• Fašiangový sprievod

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangový sprievod.

            V utorok 12.2.2024 sa konal v našej obci fašiangový sprievod. Fašiangy sú starobylým obdobím, ktoré v ľudovom kalendári symbolizujú prechodné obdobie medzi jarou a zimou. Fašiangové obdobie vrcholí fašiangovým sprievodom masiek, štedrou hostinou a symbolickým pochovávaním basy. Celú takúto atmosféru si mohli vychutnať naše deti zo ZŠ Korňa. Spievajúci sprievod v maskách prechádzal od školy až k Obecnému úradu v Korni, pred ktorým sa odohralo príjemné kultúrne predstavenie, spojené s tancom v maskách a následne pochovanie basy. Ďakujeme kolektívu OÚ za pozvanie a skvelé pohostenie. Mgr. Kremeňová

          • Chemická olympiáda kategória D - školské kolo

          •  

            8. februára 2024 sa štyria žiaci 9.A zúčastnili školského kola chemickej olympiády v kategórii D. 

            Úspešnými riešiteľmi a zároveň postupujúcimi do okresného kola sa stali Hafera, Belková, Chrenšť.

            uč. Šipláková

          • Deň bezpečného internetu

          • Deň bezpečného internetu pripadol tento rok na 7. 2. Každoročne sa so žiakmi 9. ročníka zapájame do prevenčných aktivít. Našou snahou je upovedomiť žiakov a širokú obec o hrozbách, ktoré sa internetom šíria. Využívanie digitálnych technológií je nevyhnutnou realitou. Môžeme si kúpiť cestovný lístok, pozrieť virtuálnu prehliadku miest kam by sme sa nikdy nedostali. Musíme však vedieť, kde sú hranice a ako zabezpečiť pre seba a svojich blízkych digitálnu bezpečnosť a nezávislosť.

            Tento rok sme sa venovali téme: „Čo môžem vo virtuálnom svete zmeniť ja.“ Zmena je nevyhnutnou súčasťou života. Učíme sa, získavame nové skúsenosti a meníme tak svoje postoje.  Nemôžeme však očakávať, že sa zmení celý svet a my nemusíme urobiť nič.

            Deviataci vytvorili mapu pojmov zameranú na to čo dokážu zmeniť oni. Koho dokážu ochrániť a čo môžu urobiť oni sami, aby sa naša škola, obec stala bezpečným internetovým miestom.

            „Kto chce pohnúť horou, musí najskôr pohnúť sám sebou.“ S týmto heslom sa žiaci pustili do svojej úvahy, čo dokážu oni a čo musia alebo môžu pre to urobiť.

            Táto téma prinútila žiakov zamyslieť sa nad sebou, nad svojimi možnosťami, schopnosťami...

            V triede sme si vytvorili základnú osnovu a potom už žiaci pracovali doma samostatne. Čo všetko vymysleli a dokázali navrhnúť je prekvapivé a veľmi silné. Pozitívnym zistením bolo, že chcú ochrániť svojich blízkych: starých rodičov, súrodencov, rodinných príslušníkov. Každý si zvolil spôsob, ktorý je blízky jemu, premyslel si čo dokáže on a čo vo svojom okolí dokáže zrealizovať. Pozitívnym zistením je, že žiaci vnímajú potrebu zmeny postoja, odstrihnutia sa od počítačov, mobilov. Ich návrhy sú podložené ich vlastnými skúsenosťami a vedomosťami, ktorým my rodičia nedokážeme porozumieť, nakoľko život našich detí je dnes prepletený s virtualitou tak silno, že len s námahou ho môžeme sledovať.

            Žiaci navrhli zavedenie rodičovských kont: rodič môže kontrolovať čo jeho dieťa robí. Režim sústredenia, ktorý sa dá nastaviť na mobile. Odkladať cez noc telefón, nakoľko poškodzuje kvalitu spánku, či viac chodiť von.

            Nainštalovať aplikáciu ADBLOCK, zablokovať tak nežiadúcu reklamu.

            Krásnou myšlienkou je rozprávať sa so starými rodičmi, ukázať im aké riziká im hrozia, čo sú to hoaxy, prečo nedvíhať neznáme telefónne čísla, či prečo nepreberať neobjednané balíky. Venovať viac času súrodencom, hrať sa s nimi, rozprávať sa, prežívať spoločnú radosť.

            Najkrajšou myšlienkou, ktorú použili takmer všetci žiaci bolo: „Sústrediť sa na dobro“. Zverejňovať pozitívne veci, neporovnávať sa, žiť svoj život nie život influencerov, podporovať sa a nezhadzovať sa.

            Víziou našej školy je vzdelávať deti po stránke vedomostnej, ale aj formovať ich po stránke osobnostnej a citovej.

             

            Mgr. Padyšáková

          • Poďakovanie

          • Veľké poďakovanie patrí Mirkovi Skorčikovi, ktrorý nám bezplatne pomohol a opravil poškodené potrubie.

            Mgr. Padyšáková

          • Biologická olympiáda kategória E - zoológia, E - botanika školské kolo

          • 6. februára 2024 sa 20 žiakov z tried 6.A, 7.A, 8.A zúčastnilo školského kola biologickej olympiády v kategórii E. 

            Úspešnými riešiteľmi v kategórii E - zoológia sa stali Jašurek 8.A, Sabelová 6.A, Plešivčáková 7.A, Straková 8.A, Ježík P. 6.A, Gajdičiarová 7.A, Ježík J. 8.A. 

            Úspešnými riešiteľmi v kategórii E - botanika sa stali Kaduch 8.A, Mlkviková L. 6.A. 

            Do okresného kola postúpili Jašurek 8.A, Sabelová 6.A, Kaduch 8.A, Mlkviková L. 6.A.

            uč. Šipláková

          • Odstránenie havarijného stavu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odstránenie havarijného stavu.

            Počas vianočných prázdnin došlo k vydutiu a popraskaniu dlažby na chodbe a chlapčenských toaletách pri šatniach. Poškodenie bolo také rozsiahle, že sme museli pristúpiť ku kompletnej výmene dlažby na chodbe, toaletách a následne aj na schodoch. Nakoľko po odstránení dlažby na chodbe došlo k vydutiu dlaždíc na schodoch. V rámci odstraňovania škodovej udalosti sa obložila aj chlapčenská toaleta a kompletne sa zrekonštruovala dievčenská toaleta vrátane výmeny sanity. Celú výmenu sme zaplatili z vlastných výdavkov, nakoľko nám poisťovňou poistná udalosť nebola uznaná. Naši žiaci tak môžu využívať zrekonštruované priestory a toalety. Ďakujeme firme SAMAX.sk, ktorá kompletne zrekonštruovala dievčenskú toaletu ako sponzorský dar. Mgr. Padyšáková, riaditeľka školy

          • Divadelné predstavenie A ako Antarktída

          • V stredu sa žiaci 1. až 6. ročníka zúčastnili zážitkového divadelného predstavenia A ako Antarktída. Spoznali sme  úžasné tajomstvá planéty Zem prostredníctvom divadelného lexikónu.V inscenácii sú použité princípy live-cinema.

            Padyšáková

          • Bilancia regionálnej výchovy za 1. polrok

          • V tomto školskom roku sa začala na našej škole  vyučovať regionálna výchova, ktorej cieľom je rozšíriť deťom poznatky o regióne, v ktorom žijú a o svojej vlasti. Vedie ich k vzťahu človeka k obci a k úcte k našim hmotným a nehmotným kultúrnym pamiatkam, zvykom a tradíciám regiónu. Počas prvého polroku sme okrem iného stihli navštíviť typické osadové osídlenie počas turistiky v 3. Korni, absolvovali sme prednášku MuDr. Jozefa Marca  na tému žívot v minulosti, rozprávky, príbehy a legendy spojené s históriou obce. Počas vianočného obdobia si žiaci pripravili pásmo vinšov a kolied v nárečovom jazyku a predviedli na školskej vianočnej akadémii a tiež navštívili Obecný úrad kde strávili príjemné popoludnie s cieľom preskúmať kroniky obce, kde sa dozvedeli zaujímavosti o týchto prameňoch od našej pani knihovníčky, Moniky Stuchlíkovej, za čo jej ďakujeme.

            Papíková

          • Preventívne aktivity

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Preventívne aktivity.

            Dňa 6.februára 2024 sa v našej škole uskutočnili prednášky na rôzne témy. Žiaci 1.a 2.ročníka sa oboznámili so správnou dentálnou hygienou v téme Zdravé zúbky. Načo nám je mozog? Túto otázku si kládli tretiaci a štvrtáci počas besedy s pracovníčkou RÚVZ, ktorá im zábavnou formou ukázala, aký je náš mozog veľmi dôležitý pre fungovanie nášho tela a je nesmierne dôležité, aby sme ho trénovali. Starší žiaci - siedmaci si vypočuli prednášku na tému Zdravý životný štýl. Diskutovali, prečo je dôležité športovať, zdravo sa stravovať. Ďakujeme pracovníčkam RÚVZ v Čadci, ktoré jednotlivé témy prezentovali. Mgr.Kremeňová

          • 70. Hviezdoslavov Kubín

          • V pondelok 05.02. 2024 sa v Kultúrnom dome Rudolfa Jašíka v Turzovke uskutočnilo obvodné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. ZŠ Korňa mala už tradične medzi recitátormi svoje zastúpenie. Kristínka Kaduchová (4.A), Alex Korduliak (4.A), Šimon Hrtús (5.A) a Tomáš Kremeň (5.A) predviedli pred odbornou porotou výborné prednesy, Alex sa umiestnil na 3. mieste vo svojej kategórii.

            Žiakom ďakujeme za príkladnú reprezentáciu školy. Rovnako ďakujeme ich vyučujúcim a rodičom za pomoc pri príprave.

             

            Jozef Jedinák

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Geografická olympiáda. Do súťaže sa zapojilo celkom 14 žiakov, ktorí súťažili online formou v  troch kategóriách. Z celkového počtu bolo 11 úspešných riešiteľov. Do okresného kola postupujú:  

            Výsledky školského kola:  

            kat. G ( 5.ročník): 1.m. Juraj Rapušák, 2.m. Tomáš Kremeň

            kat. F ( 6.a 7.ročník): 1.m. Matej Kremeň, 2.m. Zuzana Sabelová

            kat. E (8.a 9.ročnik) 1.m Andrej Židek

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole. (Mgr.Róbert Kulla) 

          • Vzdelávací koncert

          • V piatok sa naši žiaci zúčastnili výchovno - vzdelávacieho koncertu s názvom ,,Chráňme zvieratá". 

            Bol to veľmi krásny a poučný koncert, na ktorom si deti mohli zaspievať známe pesničky a   zároveň sa dozvedieť viac o problematike ochrany zvierat. Cieľom bolo tiež prebudiť v nich cit a zodpovednosť voči zvieratkám.  Deti program zaujal a  celou telocvičnou sa ozýval spev našich žiakov.

            Filová

          • KARNEVAL

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album KARNEVAL.

            Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a KARNEVALOM. Nebolo tomu inak ani u nás v škole. Deti sa na karneval tešili, rozmýšľali, akú masku si tento rok zvolia. Školská telocvičňa sa zmenila na plesovú sálu, deti sa začali meniť na víly, princezné, indiánov, hasičov, zvieratká a iné rozprávkové bytosti. Karneval nám zahájili deti z DFS Lipovienka, ktorí nám zahrali a zaspievali fašiangové pásmo. Súčasťou karnevalu boli zábavné súťaže – metlový tanec, sochy, masky tancovali a bavili sa vo vláčiku. Po predstavení masiek spojenou s tombolu sa začala voľná zábava. Všetci prežili jedno čarovné popoludnie plné radosti, obohatené o krásne zážitky. Nechýbala dobrá nálada, tak sa chceme o našu radosť s vami podeliť. Za výborne pripravenú akciu treba poďakovať p. uč. Gregorovej, Kremeňovej, Huríkovej, Horskej, Filovej, Papíkovej. Mgr. Kremeňová

          • Šaliansky Maťko

          • V stredu 31.1. 2024 sa v Kysuckej Knižnici v Čadci konalo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti „Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského“. Našu školu svojím prednesom v III. kategórii (žiaci 6. – 7. ročníka) vzorne reprezentovala Eliška Brezinová (6.A), za čo jej patrí veľké poďakovanie.

             

            Jozef Jedinák

          • Sopečná činnosť na hodine geografie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sopečná činnosť na hodine geografie.

            Fudži, Etna, Popocatepétl, Mauna Loa, … Ktorú si len vyberiete. Naši piataci vyrobili nádherné makety sopečných velikánov sveta.Tvorivosti sa medze nekládli. Na výrobu sopečného kužeľa použili fľašu a cesto. Výbuch simulovali reakciou sódy bikarbóny a octu, pre efekt pridali trochu farbiva. Svoju prácu úspešne prezentovali na hodinách geografie. Fotografie hovoria za všetko. Mgr. Kulla

          • Projekt: Založme si banku

          • Súčasťou matematiky je aj finančná gramotnosť, ktorú majú žiaci zaradenú v každom ročníku. Aby sa žiaci učili po novom, podľa novej reformy pripravila som im projekt: Založ si bankuTéma súvisela s učivom Percentá, úrok, jednoduché úrokovanie.  

             

            Najskôr sa žiaci rozdelili do 3 tímov, kde si rozdelili úlohy a začali si priamo na hodine hľadať materiály .  

            Vo voľne dostupnom programe si urobili logo banky a samozrejme vymysleli atraktívny názov. A tak sme mali banku: Happy money, Ratu bank, Zlaté prasiatko.  

            Žiaci si v matematickej učebni na ntb študovali bankové produkty od rôznych reálnych bánk, porovnávali.  

            Vymýšľali svoje nové atraktívne produkty, tvorili poster - reklamný plagát , kde vymýšľali vtipné slogany.  

            Spracovali najdôležitejšiu matematickú časť, kde robili tabuľky s pôžičkami, úvermi, vymysleli rôzne atraktívne nové produkty ako prsteň na platenie prepojený s mobilom pre prípad straty, žiacku zlatú kartu, ponuku banky požičať škole tablety pre žiakov, detský účet, detské konto.  

            Po tejto časti nasledovala domáca práca v skupinách, kde si žiaci v prostredí Teams vytvorili projektové skupiny, online aktívne pracovali, tvorili, ale aj vedúci tímov doslova naháňali ostatných, aby pracovali.  

            Výstupy odprezentovali pred spolužiakmi. Potom sa ešte učili ako sa správne prezentuje, opäť nacvičovali .  

            Finále mali pred rodičmi. Rodičov pohostili čajíkom z našej bylinkovej špirály a už krásne, slávnostne vyobliekaní predstúpili pred rodičov .  

            Žiaci boli skvelí, čo aj v neformálnej diskusií potvrdili rodičia.  

            Pre mňa osobne bolo zadosťučinením, že v jednej triede sa zišli moji bývalí žiaci - dnes už rodičia a ich deti, moje prezentujúci žiaci.  

            Najdôležitejšie, čo sa žiaci naučili, bola životná zručnosť: SPOLUPRÁCA 

            Popis projektu:  

            Do prezentácie dáte :  

            1. Slide: Názov projektu, škola, názov tímu  

            2. Slide: logo projektu  - vytvorené v programe  

            3. Slide: Zoznam členov tímu a ich funkcie v projekte  

            4. Slide: Produkty banky, spracované matematicky, teda aké úvery a za koľko ponúkate. Ďalej aká je výška úroku, ak vkladáte do banky, aký zaujímavý produkt ponúkate pre žiakov základnej školy 

            5. Reklamná kampaň - vytvorte reklamný plagát /na PC, alebo aj ručne namaľujte a odfoťte/   

            6. Záver: Čo som sa naučil o produktoch banky.  

            Výstupom bude prezentácia, ktorú všetci členovia tímu odošlú do Priradených úloh v prostredí TEAMS. 

             

            Mgr. Srničková

          • 70. Hviezdoslavov Kubín

          •  

            V stredu 24.1. 2024 sa v našej základnej škole uskutočnilo školské kolo postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Spomedzi žiakov ZŠ najviac zaujali a do obvodného kola postúpili Kristínka Kaduchová (4.A), Alex Korduliak (4.A), Tomáš Kremeň (5.A), Šimon Hrtús (5.A) a Nina Belková (9.A). Za svoje vydarené prednesy Ďakujeme aj Júlii Sabelovej (2.A), Nikolke Kaduchovej (3.A), Majke Sabelovej (5.A), Eliške Brezinovej (6.A), Zuzke Sabelovej (6.A,), Lucii Mlkvikovej (6.A), Sáre Chudivániovej (8.A), Natália Barčákovej (8.A) a za prípravu žiakov pani učiteľkám Gregorovej, Kremeňovej, Huríkovej a Hrtúsovej.

             

            Jozef Jedinák