• Pasovanie prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pasovanie prvákov.

            V piatok 24. 11. 2023 nám prváčikovia predviedli, čo všetko sa už v škole naučili. V tento deň boli pasovaní do prváckeho cechu. Sprevádzali ich rozprávkové postavičky z rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Deti pomáhali Maruške plniť rôzne úlohy. Recitovali básničky o číslach, písmenách, spievali, čítali slová, porovnávali čísla. Po zložení sľubu ich pani riaditeľka slávnostne pasovala za prvákov. Dostali pasovací dekrét a darčeky. Ďakujeme pani učiteľke Papíkovej za prípravu programu pre našich prváčikov. Mgr. Anna Huríková

          • Exkurzia kasárne Martin

          •  

            23. novembra 2023 navštívili žiaci 8. a 9. ročníka mesto Martin, konkrétne 11. mechanizovaný prápor 1. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Slovenskej republiky – prápor okamžitej reakcie a elitný mechanizovaný útvar Pozemných síl Slovenskej republiky. Prápor vznikol                1. októbra 1995 ako „Prápor rýchleho nasadenia“, zároveň bol prvým profesionálnym útvarom              v slovenských ozbrojených silách. V roku 1997 dostali príslušníci práporu právo nosiť zelený baret, ako jediný vtedajšej Armády SR. V roku 2000 bol názov zmenený na „Prápor okamžitej reakcie“ a od 7. februára 2001 čestný názov „PRÁPOR OKAMŽITEJ REAKCIE KAPITÁNA JÁNA FRANCISCIHO“. K 1. júlu 2007 bola z prápora vyňatá rota radiačnej a chemickej ochrany, „protilietadlová raketová batéria a rota ženijno-technického zabezpečenia. Od 1. októbra 2006 sa prápor volá 11. mechanizovaný prápor. Cieľom exkurzie bolo pozorovať                       a počúvať nové zaujímavé užitočné veci, učiť sa a inšpirovať v doposiaľ neznámom armádnom prostredí. Učiteľmi sa tak žiakom stali na jedno dopoludnie profesionálni vojaci,                                ktorí po úvodnom privítaní a bezpečnostných usmerneniach svojou typickou príkladnou organizáciou „velili“ žiakom. Pripravené mali stanovišťa, ktoré okrem nových skúseností            a informácií prakticky a aktívne preverili žiacke vedomosti, schopnosti i morálku. 16 metrov vysoká lezecká stena, ukážka zabezpečenia miestnosti s protivníkmi a sebaobranou zblízka, streľba s airsoftovými AK47, ukážky praktík vojenských zdravotníkov pri KPR oživovaní, oživovaní pomocou AED defibrilátora, manipulácia s príslušenstvom vojenskej sanitky, prezentácia vojenskej techniky BVP (Bojové vozidlo pechoty), ALIGATOR 4x4 i zbraní, postupy radiačnej a chemickej ochrany, topografia i záverečný test, a to všetko v teplote pohybujúcej sa okolo 0 stupňov Celzia naozaj žiakov dostatočne preverili. Viacerí boli v záverečnom vyhodnotení dopoludnia odmenení darčekom. Ďakujeme 11. mechanizovanému práporu za profesionalitu a pritom ľudský prístup a ZŠ Korňa za sprostredkovanie exkurzie.

            Mgr. Jedinák

             

             

          • Jesenné tvorenie v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné tvorenie v ŠKD.

            Jeseň je nádherné a čarovné obdobie plné farieb. V našom školskom klube bolo počas jesenných dní neobyčajne rušno. Tvorili sme, vyrábali a tešili sa zo spoločných chvíľ. Spojením fantázie, tvorivosti a rôznych nápadov detí vznikli krásne diela. A keďže nám túto jeseň prialo aj počasie, voľný čas sme trávili rôznymi hrami na školskom dvore a v prírode. Marta Jarošová, Katarína Filová

          • Bubnovačka

          •  

            Na Slovensku dnes prebehol ďalší ročník akcie s názvom „Bubnovačka“, ktorá má aj tento rok symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ si 19. novembra 2020 pripomenieme už po siedmy krát.

            Dnes sa našou školou zneli bubny. Pod taktovkou našich deviatakov Janka, Olivera a Beatky, ktorí koordinovali bubnovačku na našej škole. V tomto školskom roku sme zvolili štafetovú bubnovačku a zapojili sme tak všetkých žiakov našej školy. Bubnovať sa začalo v 1.A, každý žiak si vyskúšal bubnovanie a spoločne za hlasného bubnovania sa prváčikova vybrali do druháckej triedy kde odovzdali bubny ďalším žiakom. Takto sa vystriedali všetci žiaci. O tom, že naše deti majú rytmus v sebe svedčí aj nadšenie a priam profesionálne výkony jednotlivých tried.  Vychovávame našich žiakov k vzájomnému rešpektu, tolerancii, spolupatričnosti, priateľstvu a ľudskosti. Učíme ich, aby neboli ľahostajní a zaujímali sa o svoje okolie.

            Mgr. Padyšáková

          • BUBNOVAČKA 2023

          • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej intervencie v spoločnosti, zaznie Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov

          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu ikebanu

          • V tajnom hlasovaní žiakov vyhrala ikebana 6.A triedy, ktorú vytvorili  Lucka Mlkviková, Eliška Brezinová, Sabínka Čagaľová, Simonka Mlkviková a Terezka Šimáková. Víťazky získali šiltovky a fľaše s logom školy.  Ostatní súťažiaci budú odmenení sladkosťou.  

            Mgr. Padyšáková

          • Ako sme objavovali zmysly v 1.A – zrak

          • Na hodine prvouky sme s prváčikmi objavovali zmysly, konkrétne zrak.  Najskôr sme si zaspievali o zmysloch, potom sme si precvičili zrak pri riešení optoklamov. Skúšali sme, či môžeme zrak nahradiť hmatom a povedali sme si ako a prečo si musíme chrániť svoj zrak.  Keďže sú naši prváčikovia veľmi zvedaví a hraví, užili sme si aj veľa zábavy.

            Mgr. Padyšáková

          • Rozlišovacie znamienka - 2.A

          • Na hodine slovenského jazyka v rámci upevňovania učiva pracovali žiaci v skupinkách na tému "Rozlišovacie znamienka". Do slov dopĺňali chýbajúce rozlišovacie znamienka a následne triedili obrázky podľa znamienok. Výsledné projekty slúžia v triede ako učebná pomôcka pre žiakov. 

            Mgr. Kremeňová

          • Vyučovanie techniky

          • Dňa 9.11. sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili vyučovania techniky na Strednej odbornej škole v Čadci. Žiaci sa zaujímavým spôsobom naučili spracovávať kov a v dielňach si vytvorili kovové krabičky, ktoré si odniesli domov. Žiaci sa už tešia na ďalšiu návštevu.

             

            Mgr. Badžgoň

          • Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť (Christine Gregoire)

          • Povzbudivým výrokom v utorok 7.11. 2023 organizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Čadca „Burzu práce a informácií“ – prezentačnú výstavu zamestnávateľov a stredných škôl, ktorej sa zúčastnili aj žiaci deviateho ročníka našej školy. Cieľom exkurze bolo oboznámiť sa s prezentujúcimi sa školami, vypočuť si ich študijné programy, utvrdiť si svoj vlastný výber budúceho štúdia, prípadne hľadať novú inšpiráciu. Žiaci nadobudnuté informácie zaiste zhodnotia a využijú.

            Mgr. Jedinák

          • Ikebany

          • V priebehu mesiaca október naši žiaci usilovne zbierali jesenné prírodniny a v tomto školskom roku trochu inak, bez pomoci šikovných rúk rodičov na hodinách výtvarnej výchovy a techniky z nich vykúzlili čarovné krajinky, futbalové ihriská, či rôzne zvieratká alebo pestrofarebné kytice...veď posúďte sami.

            Mgr. Papíková

          • Beseda so spisovateľom Jozefom Marcom

          • 2. novembra na našu školu zavítal lekár, spisovateľ, publicista, amatérsky fotograf, ochranár prírody, turista a rezbár MUDr. Jozef Marec, ktorý žiakov šiesteho a siedmeho ročníka svojim rozprávaním sprevádzal svetom fantastických príbehov, mýtických postáv a legiend z oblasti horných Kysúc. Prostredníctvom jeho diel určených pre deti sme sa preniesli do čias dávno minulých a spoznali sme svetlonosa,utopca, či sotonu. Okrem toho nám porozprával množstvo zážitkov nielen z potuliek po Kysuckých vrchoch, ale i zo svojho detstva, ktoré boli aj námetmi pre jeho pútavé príbehy.

             Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Mgr. Papíková

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa naši piataci zapojili do aktivity „V KNIŽNICI SME AKO V ROZPRÁVKE“. Piataci, si na úvod podujatia zaspomínali na najznámejšie rozprávky. Následne vo dvojiciach, trojiciach čítali ľubovoľnú rozprávku od Pavla Dobšinského. Žiaci kreslili ilustrácie, ktoré zachytávali niektoré časti deja rozprávky a stručne napísali obsah rozprávky. Ilustrácie potom zostavili do rozprávkového leporela. Leporelo bude slúžiť ako výzdoba triedy.

          • Veselé nakupovanie v 2.A – finančná gramotnosť

          •  

            Obľúbená aktivita u detí – hra na obchod. Pri tejto hre si deti rozvíjajú finančnú gramotnosť i praktické zručnosti každodenného života. Deti si rozdelili roly - predavač a nakupujúci. Žiaci museli rozmýšľať, čo si môžu za danú sumu kúpiť. Predavač zasa tovar správne spočítať, prípadne vrátiť výdavok.  

             Kremeňová