• Jesenné práce v 2.A

          •  

            Nadišiel nám jesenný čas. Okrem chladnejšieho počasia a kratších dní pozorujeme zmeny v prírode. Dozrievajú nám jabĺčka, v lese rastú huby, listy stromov a kríkov hrajú rôznymi farbami od žltej po červenú a postupne opadávajú,. Všetky tieto zmeny sa snažili naši druháčikovia zachytiť svojimi výtvarnými prácami.

          • Európska noc výskumníkov

          • Je to jedinečný festival vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Toto podujatie sa každoročne koná v jeden deň v rámci viacerých krajín Európy (viac ako 25 zapojených krajín a 300 miest).  Posledný septembrový piatok - 29. 9. 2023 sme spolu s našimi žiakmi aj my navštívili toto podujatie. Cieľom podujatia je priblížiť výskum a inovácie širokej verejnosti a ukázať tak, ako ovplyvňujú náš každodenný život. Sme presvedčení, že popularizácia vedy má na rozvoj spoločnosti neuveriteľný vplyv a môže posunúť hranice ľudského poznania. Osobitým cieľom je podpora mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru.

            Mali sme možnosť vidieť možnosti umelej inteligencie, virtuálne vyučovanie, možnosti využitia 3D tlače v lekárstve, enviromentálne projekty zamerané na udržateľnosť prírodných zdrojov a mnoho ďalších zaujímavých projektov. Ďakujeme Mgr. Horskej za zorganizovanie exkurzie.

            Mgr. Padyšáková, Mgr. Papiková, Mgr. Horská

             

          • Prvý mesiac v ŠKD

          • V prvom mesiaci školského roka sme sa v ŠKD zoznamovali, tvorili, športovali, relaxovali a kuchtili. Tešíme sa na ďalšie mesiace.

          • Svetový deň srdca

          •  

             

            Každý rok 29. septembra oslavujeme Deň srdca. Tento deň sa oficiálne oslavuje od roku 2000. Zámerom je upozorniť na skutočnosť, že ochorenie srdca a ciev môžu byť veľmi závažné. Tento rok zorganizovala naša škola v spolupráci DHZ Korňa edukačné stretnutie.

            Tento deň začal rozprávkou BOL RAZ JEDEN ŽIVOT. Pani učitelky z 1.stupňa si pre deti pripravili rôzne aktivity. O srdiečku sa rozprávali, dozvedeli sa, ako sa majú o srdiečko starať, ako vlastne srdiečko pracuje. Ďalšou časťou tohto dňa boli praktické ukážky členov DHZ Korňa. Deťom predviedli masáž srdca na figurínach, oboznámili deti, čo treba robiť, ak nájdu človeka, ktorý je v bezvedomí, na aké telefónne čísla majú zavolať. Žiaci mali možnosť vyskúšať si masáž srdca na figurínách, ale aj na svojich plyšákoch, ktorých si poprinášali z domu. V ďalšej časti sa dozvedeli, a aj si vyskúšali protišokovú a stabilizovanú polohu a taktiež si vyskúšali ošetriť niektoré poranenia.

            Veľmi peknou aktivitou bolo vytvorenie srdca na školskom dvore – deti sa pochytali za ruky a vytvorili srdce. Posledná aktivita bola zameraná na tvorbu projektov. Každá trieda si vytvorila svoj vlastný plagát. Každé dieťa nakreslilo srdce, do ktorého napísalo, čo všetko máme robiť, aby bolo naše srdce zdravé. Tento deň bol pre deti obohacujúci, veľa sa dozvedeli. Tento deň bol pre všetkých príležitosťou zastaviť sa a pouvažovať, ako čo najlepšie využiť srdce pre ľudstvo a prírodu. Chceme sa poďakovať členom DHZ Korňa, našim žiakom Vaneske Kmínkovej, Beatke Romanovaj, Brunkovi Rapušákovi, pani zástupkyni Šiplákovej za pomoc pri organizovaní tejto akcie.

            Kremeňová, Gregorová, Hrtúsová, Huríková

          • Európsky deň jazykov

          • Keďže v septembri sa už tradične oslavuje Európsky deň jazykov, aj žiaci druhého stupňa na našej škole začali v tento mesiac na hodinách ANJ intenzívne využívať aplikáciu WocaBee na učenie sa a precvičovanie slovnej zásoby. Aplikácia je nielen jednoduchá na používanie ale aj zábavná zároveň.

          • Účelové cvičenia

          • V utorok 26.9. 2023 sa v areáli našej ZŠ už tradične uskutočnili účelové cvičenia, avšak tento rok boli netradičné v tom najpozitívnejšom zmysle slova. Postarali sa  o to predovšetkým vojaci z vojenského útvaru v Martine, ktorí svojím vystupovaním, prednášaním, rôznymi komentovanými praktickými ukážkami a aktivitou na témy pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana - topografia, zdravotná prípravy, riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana bezpochyby zaujali až nadchli všetkých žiakov, utvrdili im vedomosti, predniesli nové informácie, inšpiráciu i motiváciu do vzdelávania, športovania, práce v kolektíve, u niektorých možno aj zamyslenie sa nad budúcim povolaním v armáde a pod. Žiaci mali možnosť vyskúšať si rôznu vojenskú techniku a výstroj ako balistickú vestu, prilbu, mohli si sadnúť do obrneného vozidla aligátor, tiež do vojenského sanitného vozidla a pod. V závere žiaci ukázali svoju silu v preťahovaní lanom, viacerí dostali za predvedenú aktivitu vecné ceny. Možno s istotou povedať, že účelové cvičenia splnili svoj účel.

            Ďakujeme vojakom z vojenského útvaru v Martine za ochotu, čas a profesionálny prístup,               Mgr. Dominike Marcovej za pomoc pri organizovaní ÚC a žiakom za aktivitu.

            Ďalším hosťom bola pracovníčka z KÁČKA , krízovej online poradne, ktorá pomáha mladým ľuďom riešiť životné krízové a duševné ťažkosti. Žiakom druhého stupňa počas krátkej prednášky ukázala ako pracovať s internetovým portálom. Ďakujeme všetkým kolegom za obetavú prácu a plné nasadenie počas priebehu účelového cvičenia.   

             

            Kolektív ZŠ Korňa

          • Celoškolské ZRPŠ

          • Celoškolské ZRPŠ sa uskutoční 22.9.2023 o 15:00 v priestoroch dolnej chodby. Následne budú triedne ZRPŠ.

             

             

          • LIPOVIENKA

          •  

            Dňa 16.9. sa členovia z DFS Lipovienka zúčastnili krásného vystúpenia „Podvysoká hrá a spieva“.  

            Deti sa predviedli krásnymi ľudovými piesňami. Ďakujeme obci Podvysoká a Heligonkovej triede z Podvysokej za pozvanie a tešíme sa na ďalší ročník.  

            Mgr. Kremeňová 

          • Prednáška: Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

          • Dňa 11. septembra 2023 sa v rámci plánovaných preventívnych aktivít uskutočnila odborná prednáška o trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých pre žiakov 8. a 9. ročníka, ktorú viedla pani mjr. Mgr. Zlochová Janka z OR PZ v Čadci.

            Vzájomným rozhovorom a zapájaním sa žiakov do výkladu boli žiaci informovaní a poučení, čo je trestnoprávna zodpovednosť a predovšetkým trestnoprávna zodpovednosť, ktorá sa týka všetkých od dovŕšenia 14 roku života, trestný čin, trest, právo na zdravie, právo na život, právo na osobnú slobodu, trestný register,... Žiaci získali zaujímavé informácie, upevnili si svoje právne vedomie.

          • MIE   EXPERT 2023/2024

          • Aj v tomto školskom roku 2023/2024 budú na našej škole pôsobiť inovatívni a moderní učitelia, ktorí sú súčasťou svetovej komunity MIE EXPERTOV: 

            Mgr. Marcela Padyšáková

            Mgr. Jaroslava Srničková

            Mgr. Rudolf Badžgoň

            Mgr. Mária Horská

            MIE Expert Slovensko motivuje, podporuje, ponúka návody, tipy, triky a inšpirácie v technologických novinkách pre školy tretieho tisícročia.

            Certifikácie pre tento školský rok boli obzvlášť náročné, nakoľko naše registrácie sa posudzovali na medzinárodnej úrovni. Preto sme na náš úspech obzvlášť hrdí!

          • OZNAM - poplatok ŠKD

          • Poplatok ŠKD v sume 10 € / mesiac sa platí vopred za mesiace september, október, november a december t. j. spolu v sume 40 € buď v hotovosti vychovávateľkám ŠKD alebo elektronicky v aplikácii EduPage - Platby. 

            Poplatok treba uhradiť do 20. septembra 2023.

            Bezhotovostné platby v aplikácii EduPage budú spustné do konca týždňa. 

          • Praktické ukážky DHZ Korňa

          •  

             

            Ďakujeme p. Rasťovi Faturovi a našim šikovným žiakom za názornú ukážku požiarneho útoku. Práca Dobrovoľného hasičského zboru je pre našu obec veľkým prínosom a veríme, že sa k nim pridajú aj ďalší nasledovníci z radov našich žiakov. Mladým hasičom držíme palce a veríme, že budú i naďalej dosahovať skvelé úspechy na súťažiach.

          • Začiatok školského roka 2023/24

          •  

            Všetkým našim žiakom želáme úspešný školský rok plný zážitkov, objavovania a radosti z učenia. Všetkým kolegom prajeme veľa síl, radosti z dobre odvedenej práce a usilovných žiakov. Všetkým rodičom prajeme veľa trpezlivosti, láskavosti a porozumenia.

          • Slávnostné otvorenie nového šk. roka je v pondelok, 4. septembra 2023 o 9:00 hod.

          • Ráno o 8:00 hod bude detská svätá omša v kostole v Korni.

            Po slávnosti pôjdu žiaci do tried, kde dostanú bližšie pokyny.

             Školská jedáleň bude variť od utorka, 5.9.2023.

            Školský klub detí bude 4.9.2023 v prevádzke do 12:00.

            Prváci a ich rodičia budú mať po ukončení slávnosti spoločné stretnutie s pani učiteľkou Mgr. Annou Huríkovou v triede 1.A  (hlavná budova – prízemie – vľavo).

             

          • Oprava multifunkčného ihriska pri ZŠ.

          •  

            Ďakujem našim futbalistom Petrovi, Michalovi, Andrejovi, ktorí vymenili rozbitý ventilátor na telocvični, natreli drevené hranoly a opravili pletivo na ihrisku už prvý augustový týždeň. Taktiež ďakujem našim futbalistom - mužom, ktorí počas sobotnej opekačky vymenili poškodené hranoly na ihrisku. Všetky tieto opravy robili vo vlastnej réžií a taktiež zakúpili potrebný materiál a farby. Šport je najkvalitnejšou formou trávenia voľného času a my ho budeme podporovať čo najintenzívnejšie. Preto verím, že užívatelia prestanú poškodzovať pletivo a budú si vážiť čo pre nich futbalisti urobili. Ďakujem.