• Európsky deň jazykov

          • Do galérie Európsky deň jazykov boli pridané fotografie.

            „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom!“

            Pravdivosť tejto starej múdrosti sme si možno nikdy neuvedomovali viac než dnes. Znalosť cudzích jazykov uľahčuje život pri cestovaní, otvára nielen nové pracovné príležitosti, ale aj mysle, a tak prispieva k porozumeniu medzi ľuďmi.

            26. september patrí už takmer dve desaťročia Európskemu dňu jazykov. Vyhlásený bol  Radou Európy v roku 2001. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa cudzích jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Pri príležitosti tohto dňa sú v Európe usporiadané rôzne podujatia a aktivity.

            Aj my sme si pripomenuli tento deň a v škole sme počas vyučovania pripravili rôzne  aktivity.

            Nástenka na hlavnej chodbe je plná obrázkov zástav európskych krajín, ktoré žiaci namaľovali a pozdravov v mnohých  európskych jazykoch. Žiaci  neraz priraďovali pozdrav ku krajine, z ktorej pochádza a určite sa mnohé aj naučili.

            Školu zdobia kartičky s názvami predmetov či miestností  v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku, ktoré žiaci vyrábali na hodinách angličtiny a nemčiny.  Čítajú ich aj mladší žiaci a takto podvedome sa učia nové slová z ich každodenného života v škole.

            Žiaci vyrobili plagát s najpoužívanejšími slovesami v angličtine a nemčine. Niektoré slovesá poznali v angličtine, iné po nemecky a správny ekvivalent hľadali v slovníkoch.  Pracovali v skupinách, diskutovali a zabávali sa nevediac, že sa vlastne učia.  Popri aktivitách sme sa rozprávali o nevyhnutnosti učiť sa cudzí jazyk a pozitívach, ktoré nám táto znalosť prinesie.

            Už tradičnou aktivitou je hosťovanie dobrovoľníkov z neziskovej organizácie Keric v Čadci. Počas deviatich rokov našej spolupráce sa u nás na hodinách anglického jazyka vystriedali dobrovoľníci z Talianska, Španielska, Kostariky, Mexika, Rakúska, Ugandy, Francúzska, Nepálu a ďalších krajín. Žiaci mali jedinečnú príležitosť spoznávať spôsob života a kultúru týchto krajín prostredníctvom prezentácií, rozprávania, hier, piesní a ďalších multikultúrnych aktivít: Medzinárodné Vianoce, Euroweek. S mnohými dobrovoľníkmi zostávajú žiaci v kontakte aj naďalej prostredníctvom sociálnych sietí.

             

            Vyučujúce cudzích jazykov

          • Oznam ZUŠ Turzovka

          • Dôležiťý oznam pre rodičov a deti:

            Vzhľadom na zhoršenie epidemiologickej situácie a usmernenie MŠVVaŠ SR oznamujeme našim žiakom a ich zákonným zástupcom, že od 12. októbra 2020 sa ruší skupinové vyučovanie až do odvolania. Ide o vyučovanie v tanečnom a výtvarnom odbore, literárno-dramatickom odbore a vyučovanie hudobnej náuky. Bližšie informácie získate od triednych učiteľov, ktorí vás budú o spôsobe vyučovania informovať. 

            Individuálne vyučovanie pokračuje podľa stanoveného rozvrhu.

            Mgr. Miroslav Hrtús 

          • Konzultácie pre rodičov /náhrada za ZRPŠ/

          • Vzhľadom  na ochorenie COVID 19 bude ako náhrada klasického ZRPŠ možnosť konzultácie s triednymi  učiteľmi telefonicky. Každá trieda má určený deň, viď. rozpis dní   nižšie.

            Rodiča budú vyzvaní, aby  povedali kód.  Bude slúžiť ako heslo, aby niekto nezneužil osobné údaje.

            Kód Vám odoslali triedni učitelia.

             

            Poobede 13:45 - 15:00

            K dispozícií bude číslo:

            • 041/4353219 - kabinet VP
            •  041/4353220 riaditeľňa  
            • 0908 943 936 - mobil v zborovni

            Pondelok 12.10.  - 5.A  - Šipláková, 7.A - Padyšáková

            Utorok 13.10  - 6.A - Mitková, 8.A - Kulla

            Streda 14.10. - 2.A - Huríková, 3.A - Šeligová

            Štvrtok 15.10.  - 4.A - Gregorová, 1.A - Kremeňová

            Piatok 16.10. - 9.A - Jedinák 

             

            Srničková, r. š.

             

          • Testovanie portálu VIKI edu

          • Včera, 8.10.2020 sa v online Teams prostredí konalo na MŠVVaŠ stretnutie ambasádorov sedemnástich pilotných škôl s pracovníkmi ministerstva, ŠPÚ a MPC, ktorí sa podelili o svoje postrehy, nápady a pripomienky k edukačnému portálu VIKI. Som rada, že máme na Slovensku ochotných učiteľov, ktorí nehľadajú ako sa niečo v školstve nedá, ale snažia sa vynaložiť úsilie posúvať veci dopredu a prispieť k lepšej modernizácii vzdelávania.

            Našu školu zastupovala Gabriela Šipláková,  ktorej za aktívny prístup ďakujem.

            Srničková, riaditeľka 

          • Obed v ŠKD

          • ...a takto sme obedovali v školskom klube detí, keďže kvôli odstávke elektrickej energie sa v školskej jedálni nevarila teplá strava. Deti si pochutili na žemliach a ovocnom džúse. Ďakujeme pani kuchárkam za prípravu žemlí. 

            Marta Jarošová

          • ŠKD - odmena od riaditeľky školy

          • Pani riaditeľka odmenila šikovné deti z ŠKD vecnými darčekmi za ich výtvarné práce, ktoré boli použité na výzdobu priestorov školy.

            Ďakujeme, darčeky deti veľmi potešili.

            Marta Jarošová

          • Do školy na bicykli - vyhodnotenie

          • Žiaci druhého stuňa vykonali počas kampane spolu 251 jázd do školy na bicykli/kolobežke. Najakívnejšou bola 8.A (88 jázd). Žiaci, ktorí sa najviac zapojili do kampane dostali vecné ceny - Matej Jašurek, Branko Škerko, Jozef Cisárik, Peter Sabela, Nikolas Sabela, Natália Muroňová, Nikolas Kolesár, Tomáš Bohdaň, Samuel Kaduch, Jakub Rejdik, Ivan Slezák, Daniel Ligač a Matej Sabela. 

          • Prednáška: Pravda o drogách

          •  

            Vo štvrtok 1.10.2020 absolvovali žiaci 5. až 9. ročníka prednášky zamerané na protidrogovú prevenciu. Hlavným cieľom prednášajúceho bolo prostredníctvom aktívnej účasti počúvajúcich, dialógu a filmu, dosiahnuť u žiakov – mladých ľudí POROZUMENIE toho, prečo DROGY škodia a že pre nikoho nie sú skutočným riešením bežných problémov. Žiaci boli poučení o všetkých rizikách spojených s užívaní drôg. Veľmi dobrou prevenciou je venovať sa športu, čím si upevníme zdravie. V závere sa zhodli , že skutočným riešením je poznať fakty a nie užívať drogy. Marihuana ako aj ostatné drogy sa ukladá v tukoch, teda ukladá s v telesných orgánoch, ktoré tieto tuky obsahujú teda v mozgu, slezine, pľúcach, pečeni. Drogy vplývajú na: psychiku, na fyzický stav, sú vstupnou bránou pre ďalšie drogy. 

            Srničková, r. š.

          • Oznam ŠKD

          • Dňa 7.10.2020, t. j. streda, bude skrátená prevádzka ŠKD do 14:45 z dôvodu odstávky elektriny.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Zber papiera: 5. - 9. októbra

          • Od pondelka (5.10.) do piatka (9.10.) bude na našej škole zber papiera.

            Papier treba doniesť zviazaný v balíkoch. Balíky označené menom a triedou nechajte pri bočnom vchode.Z dôvodov opatreni Covid 19 prosím rodičov, aby papier iba položili a nezdržiavali sa v areáli školy.  Pán školník balíky odváži a zaeviduje. Najlepší zberači a triedy budú odmenené.

            Ďakujeme! 

          • Svetový deň mlieka v školách a kritické myslenie

          • Do galérie Svetový deň mlieka boli pridané fotografie.

            Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti

            Pre žiakov našej školy som si na hodinu matematiky pripravila náučnú prezentáciu, prostredníctvom nej som našim žiakom sprostredkovala informácie o mlieku. Na hodinách matematiky sa snažíme naučiť sa nie len matematické operácie, ale rozvíjať aj kritické myslenie. Preto sme si na hodine povedali kedy mlieko áno, kedy nie. Žiaci si zostavili svoj ideálny jedálny lístok podľa toho, čo im chutí s ohľadom na cenovú dostupnosť potravín, ako aj na zdravú výživu. Na hodine sme si preopakovali štatistiku už od piateho ročníka a zisťovali sme čo nosia deti na desiatu. Následne sme tieto údaje vyhodnotili. Žiaľ sladká desiata a sladké nápoje výrazne prevyšujú nad zdravou výživou.

            Vybrali sme sa aj na online nákup. So žiakmi 7. a 9. ročníka sme si prostredníctvom online letáku pozreli aké potraviny ponúkajú naše obchodné reťazce. Koľkými percentami sú zastúpené mliečne výrobky, ovocie a zelenina, pečivo, drogéria a alkoholické nápoje. Na záver sme rozvinuli diskusiu na tému ako mliečne výrobky propagujú naše média. Zhodli sme sa na tom, že v zahraničných filmoch je často záber na ľudí nalievajúcich si pohár mlieka, žiaľ naša kinematografia takéto zábery ponúka len zriedkavo. Nemotivuje tak mládež k zdravému životnému štýlu.

            Vedeli ste, že mlieko pozitívne pôsobí:

            • mlieko chráni zrak - liter mlieka nám zabezpečí potrebnú dennú dávku vitamínu B12
            • bielkoviny znižujú tlak - mzácne mliečne bielkoviny majú významné antibakteriálne, antivírusové a antikarcinogénne účinky
            • bez kíl navyše  - mliečny tuk je ľahko stráviteľný, má vysoký obsah mastných kyselín.
            • pomoc pri osteoporóze  - mlieko patrí k najbohatším zdrojom vápnika a fosforu, ktoré sú dôležité pre pevné kosti
            • zdroj energie - najvýznamnejším sacharidom mlieka je laktóza, ktorá je ľahko stráviteľná a je výborným zdrojom energie

             Všetci  nemôžu piť mlieko a povedali sme si aj o tom kedy mlieko nie je vhodné konzumovať:

            1. Ste stále unavení

            2. Máte akné

            3. Problémy s trávením

            4. Máte nevysvetliteľné bolesti

            5. Trápi vás mozgová hmla

            6. Máte alergie a iné ochorenia kože

            7. Máte vysoký cholesterol

            8. Ľahko sa vám lámu kosti

            9. Liečite sa dlhšie, alebo vám lieky nezaberajú

             

            Mgr. Padyšáková