• Deň stromov v ŠKD 2

          • V rámci prírodovedno - environmentálnej oblasti výchovy sme si 20. októbra pripomenuli v školskom klube detí Deň stromov. Rozpravali sme sa o význame stromov pre život. Naučili sme sa rozlišovať ihličnaté a listnaté stromy, poznavali sme ich listy a plody. Frotažovali sme listy a počítali gaštany. Na záver sme sa vybrali na prechádzku do blízkeho lesa a obdivovali krásy lesa.

            Filová Katarína

          • Jesenné prázdniny

          • Jesenné prázdniny sú v termíne od 28. októbra 2022 (t. j. piatok) do 1. novembra 2022 (t. j. utorok).

            Žiaci nastupujú do školy v stredu, 2. novembra 2022.

          • Krúžok - Mladý cukrár

          • Motto krúžku je myšlienka z rozprávky Ratatouille: ,,Variť môže každý“, ktorú sme si prispôsobili na naše „piecť môže každý“. Nie však každý. Iba ten, čo do koláčov pridáva tajnú prísadu ako Spongebob, a to ,,lásku“. Tak sa stretlo štrnásť mladých cukrárov, pekárov, maškrtníkov zo štyroch tried našej školy. V dnešnej modernej dobe sme sa  všetci zhodli na tom, že sem-tam sa musíme odmeniť sladkou dobrotou. Naše telo je ako továreň a čo doň vložíme, to pohybom a športovaním spálime. Základ je, že po prvom mesiaci sa vieme zladiť a spája nás láska k pečeniu.

            Začali sme zľahka maslovými sušienkami a čokoládovými cookies, ktorými sme pohostili deti z krúžku ,,magická bylinkáreň“. Na výmenu nám ponúkli šípkový čaj. Pekárom októbra sa stal Jakub Bebčák z 8.A. Vybral si orechové rezy so žĺtkovou polevou, ktorých príprava vôbec nie je jednoduchá. Ako správny pekár viedol svoj tím a výsledok bol vynikajúci. Skupina mladších pekárov piekla čoko-perník. Deti si úlohy rozdelili, spolupracovali, rešpektovali sa. 

            Záver mesiaca sa niesol v duchu ochutnávania zákuskov vo vynikajúcej cukrárni KUUTS Turzovka. Pani Mlkvikovej a jej personálu patrí veľké poďakovanie. Deti si našli nové inšpirácie a miesto, kam sa radi vrátia.

            Maslíková Jana - vedúca krúžku

          • Anglický jazyk - čítanie s aplikáciou

          • Využite ďalšej výbornej funkcie v Microsoft Teams, tzv. Pokrok v čítaní na hodinách ANJ. Učiteľ priradí na úlohu žiakom text, ktorý majú prečítať a aplikácia následne vyhodnotí úspešnosť v čítaní, ukáže nesprávne vyslovené slová, vynechané slová a chyby v čítaní. Učiteľ dostane spätnu väzbu a môže sledovať ako sa žiaci zlepšujú v čítaní. Aplikácia je dostupná pre takmer všetky jazyky.

            Ďakujem kolegyni Márii Horskej, ktorá je v tíme Microsoft MIE Expert a oboznámila nás s touto aplikáciou.

            Ing. Mitková

          • Medzinárodný deň stromov

          • Dňa 21.10.2022 si žiaci 1. stupňa našej školy pripomenuli Medzinárodný deň stromov turistickou vychádzkou po náučnom chodníku „Bylinková lekáreň“. Po trase sme spoznávali bylinky, stromy a zaujímavé zákutia nášho kraja. Boli sme odmenení krásnym výhľadom až na Živčákovú a usmiatym slniečkom.

            Pani učiteľky 1.stupňa

          • Národná cena kariérového poradenstva 2022

          • 11. októbra 2022 boli v slávnostných priestoroch Moyzesovej siene v Bratislave vyhlásení víťazi 14. ročníka Národnej ceny kariérového poradenstva. Do súťaže bolo v roku 2022 zapojených 24 organizácií naprieč celým Slovenskom. Súťaž zorganizovalo Centrum Euroguidance v spolupráci so Združením pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry a partnermi, Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            V rámci projektu „Kariérko“, medzinárodnej spolupráce so ZŠ Zákopčie, sme spoločne odoslali príspevok a získali sme: Národnú cenu kariérového poradenstva 2022 za inšpiratívne začlenenie kariérovej výchovy do vyučovacích predmetov.

            Na konferencii sme prítomným prezentovali naše aktivity a hlasovaním účastníkov konferencie z pomedzi 24 príspevkov zo Slovenska sme získali  i špeciálnu cenu publika. Aktivity realizuje náš školský „Kariérový tím“, členovia jednotlivé aktivity kariérovej výchovy realizovali implementovaním do jednotlivých predmetov cez prierezové témy.  Projekt je založený na vzájomnej spolupráci medzi obomi školami, ktoré síce volia pri kariérovej výchovy rôzne prístupy a aktivity, ale vzájomné zdieľanie ich inšpiruje a posilňuje v ďalšom rozvoji.

            Za našu školu boli do projektu zapojení: Mgr. Padyšáková, Mgr. Šipláková, Mgr. Jedinák, Mgr. Kulla.

            Ďakujem kolegom a zapojeným žiakom za prácu, ktorá oslovila odbornú porotu a ďakujem aj žiakom za ich chuť pracovať a odvádzať skvelú prácu.

             

            Mgr. Padyšáková

          • Ekoprednáška

          • V utorok, 18. októbra 2022, sa žiaci 5. – 8. ročníka zúčastnili prednášky z ekovýchovného programu na podporu triedenia odpadu a kompostovania: „Vytvorme spoločne čistejšie, krajšie a zdravšie prostredie v ktorom žijeme.“

            Ďakujeme neziskovej organizácii Deti čistej Zeme n.o.

            Mgr. Šipláková Gabriela

          • Krúžok - Magická bylinkáreň

          • V našej bylinkárni sme si porozprávali ako v nadchádzajúcom období podporiť imunitu. Deti sa dozvedel, že vhodné sú nielen bylinkové čaje, ale aj plodiny vypestované v našich záhradkách, hlavne cesnak, cibuľa, kapusta, mrkva, dokonca aj orechy, ktoré sa tento rok urodili. Z domácich produktov si pripravili cesnakovú nátierku a čajík zo školskej bylinkovej špirály.

            Ing. Mitková Marcela

          • Vyhodnotenie jesenných ikebán

          • V piatok, 14. októbra, sa počas veľkej prestávky konalo vyhodnotenie jesenných ikebán. Prebiehalo hlasovanie žiakov a hlasovanie zamestnancov školy, v ktorom zhodne vyšiel víťaz prvého miesta. Umiestnení žiaci si od pani riaditeľky prevzali vecné ceny a malá drobnosť sa ušla každému žiakovi, ktorý priniesol aranžmán. Tešíme sa opäť o rok na krásne práce žiakov a rodičov!

            Hlasovanie žiakov:

            1. miesto – Maslíková Karolína a Maslík Adrián (č. 24)

            2. miesto – Cisárik Jozef (č. 27)

            3. miesto – Voštinák Jakub (č. 40)

            4. miesto – Korduliak Alex (č. 6), Belková Nina (č.9)

            5. miesto – Brezinová Eliška (č. 41), Malíková Karin (č. 10), Smažáková Nina a Smažák Filin (č. 25), Kremeň Tomáš a Matej (č. 30)

             

            Hlasovanie zamestnancov ZŠ:

            1. miesto – Maslíková Karolína a Maslík Adrián (č. 24)

            2. miesto – Faturová Emma (č. 3)

            3. miesto – Romanová Beáta (č. 7)

          • Konferencia - Vzdelávame pre budúcnosť

          • 10. októbra 2022 sme sa s pani riaditeľkou zúčastnili na konferencii Vzdelávame pre budúcnosť v Žiline, organizovanú spoločnosťou Microsoft Slovensko.

            V úvode konferencie boli prezentované ukážky využitia technológií z našej školy a boli sme prezentovaní ako ukážková škola v regióne Žilinského kraja.

            Na konferencii som mala možnosť odprezentovať, ako využívame  Microsoft technológie vo vyučovaní v našej škole, ako sme prostredníctvom  Microsoft Teams  učili počas dištančného vzdelávania v čase pandémie, ako nám aplikácie Office 365 Forms a OneNote uľahčujú vyučovanie, a ako takto prostredníctvom Microsoft technológií môžeme modernizovať a skvalitňovať vyučovací proces v našej škole.

            Vďaka spolupráci s Microsoft ako Microsoft Schowcase school patríme medzi  inovatívne školy vzdelávajúce pre život a budúcnosť.

                                                                      

            Mgr. Mária Horská, Mgr. Jaroslava Srničková

          • Oprava vonkajšieho schodiska

          • Ďakujeme zamestnancom Obecnému podniku Korňa – Ján Srniček, Peter Tremboš, Jozef Učník, František Dubač, Pavol Mišolaj a Miroslav Smažák  a Martin Tkáčik (pretlak potrubia) za opravu havarijného stavu vonkajšieho schodiska do prístavby školy, a tiež opravu poškodeného strešného zvodu, kvôli ktorému zatekala stena v kancelárii ekonómky (bývalý kabinet chémie).

            Oprava nebola jednoduchá nakoľko bolo nepriaznivé počasie a počas prác sa odhalil ďalší problém – neprechodná dažďová kanalizácia. Musela sa tak rozobrať dlažba pred schodiskom a vykopať nové napojenie strešného zvodu do funkčnej dažďovej kanalizácie.

          • Matematika 5.A - Rímske čísla

          • Rímske čísla – zážitkové učenie v 5. ročníku. Žiaci 5. ročníka pomocou projektu a zážitkového učenia fixovali pojmy z rímskych čísel. Pripravili si oblečenie ako Rimania, spracovali vo dvojiciach projekty o rímskych číslach, porovnávali obťažnosť rímskych a arabských čísel. Naučili sa pomocné vety ako: „Ivan Viedol Xéniu Lesnou Cestou Do Mesta“.

            Mgr. Srničková Jaroslava

          • Krúžok - Magická bylinkáreň

          • V piatok si na krúžku porozprávali žiaci o liečivých bylinkách, správnom zbere, sušení, urobili kvíz "Ako dobre poznáš bylinky", ktoré bylinky sú vhodné od nachladnutia a nechýbal ani recept na cibuľový nápoj od chrípky a kašľa. Nakoniec ešte navštívili žiakov na krúžku Mladých cukrárov, ktorí ich ponúkli výrobnými koláčikmi a spoločne si posedeli pri chutnom šípkovom čajíku, osladeným domácim medom.

            Ing. Mitková

          • Výstava jesenných ikebán

          • Aj tento rok priniesli naši žiaci množstvo nádherných jesenných aranžmánov. V galérii si môžete všetky pozrieť. Krásne kytice, zdobené košíky, ale aj machové krajinky, postavičky z gaštanov, šišiek či orechov; domčeky z dreva a lístia, zdobené tekvice a veľa iného. Opäť sa je na čo pozerať a obdivovať.

          • Beseda: Ženy v netradičných povolaniach

          • Mgr. Padyšáková privítala hostí a predstavila náš pracovný tím zapojený do projektu Erazmus, cieľom ktorého je intenzívne pracovať so žiakmi a cez zážitkové učenie zistiť aké povolanie je pre nich najvhodnejšie. Členmi školského tímu Erazmus sú: Mgr. Padyšáková, Mgr. Šipláková, Mgr. Jedinák, Mgr. Kulla. V rámci tohto projektu sa uskutočnila aj táto beseda. Naši šikovní deviataci vytvorili malé moderátorské tímy a vyspovedali našich hostí.

            Voľba povolania a zodpovednosť rozhodnúť sa, aké štúdium si zvoliť, stojí pred každým žiakom deviateho ročníka. Aby sme toto rozhodovanie čo najviac uľahčili, snažíme sa našim žiakom poskytnúť čo najviac informácií o možnostiach štúdia na stredných školách. Preto je pre nás veľkou cťou, že sme vo štvrtok 6.10.2022 privítali v našej škole päť žien, ktoré vykonávajú netradičné povolania. Napriek tomu, že pracujú či už v Košiciach, Bratislave, Žiline, prišli, aby povedali našim žiakom aké to je splniť si svoj sen a pracovať v mužských profesiách. Povzbudili ich a tak trochu si zaspomínali na školské časy.

            Naše pozvanie prijali:

            1.  Ing. Erika Jurinová. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja. Pôsobí: Úrad ŽSK Žilina.

            2. Ing. Adéla Teichertová. Manažér organizácie na preskúšanie jazykovej
            spôsobilosti + letový inštruktor na letúnoch. Pôsobí: Žilinská univerzita v Žiline; Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum na letisku Žilina v Dolnom Hričove.

            3. RNDr. Júlia Jarošová, PhD. Vedecká pracovníčka. Pôsobí: Parazitologický ústav Slovenskej akadémie vied Košice.

            4. Bc. Pavlína Maračková, Dis. Zdravotnícky záchranár. Pôsobí: Záchranná služba Bratislava - posádka RLP/ Rychlá lékarska pomoc/ + RZP - Čadca + Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje - oblast Karviná - posádka RLP i RZP /Rychlá zdravotnická pomoc - tzn. posádka bez lekára/

            5. Mgr. Mária Jaššová. Odborná riešiteľka pre tvorbu intelektuálnych výstupov pre kontinuálny rozvoj ľudských zdrojov v systéme VTAP. Pôsobí: Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie Bratislava.

             

            Našich moderátorov zaujímalo aj to, koľko cudzích jazykov naši hostia ovládajú, či mali pracovný úraz alebo, či by svoje povolanie vymenili. Otvorenosť a skúsenosť našich hostí bola pre žiakov obrovským prínosom. Dozvedeli sa ako sa môžu stať inštruktorkou lietania ako Ing. Adéla Teichertová – v súčasnosti má Slovensko len jednu. Koľko povinností vyžaduje práca Ing. Eriky Jurinovej, a že často zasahuje aj do jej súkromného života. Aj to, že je v histórii Slovenska prvou a jedinou župankou. Naša bývala žiačka RNDr. Júlia Jarošová, PhD nám porozprávala o svojej zaujímavej práci s parazitmi a pripravila si pre žiakov ukážky svojej práce v PowerPointovskej prezentácii. Povzbudila žiakov aby išli za svojím snom, nevzdávali sa, pracovali na sebe a snažili sa dosiahnuť svoj sen. Zdravotná záchranárka  Bc. Pavlína Maračková vysvetlila žiakom, že jej cesta za povolaním bola kľukatá a kým začala pracovať na pozícii záchranárky prešla si viacerými profesiami, ale išla si za svojím snom. Gestorka nášho projektu Erazmus Mgr. Mária Jaššová zas vysvetlila žiakom, že je v poriadku ak ešte nevedia čo chcú študovať, že ich cesta za poznám je dlhšia, a že žiadna vedomosť nie je zbytočná. Čokoľvek sa naučia v živote určite využijú.

            Na záver prebehla príjemná výmena skúseností tých šikovných žien o tom, ako sa pracuje v mužskom svete, či sú v povolaniach akceptované a čo by odporučili našim dievčatám. Cieľom tejto skvelej akcie, ktorá sa stretla s pozitívnym ohlasom bola, aby aj chlapci podporovali spolužiačky, neskôr partnerky a manželky, aby si mohli splniť svoj sen.

            Aby našim chlapcom nebolo ľúto už teraz pripravujeme besedu o Mužoch v netradičných profesiách.

            Ďakujeme našim skvelým hosťom za čas a cenné informácie. Poďakovanie patrí aj našim deviatakom, ktorí dokázali, že svoje komunikačné zručnosti dokázali počas trvania projektu rozvinúť. Sú teraz sebavedomejší, zlepšili si komunikačné a prezenčné zručnosti, ktoré sú v tomto svete dôležité.

             

            Mgr. Padyšáková

          • OZNAM - Moja jesenná ikebanka

          • Vytvor jesennú ikebanku z PRÍRODNÍN, ktorá bude JEDINEČNÁ. Fantázii sa medze nekladú. Vaše dielka budú vystavené na hlavnej chodbe. Tvorcovia najlepších ikebán budú odmenení vecnými cenami.

            Ikebany prineste do školy AŽ budúci pondelok 10.10. alebo utorok 11.10.2022!

             

            Mgr. Šipláková

          • Exkurzia do Medvedej štôlne a Mincovničky v Liptovskom Jáne

          • Po dvoch rokoch sme sa opäť mohli vybrať na exkurziu zameranú na finančnú gramotnosť a navštíviť miesta, kde naši predkovia tvrdo pracovali, aby vykopali štôlne a ťažili v nich nerastné bohatstvo, z ktorého vyrábali mince. Za touto dobrodružnou cestou sa vybrali žiaci 4.A, 5.A, 6.A pod vedením pani učiteliek Padyšákovej, Huríkovej a Horskej. 

            V medvedej štôlni sa dozvedeli aká náročná a ťažká bola práca v štôlni, akých pomocníkov mali baníci a na vlastnej koži sme sa presvedčili, že v podzemí plynie čas rýchlo. Následne sme navštívili Mincovničku, kde sme sa vrátili do minulosti a prezreli sme si podzemné štôlne a používané náradie, vyskúšali sme ako fungujú kováčske mechy a na vlastné oči sme videli ako sa kuje podkova.  Na záver každá trieda dostala jedinečnú mincu, ktorá je umiestnená v triede na nástenke spolu s tajnou mapou AGHARTA s vyznačenými miestami, ktoré sme navštívili. Deti sa veľa dozvedeli a priniesli si okrem darčekov, ktoré si nakúpili aj nové vedomosti. 

            Mgr. Padyšáková , Mgr. Huríková , Mgr. Horská 

          • Finančná gramotnosť - Šetrenie energie

          • Ako ušetriť elektrickú energiu je dnes kľúčovou otázkou. Hľadať tieto spôsoby budeme nie len v školách, ale aj doma. Preto sme sa na hodine matematiky so žiakmi 8. a 9. ročníka rozhodli hľadať riešenia, ktoré by sa dali uplatniť v škole aj doma. Žiaci sa rozdelili do pracovných tímov a pod heslom: „Viac hláv viac rozumu“, začali spoločne hľadať ako a kde sa dá šetriť. Na základe svojich návrhov, ktoré odôvodnili, vytvorili pútače, ktoré prezentovali pred kolegami a žiakmi na hlavnej chodbe cez veľkú prestávku.

            Naši ôsmaci a deviataci dokázali, že si vedia poradiť aj s takouto náročnou témou a našli hneď niekoľko riešení: výmena klasických žiaroviek za LED žiarovky; vypínanie elektrospotrebičov, ktoré sa dlhodobo nepoužívajú z elektriny; zapínanie len takého počtu elektrospotrebičov vrátane PC, ktoré sú nevyhnutné pre vyučovanie; vyťahovanie žalúzii a využívanie denného svetla; vyučovanie vonku v prípade dobrého počasia. Nakoľko má naša škola aj OBČIANSKÉ ZDRUŽENIE a rodičia môžu darovať škole 2% zo svojich daní, poukázali deti na potrebu darovania práve týchto 2%, ktoré by pomohlo kompenzovať aspoň časť zvyšujúcich sa cien za energie.

            Ďakujem žiakom za ich prácu a netradičné pútače, ktoré si môžete pozrieť na nástenke pri vstupe do chodby.  

            Mgr. Padyšáková