• Sopečná činnosť na hodine geografie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sopečná činnosť na hodine geografie.

            Fudži, Etna, Popocatepétl, Mauna Loa, … Ktorú si len vyberiete. Naši piataci vyrobili nádherné makety sopečných velikánov sveta.Tvorivosti sa medze nekládli. Na výrobu sopečného kužeľa použili fľašu a cesto. Výbuch simulovali reakciou sódy bikarbóny a octu, pre efekt pridali trochu farbiva. Svoju prácu úspešne prezentovali na hodinách geografie. Fotografie hovoria za všetko. Mgr. Kulla

          • Projekt: Založme si banku

          • Súčasťou matematiky je aj finančná gramotnosť, ktorú majú žiaci zaradenú v každom ročníku. Aby sa žiaci učili po novom, podľa novej reformy pripravila som im projekt: Založ si bankuTéma súvisela s učivom Percentá, úrok, jednoduché úrokovanie.  

             

            Najskôr sa žiaci rozdelili do 3 tímov, kde si rozdelili úlohy a začali si priamo na hodine hľadať materiály .  

            Vo voľne dostupnom programe si urobili logo banky a samozrejme vymysleli atraktívny názov. A tak sme mali banku: Happy money, Ratu bank, Zlaté prasiatko.  

            Žiaci si v matematickej učebni na ntb študovali bankové produkty od rôznych reálnych bánk, porovnávali.  

            Vymýšľali svoje nové atraktívne produkty, tvorili poster - reklamný plagát , kde vymýšľali vtipné slogany.  

            Spracovali najdôležitejšiu matematickú časť, kde robili tabuľky s pôžičkami, úvermi, vymysleli rôzne atraktívne nové produkty ako prsteň na platenie prepojený s mobilom pre prípad straty, žiacku zlatú kartu, ponuku banky požičať škole tablety pre žiakov, detský účet, detské konto.  

            Po tejto časti nasledovala domáca práca v skupinách, kde si žiaci v prostredí Teams vytvorili projektové skupiny, online aktívne pracovali, tvorili, ale aj vedúci tímov doslova naháňali ostatných, aby pracovali.  

            Výstupy odprezentovali pred spolužiakmi. Potom sa ešte učili ako sa správne prezentuje, opäť nacvičovali .  

            Finále mali pred rodičmi. Rodičov pohostili čajíkom z našej bylinkovej špirály a už krásne, slávnostne vyobliekaní predstúpili pred rodičov .  

            Žiaci boli skvelí, čo aj v neformálnej diskusií potvrdili rodičia.  

            Pre mňa osobne bolo zadosťučinením, že v jednej triede sa zišli moji bývalí žiaci - dnes už rodičia a ich deti, moje prezentujúci žiaci.  

            Najdôležitejšie, čo sa žiaci naučili, bola životná zručnosť: SPOLUPRÁCA 

            Popis projektu:  

            Do prezentácie dáte :  

            1. Slide: Názov projektu, škola, názov tímu  

            2. Slide: logo projektu  - vytvorené v programe  

            3. Slide: Zoznam členov tímu a ich funkcie v projekte  

            4. Slide: Produkty banky, spracované matematicky, teda aké úvery a za koľko ponúkate. Ďalej aká je výška úroku, ak vkladáte do banky, aký zaujímavý produkt ponúkate pre žiakov základnej školy 

            5. Reklamná kampaň - vytvorte reklamný plagát /na PC, alebo aj ručne namaľujte a odfoťte/   

            6. Záver: Čo som sa naučil o produktoch banky.  

            Výstupom bude prezentácia, ktorú všetci členovia tímu odošlú do Priradených úloh v prostredí TEAMS. 

             

            Mgr. Srničková

          • 70. Hviezdoslavov Kubín

          •  

            V stredu 24.1. 2024 sa v našej základnej škole uskutočnilo školské kolo postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Spomedzi žiakov ZŠ najviac zaujali a do obvodného kola postúpili Kristínka Kaduchová (4.A), Alex Korduliak (4.A), Tomáš Kremeň (5.A), Šimon Hrtús (5.A) a Nina Belková (9.A). Za svoje vydarené prednesy Ďakujeme aj Júlii Sabelovej (2.A), Nikolke Kaduchovej (3.A), Majke Sabelovej (5.A), Eliške Brezinovej (6.A), Zuzke Sabelovej (6.A,), Lucii Mlkvikovej (6.A), Sáre Chudivániovej (8.A), Natália Barčákovej (8.A) a za prípravu žiakov pani učiteľkám Gregorovej, Kremeňovej, Huríkovej a Hrtúsovej.

             

            Jozef Jedinák

          • Technika 8.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Technika 8.A.

            Tento týždeň sa žiaci 8. ročníka poslednýkrát zúčastnili praktického vyučovania predmetu Technika na Strednej odbornej škole technickej v Čadci. Vyrobili kocku, ktorej strany spájali spájkovaním, teda metódou metalurgického spájania kovových predmetov iným kovom - spájkou, ktorého teplota tavenia je nižšia, ako teplota tavenia spájaného materiálu. Naše poďakovanie patrí všetkým učiteľom, ktorí nám venovali svoj čas. Alena Staníková

          • OZNAM - poplatok ŠKD

          • Prosíme rodičov o úhradu poplatku za ŠKD na tri mesiace 30 € (január, február, marec)

            do piatka 19. januára 2024.

            Poplatok môžete uhradiť aj online cez aplikáciu Edupage – Platby. 

            Ďakujeme.  

            Vychovávateľky ŠKD: Jarošová, Filová

          • Komparo - Matematika 9.A

          • Na testovaní z matematiky sa dňa 9.11.2023 zúčastnilo 16 469 žiakov z 580 škôl. Našim deviatakom sa podaril priam husársky kúsok a  zaradili sa medzi 5% najúspešnenjších škôl. Priemer všetkých testovaných žiakov v rámci SR bol 48,6%, naši deviataci napísali na 64,2%. Percento žiakov, ktorí v teste z matematiky dosiahli horší výsledok ako naši žiaci je 95%.

            Deviatakom gratulujeme a veríme, že nepoľavia v učení.

            Mgr. Padyšáková

          • Rozvoj finančnej gramotnosti v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozvoj finančnej gramotnosti v ŠKD.

            Rozvoj finančnej gramotnosti v ŠKD Keďže peniaze sú súčasťou života, tak i učenie o peniazoch je súčasťou vzdelávania už na prvom stupni základných škôl. Preto i v ŠKD sme pre deti v mesiacoch január a február zaradili 3 stretnutia týkajúce sa rozvoja v oblasti finančnej gramotnosti. Deti sa vďaka zážitkovému vzdelávaniu môžu naučiť rozumieť financiám. V úvode projektu sme sa dozvedeli, že v dávnych dobách existoval iba výmenný obchod, kde sa tovar vymieňal za iný tovar, ktorý ľudia momentálne potrebovali. Neskôr sme si pozreli krátke kreslené video, kde bolo podrobne vysvetlené, ako výmenný obchod prebiehal. Ďalej sa deti dozvedeli, aké platidlá sa v minulosti používali a mohli si pozrieť niektoré už nepoužívané mince či bankovky z rôznych krajín. Následne si navzájom vyskúšali výmenný obchod a neskôr i nakupovanie rôzneho tovaru eurami. Za pútavé rozprávanie a aktivity ďakujem Ing. M. Mitkovej. Mgr. M. Jarošová

          • Hlasovanie za náš projekt v supermarkete Tesco

          •  Od 15. januára do 11. februára 2024 môžete hlasovať za náš projekt Školská záhrada, to je zábava! v programe Vy rozhodujete, my pomáhame spoločnosti Tesco.

            Pri každom nakúpe v supermarkete Tesco (Turzovka, Krásno nad Kysucou), dostanete po zaplatení jeden hlasovací žetón, ktorý vhodíte do hlasovacieho boxu.

            Ďakujeme!

             

            ŠKOLSKÁ ZÁHRADA, TO JE ZÁBAVA!

            Pohyb je dôležitou súčasťou pri rozvoji detských zručností. Tiež je to spôsob ako sa môže u detí odbúravať stres a hnev, a podporiť tak ich sústredenie pri učení. Okrem kolektívneho športu je podstatný aj individuálny pohyb, ako lozenie či šplhanie. Inštaláciou herných prvkov v školskej záhrade podporíme u detí radosť z pohybu a vytvoríme im vhodné prostredie pre aktívne trávenie voľného času.

             

            Projekty s najväčším počtom hlasov od zákazníkov získajú v jednotlivých regiónoch podporu vo výške 1300 eur na realizáciu aktivít v priebehu mesiacov marec 2024 až august 2024. Projekty umiestnené v hlasovaní zákazníkov na 2. mieste získajú podporu v hodnote 600 eur, projekty umiestnené na 3. mieste 300 eur.

          • Biologická olympiáda kategória CT - P teoreticko-praktická časť- školské kolo

          •  

            11.januára 2024 sa niektorí žiaci 8.A a 9.A zúčastnili školského kola biologickej olympiády v kategórii CT - P teoreticko-praktická časť. Úspešnými riešiteľmi sa stali Straková, Jašurek, Maslíková, Dodulík, Kaduch, Ježík, Chudivániová, Hafera, Novák, Chrenšť, Hrtús, Belková. Do okresného kola postúpili Straková, Hafera.

            uč. Šipláková

          • Aktívna veľká prestávka

          • Tanec zlepšuje motorické schopnosti – rovnováhu, koordináciu tela a pohyblivosť. Tanec je tiež skvelý spôsob, ako zmierniť psychický stres. Preto sme dnes cez veľkú prestávku umožnili našim žiakom zatancovať si pre radosť. Takéto veľké prestávky plánujeme realizovať počas zimného počasia pravidelne.

            Kolektív ZŠ Korňa

          • Dobrá novina

          • Deti z FS Lipovienka sa zapojili do dobročinnej akcie - koledovania Dobrej noviny v našom kostole. Vďaka úsiliu dobrovoľníkov a získaným darom z verejnej zbierky Dobrá novina pomôže zlepšiť životné podmienky ľudí v Južnom Sudáne. Vďaka za prípravu Mgr. Kremeňovej