaka projektu sa nám podarilo zakúpiť tri tablety, na ktorých žiaci svoje projekty realizovali. Náš projekt vychádzal z potreby viac informovať žiakov o nebezpečenstvách na internete a urobiť to tak, aby forma bola pre žiakov zaujímavá a nenásilná. V rámci projektu sa žiaci postupne oboznámili s jednotlivými témami a postupne sa venovali príprave na záverečnú prezentáciu svojich poznatkov. Žiaci vytvorili prezentácie a informačné plagáty, informácie na záver odprezentovali svojim spolužiakom v iných ročníkoch. Cieľom projektu bolo zaujímavou formou priblížiť žiakom tematiku bezpečnosti na internete a zároveň vytvoriť bezpečný priestor na vyjadrenie ich postojov, skúseností, obáv a myšlienok.

            Pozitívne hodnotíme, že žiakov práca na jednotlivých projektoch veľmi bavila, sami si hľadali súvisiace témy, ktoré by ďalej mohli spracovávať, tešili sa na prácu s tabletmi, zaujímala ich aj príprava plagátov.

             

            Žiaci sa venovali témam:

            Závislosť na internete (5. ročník)

            Kyberšikana (6. ročník)

            Sociálne siete (7. ročník)

            Nevhodný obsah na internete (8. ročník)

            Predátori na internete (9. ročník) 

             

            Badžgoň Rudolf

          • Technika 5.A

          • Studená kuchyňa - príprava bylinkového masla. Na prípravu sme použili rôzne bylinky, ako napr. zádušník, cesnačku, sedmokrásku, mätu a medovku. Všetko sme ochutili himalájskou soľou a štvorfarebným čiernym korením. Uvarili sme si aj exotický čaj - tzv. Motýlí kvet, ktorý po pridaní kvapiek citrónu zmení farbu.

            Mitková Marcela

          • Výlet - Múzeum oravskej dediny

          • V stredu, 24. mája, navštívili žiaci 2., 3. a 4. ročníka jedno z najkrajších múzeí na Slovensku – Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Zúčastnili sa programu „Zahrajme sa ako kedysi“. Program sa skladá zo získavania poznatkov ako sa vyučovalo v minulosti či ako sa bývalo v minulosti, ďalej z tvorivej činnosti – rezbárstvo, maľba na sklo, výroba sviečok, tkanie, drotárstvo,... a z tradičných hier detí.

             

            Múzeum je umiestnené v prekrásnom prírodnom prostredí v podhorí Roháčov. Viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry je tu rozostavených v niekoľkých celkoch, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy. Nechýbajú tu ani technické stavby ako mlyn na vodný pohon, plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače, olejáreň, hrnčiarska pec a iné. Zariadenie domov a chov domácich zvierat (v letnom období aj pestovanie typických plodín) umožňujú návštevníkom predstaviť si život a prácu Oravcov v minulosti. (Zdroj https://muzeum.zuberec.sk/)

             

            Gregorová Z., Kremeňová M., Huríková A., Sabelová E.