• Prezentovanie modelu vyučovania peer-to-peer

          • Na základe práce Mgr. Marcely Padyšákovej s deťmi bola pozvaná ako hosť prezentovať spôsob práce s deťmi peer-to-peer (rovesnícke vzdelávanie) pracovnej skupine expertov pri Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore. Zúčastneným expertom z ministerstiev, vedecko-výskumných a neziskových inštitúcií priblížila spôsob peer-to-peer vzdelávania na našej škole, ktoré je príkladom dobrej praxe v oblasti vzdelávania detí a mládeže v oblasti digitálnych technológií.

            V tomto školskom roku sme oslávili malé jubileum: už 10 rokov sa so žiakmi 9. ročníka venujeme príprave a organizácii workshopov na tému Bezpečné správanie sa detí na internete a kyberšikana. Za tie roky sme sa venovali rôznym témam, od ochrany osobných údajov, cez phishing, až po súčasné aktuálne témy ako anorexia a bulímia. Desiatky našich bývalých aj súčasných žiakov spracovávalo informácie a vytváralo náučné prezentácie, ktoré prezentovali na pôde našej školy, susedných škôl a v okresnej knižnici. Pevne veríme, že táto naša spoločná práca pomohla mnohým deťom orientovať sa na internete a vyhýbať sa prípadnej kyberšikane, či iným internetovým hrozbám.

            Naša práca získala uznanie, dozvedeli sme sa viac o IPečku a získali ponuky cennej spolupráce. Po ukončení prezentáci nás čakalo milé poďakovanie od organizátora tejto akcie. Poďakovanie patrí pani učiteľke a všetkým žiakom, ktorí sa za desať rokov spolupodieľali na vytváraní týchto projektov.

             

            Poďakovanie:

            Vážená pani Padyšáková,

            chcem Vám v mene Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) pri Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR veľmi pekne poďakovať za vašu prezentáciu, prostredníctvom ktorej ste na pôde pracovnej skupiny expertov pri Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore predstavili Vašu prácu v oblasti rovesníckeho vzdelávania o digitálnych technológiách na ZŠ v Korni. Aj z reakcií kolegov bolo zrejmé, že ich Vaša prezentácia zaujala a obohatila tak program online zasadnutia pracovnej skupiny.

            MARIÁN HAMADA

            Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS)

             

            Marela Padyšáková

          • Celosvetová kampaň FAST HEROES

          • Kampaň je zameraná na šírenie povedomia o príznakom mozgovej príhody. 

            Link: https://sk-sk.fastheroes.com/

            Musím pochváliť našich žiakov z 5.A, získali už 380 528 bodov a zatiaľ sú na 15. miesto v rámci SR z celkových 564 škôl a v rámci sveta na 45. mieste z celkového počtu 6554 zapojených škôl.

            Som na nich veľmi hrdá a srdečne im gratulujem. Len tak ďalej.

            Mitková

          • Veľkonočné pečenie

          • Ako upiecť lahodný zákusok a naservírovať ho hosťom si vyskúšali deti zo školského klubu detí. Najskôr sme si nakúpili jednotlivé suroviny. Potom sme si spoločne pripravili všetko potrebné na prípravu samotného koláčika. Deti usilovne vážili, miešali a najviac zo všetkého ich bavilo ochutnávanie 😊. Keď bol koláč v rúre, deti si krátili čas omaľovánkami kraslíc.

            Po vychladnutí a naservírovaní sa deti mohli pustiť do degustácie.

            Za pomoc pri pečení ďakujem p. asistentke Janke Maslíkovej

            Marta Jarošová

          • Kysuce majú talent 2023

          • Dňa 24. marca 2023 sa členovia DFS Lipovienka v zložení M. Kaduch, M. Kremeň, F. Smažák, A. Židek, M. Michna, N. Barčáková, A. Brezinová zúčastnili výberového konkurzu Kysuce majú talent. Súťažilo sa v štyroch disciplínach /hudba, tanec, šport, divadlo/. Naše deti sa predviedli hrou na heligonkách a spevom ľudových piesní.

            Z veľkej konkurencie sa našim deťom podarilo postúpiť medzi top 12 finalistov.

            Deťom gratulujeme a držíme palce vo finále.

            Kremeňová

          • Ôsmaci pred tabuľou

          • Žiaci z 8.A takisto ako ostatní žiaci našej školy vedia, že marec je z pohľadu čitateľa kníh výnimočný práve tým, že knihám a ich čítaniu sa venuje o niečo väčšia pozornosť ako zvyčajne. A preto sa rozhodli čítanie, knihy, beletriu a jej žánre spropagovať v 3.A. Rozdelení do štyroch skupín si pripravili, resp. nacvičili prednášky o bájke, rozprávke, povesti a komixe, o témach, ktoré tretiakov vo vyšších ročníkoch neminú. Počas vyučovacej hodiny slovenského jazyka „zastúpili“ pani učiteľku, rozprávali žiakom o daných literárnych útvaroch, spisovateľoch, pýtali sa mladších žiakov na veci súvisiace s prednášaným, zapájali ich do prednášky, dostávali spätnú väzbu a priniesli tretiakom ako ukážku viacero kníh – zaujímavých tipov na čítanie. Veríme, že mladší žiaci „premenia“ vypočuté informácie na vedomosti, ktoré v budúcnosti využijú nie len v škole a rovnako tak dúfame, že kniha sa stane pravidelnou spoločníčkou nejedného z nich. Ôsmakom ďakujeme!

             

            Jozef Jedinák

          • Buď na chvíľu herec malý, uži si päť minút slávy

          • Na hodinách čítania si žiaci tretej triedy nacvičili známu rozprávku „O Šípkovej Ruženke.“ Všetci sa poctivo učili texty jednotlivých postáv. Prebiehali skúšky nácvikov, deti zháňali kostýmy, rekvizity, pripravili pozvánky pre jednotlivé triedy z prvého stupňa. Samotné vystúpenia sa im podarili, mali veľký úspech. Odmenou im boli potlesky a pochvaly od pani učiteliek.

            Kremeňová

          • Deň vody - matematika 6.A

          • Dôležitosti ochrany vody a vodných tokov sme sa venovali na matematike so šiestakmi. Priblížili sme si ochranu vody a vodných tokov netradične. Najskôr sa žiaci oboznámili s prezentáciou, ktorú  pripravila vyučujúca. Pozreli sme si  video o putovaní ľudí a zvierat za vodou v období sucha. Vypracovaním pracovného listu sme zisťovali čo je efektívnejšie, kúpanie sa, či sprchovanie. Vypočítali sme koľko vody takto ušetrí štvorčlenná rodina  za deň, či týždeň. Pracovali sme s grafom a porovnávali sme úroveň odkanalizovania obyvateľstva verejnou kanalizáciou. Určili sme aritmetický priemer za roky 2005 až 2020 a na mape sme si pozreli podiel obyvateľov napojených na kanalizáciu za rok 2020. Oboznámili sme sa s potrebou dodržiavania pitného režimu ako aj o dôležitosti pitia čistej nesladenej vody pre naše zdravie.  Žiaci sa oboznámili s príčinami nedostatku pitnej vody. Porozprávali svoje skúsenosti s akým znečistením vodných tokov sa stretli v našej obci. Žiaci dostali netradičnú domácu úlohu a to nafotografovať znečistenie vodného toku a následne toto znečistenie odstrániť. Fotografie a svoje postrehy nahrať do spoločného Sway v Office 365. Tento Sway bude slúžiť ako výpoveď našich šiestakov o tom, prečo musí naše vodné bohatstvo chrániť každý sám a bude slúžiť na šírenie osvety aj pre ďalších žiakov. Vedeli ste napríklad, že: práčka minie na jedno pranie 30 – 90 litrov vody? Alebo na jedno umytie rúk spotrebujete 3 litre vody a na umytie auta je potrebných až 200 l vody? Alebo, že ak nám kvapká vodovodný kohútik celú noc, môže takto minúť aj niekoľko litrov vody?  

            Padyšáková 

          • Svetový deň vody - čistenie vodných tokov

          • V rámci Svetového dňa vody naši druháci a tretiaci vyčistili vodné toky v okolí školy - rieku Korňanku pri autobusovej zástavke a časť potoka smerom k vodárni. Okrem rôzneho haraburdia, ktoré vyzbierali mali možnosť vidieť aj Salamandru škvrnitú a Ropuchu bradavičnatú.

            Kulla Róbert

          • Svetový deň vody

          • V stredu 22. marca 2023 žiaci prvého stupňa Základnej školy Korňa žili vodou. Nečudo, veď bol Svetový deň vody. Žiaci sa premenili na kvapky vody. Deň začal prípitkom pohárom čerstvej vody. Malí druháčikovia pracovali na kvíze o vode, rozprávali sa o možnostiach šetrenia s vodou. Riešili rôzne zaujímavé úlohy na slovenskom jazyku a matematike. V závere dňa vytvorili krásny plagát s ich odkazmi, ako môžu šetriť s vodou. Tretiaci si vypočuli rozprávku o kolobehu vody a o tom ako sa voda dostáva až k nám. O vode sme sa rozprávali, učili, maľovali sme ju, spievali o nej pieseň. Zahrali sa hru, v ktorej hádali, aké rôzne zvuky môže mať voda. V skupinkách spracovali projekt – kolobeh vody. Na hodine anglického jazyka si žiaci pozreli krátky príbeh, kde všade sa v prírode vyskytuje voda a následne si osvojili nové slovíčka k téme. Z obrázkov vytvorili plagát, ktorý zdobí triedu. V rámci telesnej výchovy vyčistili okolie potôčika v blízkosti školy. Naši štvrtáci si o vode pozreli rozprávku, počítali zaujímavé príklady o vode, v skupinkách pracovali na tvorbe plagátov o kolobehu vody. Všetci sme si uvedomili , že aj keď sa nám zdá taká obyčajná, predsa je vzácna. My jej máme zatiaľ dostatok, no v mnohých krajinách sveta to nie je samozrejmosťou.

            Kremeňová, Huríková, Gregorová, Staníková, Horská, Šeligová

          • Žiaci pre žiakov

          • V utorok 21.03. 2023 si v rámci marca – mesiaca kníh žiaci 7.A dali za cieľ spropagovať čítanie u mladších žiakov, štvrtákov, formou rozprávania spojeného s prezentáciami svojich obľúbených kníh či už prečítaných minulosti, alebo čítaných v súčasnosti. Svojim prejavom niektorí zábavnou, iní priam pedagogickou formou počúvajúcim predstavili niekoľko tipov na oddychové zábavné, dobrodružné a napínavé, fantastické, poučné, ale aj náučné čítanie, a spisovateľov, o ktorých doposiaľ možno nepočuli. Žiaci 7.A chceli byť príkladom pre mladších žiakov, chceli ich motivovať k čítaniu a výberu literatúry, a zároveň si zveľaďovali svoje rečnícke zručnosti. Tento miniprojekt sa z nášho pohľadu žiakom vydaril.

            7.A a 4.A ďakujeme.

             

            Jozef Jedinák

          • Život ľudí v minulosti – vlastiveda 3.A

          • Na hodine vlastivedy sa deti formou zážitkového vyučovania dozvedeli o živote našich predkov z minulosti. Deti si do školy poprinášali rôzne staré predmety, riadi, mince. Dozvedeli sa, z čoho sa skladal ženský kroj. Veľkým prekvapením bol starý kufor, ktorý patril pradedovi nášho žiaka Ondrejka Sabelu. Pozreli si aj ukážku hry na fujare v podaní Lukáška Papíka. Následne deti hádali slová v nárečí. Niektoré slová im boli dobre známe, používajú aj dnes. Ďalšou časťou hodiny bola návšteva „Múru histórie.“ Oboznámili sa, aké náradia sa používali pri práci na poli, či v domácnosti, aký materiál sa používal na stavbu príbytkov. Popozerali si dobové fotografie z obce.

            Kremeňová

          • Divadlo 5.A

          • Marec - mesiac kníh. Naši piataci si prečítali rozprávky a pripravili pre spolužiakov bábkové divadlo.

            Šeligová

          • OZNAM - Riaditeľské voľno

          • Základná škola, v zastúpení Mgr. Jaroslavou Srničkovou, riaditeľkou školy, Vám oznamuje, že udeľuje 

            R I A D I T E Ľ S K É   V O Ľ N O

            žiakom 5. - 8. ročníka  

            D Ň A   2 2 .   M A R C A   2 0 2 3   (t. j. streda)

            podľa § 150 ods. 5) zák. č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov z organizačných dôvodov,  t. j. zabezpečenie Testovania 9  2023.  

            Zároveň Vám oznamuje, že žiaci týchto tried sú na tento deň odhlásení z obeda. 

             

            Mgr. Jaroslava Srničková , riaditeľka školy 

          • Technika - Návšteva stolárskej dielne

          • Piataci na hodine Techniky navštívili stolársku dielničku nášho majstra pána Paľka Šimáka na OÚ. Porozprával deťom čo a ako vyrába, aké drevo používa atď. V dielničke nájdeme krásne výrobky, od veľkonočných zajačikov, rôznych lavičiek a kvetináčov až po vyvýšené záhony. Samozrejme veľkonočné zajačiky sa dajú na OÚ aj zakúpiť. Paľkovi ďakujeme za jeho ochotu a taktiež za krásny darček pre deti - zajačika, ktorý bude zdobiť ich triedu.

            Mitková

          • Palacinkový deň v ŠKD

          • Deti pripravovali cesto zo zdravších surovín a to, špaldová múka, ovsené vločky, kokosový cukor, domáce vajíčka a domáci lekvár. Nachystali stolovanie, pomáhali pri pečení aj upratovaní. Zdravé palacinky mali úspech a všetci sme si výborne pochutnali.

            Filová 

          • Aktivity na krúžku Magická bylinkáreň

          • Ukázali sme si ako pripraviť sirup z rýmovníka na podporu imunity, vyrobili zopár kvetov z papiera pri príležitosti MDŽ, deti z krúžku Mladý cukrár nás milo prekvapili a ponúkli chutným tiramisu. Taktiež sme vytvorili niekoľko koláží z fotografií v editore Pixlr E.

            V stredu sme navštívili obecnú knižnicu, kde mám pani vedúca Monika Stuchlíková pripravila veľmi peknú prednášku o bylinkách, príprave tinktúr, o mede a jeho účinkoch,  ukázala nám niekoľko krásnych knižiek o bylinkách a nakoniec nechýbal ani chutný bylinkový čaj z našich korňanských lúk. Veľmi pekne ďakujeme pani vedúcej za jej čas a ochotu.

            Mitková

          • V obecnej knižnici

          • Marec možno označiť za mesiac pomaly ale isto sa končiacej zimy, mesiac predjaria, mesiac prebúdzajúcej sa prírody, ale rovnako tak sa nám mesiac marec spája s knihou, marec – mesiac kníh. Čítanie kníh bolo pred veľkým rozmachom informačných technológií, akým je v súčasnosť, fenoménom. V dnešnom svete je čítanie kníh v úzadí sociálnych sieti, videa, počítačových hier a to nie len u dospelých, ale najmä u detí – žiakov. Aj preto je marec vďačná príležitosť na osvetu čítania, kníh, literatúry. Žiaci 7. a 8. ročníka navštívili obecnú knižnicu, kde sa v spoločnosti takmer 10 000 kníh dozvedeli nejednu zaujímavosť sprostredkovanú milou pani knihovníčkou. Žiaci zažili ticho a pokoj knižničných priestorov, vypočuli si fakty o knižnici, o systéme vypožičiavania kníh, štatistiky o výpožičkách, mali možnosť nazrieť do obecnej kroniky, pamätných kníh, poprechádzali sa pomedzi regály s knihami, prelistovali ich, naberali inšpirácie. Ďakujeme pani Monike Stuchlíkovej za predstavenie priestoru knižnice, pútavú prednášku, informácie, zaujímavosti. Veríme, že z viacerých žiakov sa stanú noví uvedomelí čitatelia a tí stáli budú pokračovať čítaní aj naďalej.

             

            Jozef Jedinák

          • Medzinárodný deň matematiky - Deň π

          • Tento netradičný deň pripadá na 14. 3. Pretože dátum zapísaný po anglicky (3,14) sú prvé tri číslice čísla π (čítaj pí) a okrem toho je to deň narodenín Alberta Einsteina, ktorý sa narodil v roku 1879. 

            Ludolfovo číslo, ako sa π oficiálne nazýva, je číslo iracionálne, má nekonečný počet desatinných miest. Jeho  hodnota na 60 desatinných miest je  3,141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944.  

            Keďže na hodinách matematiky v 8.A sa venujeme kruhu a kružnici, používame túto konštantu  často. 

            Naučili sme sa ju odvodiť z podielu obvodu kružnice a jej priemeru. Využili sme kooperatívne učenie a skupinách sme riešili konštrukčné úlohy, vypočítali sme obvod a dĺžku kružnicového oblúka s využitím konštanty π a v časovom limite sa žiaci snažili vydeliť 22/7 (ako aj zapisujeme číslo π) na čo najviac desatinných miest. Víťazom sa stala skupina: Janka, Braňa, Tomáša a Ninky, ktorí za 5 minút vydelili číslo na  31 desatinných miest. Všetci žiaci pracovali usilovne a na záver sme si ukázali malý chyták z ktorého mali naši ôsmaci najväčšiu radosť.  

            Mgr. Padyšáková