• Oznam - streda 1. jún, MDD

          • Žiaci nezabudnite, zajtra máte svoj sviatok, takže nebudete sedieť v laviciach ale čaká na Vás príjemne strávený deň vonku a tiež malé prekvapenie.

            Športovo sa oblečte, obujte si pevnú obuv, zoberte si desiatu, vodu a prikrývku hlavy, keďže má byť pekné počasie.

            ŠKD je v prevádzke, ako v bežný vyučovací deň.

            Program skončí približne o 12:00 hod., po ktorom sa presuniete na obed do školskej jedálne.  

          • Deň talentov v 7.A

          • Úlohou výchovného a karierového poradcu je pomôcť deťom vybrať si také štúdium, ktoré umožní žiakovi využiť jeho talent, záujmy, vedomosti a danosti. Preto sme sa rozhodli spoznať na čo majú naši siedmaci talent. Talent je nadanie umožňujúce podávať mimoriadny výkon. O tom, že v našej škole je takýchto talentov veľa, sme sa presvedčili počas hodín matematiky v 7.A, kde žiaci ukázali v čom sú výnimoční. A veruže sa bolo na čo pozerať. Našu školu v rámci projektu Erazmus, zameraného na voľbu povolania, navštívila aj pani riaditeľka CPPPaP  PhDr. Alena Hrašková MPH, ktorá bola právom očarená z výkonu našich žiakov.

            Adamko Hafera ako milovník cyklistiky vysvetlil ako sa treba starať o bicykel a ako postupovať pri jednoduchých opravách.

            Esterka Bielčiková zahrala na heligónke nádhernú ľudovú  pieseň: Jedna ruža, dve ruže.

            Sophia Valčuhová nám ukázala svoje obrazy a sprostredkovala nám svoj pohľad pri tvorbe na dianie okolo nás.

            Janko Chrenšť zahral na gitare pieseň ako skutočný profesionál. Ukázal nám množstvo ocenení, o ktorých sme ani netušili. K láske k hudbe ho priviedla mama a obetavo ho vozila na hodiny až do Žiliny.

            Jakub Bebčák priamo v triede napiekol skvelé vafle, a povedal nám, čo ho priviedlo k vareniu, a čo všetko už zvládol ukuchtiť. Keďže to Jakub s varením myslí vážne, predviedol sa aj v kuchárskej uniforme.

            Jožko Cisárik nám porozprával o svojej záľube v chove úžitkových zvierat, a o jeho veľkej vášni, chytaní rýb. A že je Jožko riadny rybár, tak nám vysvetlil, čo je to rybársky lístok, kde sa dá získať a názorne nám ukázal návnady na lov rýb.

            Ninka Belková ako skúsená a oceňovaná recitátorka napísala pre túto príležitosť krátku poviedku, ktorú nám predniesla ako skutočná umelkyňa.

            Lenka Tabačková priniesla ukázať svoje kresby  a vysvetlila nám, prečo sa jej najlepšie tvorí doma, a čo ju priviedlo ku kresleniu.

            O tom, že talent sa dá rozvíjať aj tak, že vnuk má veľký vzor vo svojom dedkovi nás presvedčil Martinko Kaňák, ktorý si priviedol aj svojho dedka, ktorý je aktívnym hráčom a zároveň aj trénerom stolového tenisu. A aby sme mali riadnu predstavu ako tento šport vyzerá, zahrali si krátky turnaj priamo v triede na laviciach.

            Adamko Novák ako skvelý futbalista ukázal svoje futbalové trofeje, vysvetlil nám, ktorá je pre neho najcennejšia a koľko námahy, trénovania a vytrvalosti musí venovať tomuto krásnemu športu.

            Karinka Maliková nám doslova vyrazila dych v oblečení dostihovej džokejky a povedala nám o svojej záľube jazdiť na koňoch, ale aj o tom ako sa o kone treba starať a koľko práce stojí také jazdenie.

            Braňko Škerko ako milovník aut a štvorkoliek nám ukázal ako musí byť správny štvorkolkár oblečený a prečo jej jeho oblečenie dôležité z hľadiska ochrany a bezpečnosti. Ale aj to, že štvorkolky do lesa nepatria a že je dôležité mať dozor.

            Tomáško Halás je skutočne zdatný opravár a pochválil sa nám, že sa naučil opraviť niekoľko spotrebičov v domácnosti a má najväčší talent na opravy bicyklov.

            Beatka Romanová sa nám predviedla ako manuálne zručná odborníčka na výrobu korálkových drakov, zvieratiek, ruží a rôznych krásnych ozdôb, ktoré boli vyrobené dokonale presne.

            Alžbetka Brezinová nám zaspievala nádherné korňanské piesne a všetci sme obdivovali jej krásny zvonivý hlas a zhodli sme sa na tom, že Alžbetka bude speváčkou.

            Samko Ježik sa predviedol v oblečení a v prilbe motokrosára. Pochválil sa nám, že jeho trénerom je jeho otec, ktorý je pre neho aj vzorom a že najradšej číta knihy o opravách motoriek. Priblížil nám aj životopis svojho motokrosového vzoru.

            Vaneska Kminková nás pohostila vynikajúcou vlastnoručne vyrobenou Marlenkou a vysvetlila nám ako si ju môžeme doma upiecť aj my. V budúcnosti by sa chcela venovať vareniu a pečeniu a chcela by sa stať kuchárkou.

            Natálka Šamková sa nám predviedla v celkom nečakanej roli rozprávačky a rozosmiala nás svojím podaním vtipov.

            Kristián Pecko sa nám predviedol ako skutočný závodník na motokáre. Odprezentoval nám niekoľko videonahrávok, kde jazdí na skutočnej motokáre, pod dozorom trénera a otca. Veru až nám krv tuhla v žilách pri obrovskej rýchlosti a všetkých tých zákrutách, ktoré Kristián bravúrne zvládol.

            Na záver nám Oliver Hrtús zahral dve gitarové skladby a povedal nám o svojom nadšení pre hru na gitare.

            Nedalo sa napísať o takých výnimočných talentoch, aké v 7.A máme menej. Sme veľmi radi, že naše deti vedia využívať voľný čas zmysluplným spôsobom a pevne veríme, že im pomôžeme vybrať si také povolanie, kde uplatnia svoj talent, odhodlanie, vytrvalosť a tvorivosť.

            Mgr. Padyšáková

          • Plavecký výcvik 4.A, 5.A, 6.A

          • Žiaci 4., 5. a 6. ročníka ZŠ Korňa v období od 23. do 27.5. 2022 úspešne absolvovali základný plavecký výcvik, ktorého hlavným cieľom bolo ich oboznámenie s vodným prostredím, skákanie, ponáranie, správne dýchanie, splývanie, získanie základných plaveckých zručností vo vzťahu k plaveckej technike, správna práca nôh, zvládnutie hrubej techniky práce paží, súhra plávania s dýchaním a preplávanie úseku jedným ľubovoľným spôsobom. Každý zo žiakov vydal so seba výkon hodný uznania, čoho výsledkom boli naplávané metre v záverečnom dni výcviku, odbúranie počiatočného strachu z vody, ale aj zdokonalenie plaveckej techniky a pod. Veríme, že plávanie a správne návyky pri pohybe vo vodnom prostredí budú žiakov sprevádzať aj naďalej. Ďakujeme žiakom za vzorné správanie, rodičom žiakov za podporu svojich detí, vedeniu ZŠ Korňa a jej pedagógom za organizáciu a realizáciu plaveckého výcviku.

             

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Krúžok Mladý bylinkár - zber smrekových výhonkov

          • Tentokrát žiačky nazbierali mladé smrekové výhonky a naučili sa ako si z nich pripraviť sirup proti kašľu. V školskej bylinkovej špirále sme pracovali s aplikáciou PlantNet, ktorú využívame na rozpoznávanie rastlín.

            Ing. Mitková

          • Kvalifikačné kolo vo florbale žiakov

          • V utorok 17.5. 2022 sa žiaci 9.A: Damián Bielčik, Samuel Kaduch, Peter Suran, Lukáš Bednáik, 8.A: Peter Blažek, Samuel Škerko, Jozef Hroš, 7.A: Ján Chrenšť, Oliver Hrtús, Martin Kaňak, Adam Hafera, 6.A: Jozef Ježík, Matej Jašurek a 5.A: Dávid Ježík zúčastnili kvalifikačného turnaja do okresného kola vo florbale. Turnaj sa uskutočnil na gymnáziu J. M. Hurbana v Čadci za účasti 5 tímov (zo ZŠ Podvysoká, ZŠ Rázusova Čadca, Gymnázium J. M. Hurbana Čadca, ZŠ Svrčinovec) vrátane ZŠ Korňa. Naši žiaci predviedli vo všetkých štyroch zápasoch snahu i bojovnosť o čo najlepší výsledok. Za predvedenú hru a reprezentáciu školy im patrí poďakovanie. Deviataci si poslednýkrát pred odchodom na stredné školy zasúťažili v rámci súperenia základných škôl a mladší žiaci zároveň nabrali cenné skúsenosti. Do okresného kola postúpili žiaci zo ZŠ Rázusová.

             

            Mgr. Jozef Jediná

          • Medzinárodný deň mlieka a finančná gramotnosť

          • Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje už od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarenskej federácie. V súčasnosti narastá počet detí, ktoré majú  zdravotné problémy či už vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, cukrovku, problémy s pohybom. Preto sme  si na matematike so žiakmi 8.A a 7.A pripomenuli aké dôležité je zdravo sa stravovať. Nepiť sladké nápoje, obmedziť príjem sladkostí a začať do svojho jedálnička zaraďovať viac mlieka a mliečnych výrobkov.

            Mlieko je zdrojom energie, chráni zrak, pomáha pri osteoporóze, zabraňuje vzniku obezity a bielkoviny znižujú aj krvný tlak. Piť mlieko by malo byť samozrejmosťou pre každé dieťa, ktoré navštevuje základnú školu. Žiaci si v rámci projektu Svetový deň mlieka vypracujú vlastný jedálny lístok, vypočítajú koľko percent z neho tvoria mliečne výrobky. Koľko percent z potravín ktoré použili vo svojom jedálnom lístku sa vyrábajú na Slovenku a naopak, koľko percent z nich sa dováža.  Taktiež v rámci svojho jedálnička navrhnú jedno hlavné jedlo, ktoré by sa mohlo pripravovať aj v školskej jedálni a zdôvodnia prečo. Samozrejme, že mlieko nie je všeliek a preto sme si ukázali aj kedy sa mlieko nesmie konzumovať a aké sú náhrady, ktoré  môžeme použiť, napríklad bezlaktózové mlieko, palmové mlieko a podobne.

            Nakoľko je naša škola zapojená aj do mliečneho programu a deti majú možnosť bezplatne si objednať mlieko, verím, že aj touto cestou sa nám podarí urobiť osvetu a žiaci si na desiatu namiesto sladkých nápojov začnú nosiť mlieko a namiesto sladkých keksíkov mliečne výrobky. Je smutné, ak sa v škole nájdu kartóny mlieka po záruke, ktoré si deti neodnesú domov a mlieko sa takto znehodnotí. Zdravá výživa je pre deti dôležitá a napomáha aj ich zdravému vývinu.

            Mgr. Padyšáková

          • Minitúra k vyhliadkovej lavičke

          • Žiačky 7. ročníka v rámci vyučovacej hodiny telesnej a športovej výchovy vystúpili na miesto s najnovšou obecnou turistickou atrakciou, ktorou je vyhliadková lavička nad osadou U Korduliakov. Motiváciou k pohybu býva častokrát „drobnosť“ v podobe vyhliadky, akou je aj lavička v Korni a vytváranie pozitívneho prístupu k prírode a pohybu u detí sú bezpochyby dôležité. Pohyb v akejkoľvek podobe, každodenný pobyt na čerstvom vzduchu – psychohygiena sú spoločne so striedmymi a pestrými stravovacími návykmi základnými elementmi zabezpečujúcimi fyzické i psychické zdravie človeka.

             

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Riaditeľské voľno - testovanie 5

          • Riaditeľka Základnej školy Korňa, týmto oznamuje,  že dňa 18. mája 2022,  t. j. streda udeľuje žiakom 6. – 9. ročníka riaditeľské voľno.

            Uvedené opatrenie je prijaté v súlade s § 150 ods. 5 Školského zákona z dôvodu personálneho a technického zabezpečenia Testovania 5.

            Vyučovanie žiakov 1. stupňa bude prebiehať v obvyklom režime, žiaci 6. - 9. ročníka sú odhlásení z obedov v ŠJ.

          • Krúžok - Mladý bylinkár

          • Žiaci sa naučili ako pripraviť  bylinkový sirup za studena, ktorý je výborný na kašeľ, priedušky či zahlienenie.

            Na prípravu použili - zádušník, pľúcnik a sedmokrásku, ktoré nazbierali v školskej záhrade.

            Ing. Mitková

          • Fotografovanie tried

          • Dňa 27. mája (piatok) sa uskutoční fotografovanie tried.

            Cena:

            • fotografia celej triedy 1,50 € / ks
            • fotografia skupinky 1 € / ks
          • Testovanie 5 2022

          • Intaktní žiaci - viď. obrázok

            Začlenení žiaci :

            MAT – 60 min.*/75 min. – I. sk. /90 min. – II. sk.**
            SJL/MJL, SJSL – 60 min.*/75 min. – I. sk /90 min. – II. sk.**ski

            Povolené pomôcky: pero, ktoré píše namodro, nie však gumovacie.

            Nepovolené pomôcky: Nemôžete používať pravítka, kalkulačku, mobilné telefóny, smart hodinky, zošity, učebnice, ani inú literatúru.

             

            Mgr. Marcela Padyšáková - koordinátorka T5

          • Vystúpenie ku Dňu matiek

          • V nedeľu, 8. mája, pri príležitosti Dňa matiek vystúpili naši žiaci v kostole v Korni. Ninka Belková predniesla ako prvá báseň od Milana Rúfusa – Mama. Ďalej žiaci v sprievode Miroslava Hrtúsa zaspievali pieseň Vďačiť Ti chcem mama a napokon všetci spoločne zahrali a zaspievali pieseň Otecko môj, mamka moja a Červené jabĺčko.

            Ďakujeme za prípravu krojov Janke Maslíkovej a za prípravu žiakov pani učiteľke Mgr. Petronele Papíkovej z krúžku Talentárium a pánovi Miroslavovi Hrtúsovi zo ZUŠ Turzovka.

          • Informácie pre žiakov a rodičov 9. ročníka

          • Vážení rodičia, riaditeľ strednej školy zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania dňa 18. mája a odošle uchádzačom rozhodnutie o prijatí. Zákonný zástupca do 23. mája 23:59 hod. písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie. Žiakom som tlačivo rozdala v škole. V prípade, že ho nemáte posielam link https://www.minedu.sk/data/att/21707.docx kde si tlačivo môžete stiahnuť. Prípadne si ho žiaci môžu v škole u mňa prebrať. Potvrdenie podpisujú obaja rodičia, alebo jeden, tak, ako na prihláške. Povinnosťou rodiča je zaslať stredným školám aj potvrdenie o nenastúpení žiaka na štúdium, nakoľko si vybral inú školu, na ktorú bol prijatý. Potvrdenie je možné poslať poštou - doporučene, prostredníctvom emailovej komunikácie alebo osobne do rúk zamestnanca strednej školy oprávneného na preberanie týchto potvrdení, treba si však pýtať potvrdenie o prebratí s dátumom a podpisom. V prípade neprijatia na štúdium sa môže zákonný zástupca proti rozhodnutiu riaditeľa školy odvolať do piatich dní odo dňa doručenia rozhodnutia. V prípade nejasností ma kontaktujte telefonicky, alebo emailom. 

            Viac informácií k zápisu a k prijímaciemu konaniu je možné pozrieť si na: https://www.minedu.sk/data/att/23076.pdf 

             

            Mgr. Padyšáková - výchovná poradkyňa 

          • Komunitná úžitková záhrada

          • Získaný grant z projektu Tesco – Vy rozhodujete, my pomáhame, sme využili na vytvorenie komunitnej úžitkovej záhrady. Zakúpili sme tri vyvýšené záhony. Z prípravou podkladu, osadením a naplnením zákonov nám pomohol pán školník. Následne žiaci na hodinách techniky zem prekyprili a pridali záhradnícky substrát. Postupne pokračujeme s výsadbou rastlín. Ako prvé žiaci zasadili jahody. Deti takáto práca baví a už sa tešia na výsledky svojho úsilia.

          • Prednáška - Kyberšikana

          • 4. mája sa pre žiakov 6. a 7. ročníka realizovala prednáška - Kyberšikana pod záštitou Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Čadci. Žiaci boli oboznámení "ako sa nezamotať do sociálnych sietí,,.

            Ďakujeme veľmi pekne prednášajúcej pani mjr. Mgr. Janke Zlochovej z OR PZ v Čadci

          • Poďakovanie

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky Deň narcisov. Našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať 319,55 €.