• OZNAM - zrušenie riaditeľského voľna

          • Oznamujeme rodičom a žiakom, že v piatok 2. decembra 2022 sa ruší riaditeľské voľno a bude prebiehať riadna výučba!

            Tiež bude riadna prevádzka ŠKD a školskej jedálne. Žiaci a zamestnanci budú automaticky prihlásení na piatkový obed. Ak si chce niekto obed odhlásiť, treba tak urobiť individuálne.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Pasovanie prvákov

          • V piatok 25. novembra vstúpilo deväť prváčikov do žiackeho cechu našej školy. A že to bolo zaslúžené ukázali aj svojimi vedomosťami, ktoré sa im podarilo za krátky čas strávený v škole nazbierať. Čítali, predstavili nám jednotlivé číslice, počítali a spoločne aj zaspievali pesničku. 

          • Medzinárodný výmenný program s United Planet

          • United Planet je nezisková mládežnícká organizácia so sídlom v meste Boston v USA. Jej cieľom je vytvoriť globálnu celosvetovú komunitu, ktorá spája dobrovoľníkov a školy z celého sveta. Podobnou organizáciou u nás na Kysuciach je Keric sídliaci v Čadci.

            Už druhý rok prebieha naša úspešná virtuálna spolupráca. Celý program je rozdelený na dve časti: jesennú a jarnú. Ide o trojmesačné kurzy, počas ktorých žiaci šiesteho ročníka a niektorí žiaci deviateho ročníka pracujú na vybraných témach a komunikujú v anglickom jazyku so školami z Egypta, Fínska a USA. Žiaci sa dozvedia mnoho zaujímavých vecí o týchto krajinách. My sa im na oplátku snažíme predstaviť Slovensko, naše tradičné jedlá, vianočné zvyky, kultúrne tradície, národné parky, zaujímavé miesta a mnoho iného. Zároveň nezabúdame na užitočné rady pre tých, ktorí prvýkrát navštívia Slovensko.

            Žiaci si zaslúžia obrovskú pochvalu za vynikajúcu prácu a prekonanie strachu z komunikácie v cudzom jazyku.

             

            Alena Staníková

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • 23. novembra sa desať žiakov 2. stupňa  zúčastnilo školského kola olympiády v anglickom jazyku. Súťaž je pomerne náročná a pozostáva z písomnej a ústnej časti. Žiakom želáme veľa šťastia v postupe na okresné kolo do Čadce.

          • ANJ - Moja zbierka - My collection

          • Na hodine anglického jazyka žiaci 5. ročníka porozprávali o svojich  zbierkach – My collection. Dozvedeli sme sa čo všetko deti zbierajú a veru to boli veľmi zaujímavé zbierky - komiksy, mušle, staré mince, krásne poštové známky, magnetky dokonca aj cestovné lístky.

            Mitková Marcela

          • Bubnovačka 2022

          • Naša škola sa dňa 18. novembra zapojila do 9. ročníka celoslovenskej aktivity venovanej podpore ochrany detí pred násilím pod názvom Bubnovačka 2022. Najstarší deviataci prezentovali pred mladšími spolužiakmi v rovesníckom učení témy:

            • Diskriminácia - A. Gondová, K. Škorvánková
            • Nepoznaný kamarát - M. Odrobiňáková, P. Maslíková
            • Osobné údaje - J. Hroš, A. Maslík
            • Stretnutie s neznámou osobou - N. Kolesár, N. Sabela
            • Hry - P. Blažek, S. Škerko, P. Sabela

            Žiaci 2., 3. a 4. ročníka mali možnosť, slovami starších kamarátov ako aj vhodnými rozprávkami k téme, priblížiť nástrahy a negatívne dôsledky jednotlivých tém tiež získať cenné rady ako sa v daných situáciách správať. Na záver v jednotnom čase na celom Slovensku žiaci vybubnovali svoj odkaz „Aby nás bolo lepšie počuť, hlas detí je dôležitý“.

            Ďakujeme za vedenie žiakov p. u. Mgr. Marcelke Padyšákovej, všetkým deviatakom za prípravu a prezentáciu ako aj všetkým aktívne zúčastneným žiakom a dospelákom za ich hlas a bubny, ktoré zazneli na celom Slovensku.

             

            Sabelová Erika, Padyšáková Marcela

          • Súťaž iBobor

          • V mesiaci november sa naša škola zapojila do celoslovenskej súťaže v informatike iBobor. Cieľom súťaže je u žiakov preveriť informaticko-logické zručnosti. Veľmi nás teší, že v súťaži bolo úspešných hneď niekoľko našich žiakov.

            Úspešní riešitelia: Matej Kremeň, Oliver Hrtus, Adam Hafera, Ján Chrenšť. Žiakom srdečne gratulujeme!

            Rudolf Badžgoň 

          • Oznam: Pasovanie prvákov

          • Kedy? 25. novembra 2022 o 10:00 hod.

            Kde? ZŠ Korňa - učebňa výchov (nový pavilón)

            Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na toľko nových ľudí, povinností, pravidiel,... Ako po iné roky, aj tento bude úlohou prvákov ukázať, čo sa za krátky čas strávený v školských laviciach naučili.

            Aby na toto obdobie deťom zostali krásne spomienky, čaká na prvákov slávnostný deň. Rodičia detí budú tak 25. novembra svedkami výnimočnej udalosti – pasovania žiakov 1. ročníka do „cechu školského“.

          • Krúžok: Magická bylinkáreň

          • Tentokrát sme s mladými bylinkármi navštívili obecnú knižnicu, kde nám pani knihovníčka porozprávala o bylinkách rastúcich na našich lúkach. Dozvedeli sme sa aj ako sa vyrábajú bylinkové čaje, ktoré sú dostupné v obecnej knižnici. Pani Monike Stuchlíkovej chcem touto cestou poďakovať za jej ochotu a čas. Samozrejme nechýbal ani chutný bazový čajík. Zároveň sme si pozreli aj putovnú výstavu fotografií Richarda Nováka z Čadce - Divadlo cez objektív, ktorá je sprístupnená na obecnom úrade.

             

            Mitková - vedúca krúžku

          • Poďakovanie

          • Ďakujeme pani Zuzane Kaduchovej za darovanie dvoch kusov chlapčenských ľudových košieľ. Košele škola využije pri kultúrnych vystúpeniach a krúžkovej činnosti. 

          • Nový modul: Straty a nálezy

          • V aplikácii Edupage spúšťame nový modul: Straty a nálezy.

            Nájdená vec bude nahraná s fotografiou, popisom a umiestnením. Rodičom sa v aplikácii zobrazí upozornenie o nájdenej veci, možnu vybrať možnosť je moja/nie je moja.

            Pozn. Krabica straty a nálezy je na hlavnej chodbe (nízka skrinka)

          • Exkurzia na stredné školy

          • Kam na strednú školu? Je v súčasnosti otázka, ktorá trápi nejedného deviataka. Hovorí sa, že jedenkrát vidieť je viac ako stokrát počuť a preto sme sa s našimi deviatakmi išli na vlastné oči presvedčiť, ako to vyzerá na našich stredných školách v Čadci.

            Navštívili sme:

            • Strednú odbornú školu technickú
            • Hotelovú akadémiu
            • Strednú odbornú školu pedagogickú sv. Márie Goretti
            • Strednú zdravotnícku školu svätého Františka z Assisi

            Dozvedeli sme sa o možnostiach štúdia na jednotlivých školách, stretli sme našich bývalých žiakov, ktorí nám povedali ako sú spokojní so svojim výberom. Videli sme názorné ukážky talentových prijímacích skúšok z telesnej výchovy, výtvarnej výchovy, hudobnej výchovy, ako aj krásnu ukážku dramatizácie v podaní vyučujúcej slovenského jazyka. Obdivovali sme originálne prestieranie, vyrezávanie do tekvíc, ako aj šikovné ruky kaderníčok na hotelovej akadémií. Milo nás prekvapila pani predsedníčka žilinského samosprávneho kraja p. Jurinová, ktorá nás prišla osobne pozdraviť.

            Mgr. Padyšáková, výchovná poradkyňa

          • Seminár e-Twinning

          • 3. až 6. novembra 2022 sa v krásnom poľskom meste Wroclaw konal medzinárodný seminár pre učiteľov z Poľska, Čiech a Slovenska – „Sztuczna inteligencja v projektach eTwinning“.  Sme veľmi radi, že medzi 15 učiteľmi z celého Slovenska zastupovala našu malú dedinskú školu pani učiteľka Marcela Mitková. Náplňou seminára bolo nájsť družobnú školu z Čiech a  Poľska a nadviazať spoluprácu. Seminár priniesol množstvo inšpirácii a nápadov ako pracovať v online prostredí.

            e-Twinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005. Program je spolufinancovaný z Európskeho programu pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport Erasmus+, ktorého je súčasťou. eTwinning umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom z dobrých príkladov a realizácie projektov a vytvárať tak komunitu so spoločným cieľom.

          • Projekt: Záložka do knihy spája školy

          •  

            Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do 13. ročníka česko-slovenského projektu pre školy: Záložka do knihy spája školy. Tohtoročnou úlohou detí bolo spolužiakom z partnerskej školy odporučiť svoju obľúbenú knižku. Témou záložiek je: Môj príbeh čaká na tvoje prečítanie.

            Cieľom projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci vytvorili záložky do kníh, na ktorých ľubovoľnou technikou stvárnili tohtoročnú tému projektu. Na záložkách sú žiacke ilustrácie ku konkrétnym literárnym dielam, ktorých výtlačky si deti aj reálne na hodiny výtvarnej výchovy priniesli a popri tvorbe záložiek sa venovali aj čítaniu, či prezentácii svojej obľúbenej knižky spolužiakom.

            Naši žiaci vyrobili záložky pre partnerskú školu v Českej Oskave. Okrem našich dielok sme spolužiakom z ČR pribalili aj drobné darčeky a už sa tešíme zo zásielky od našich partnerov. Prostredníctvom záložiek možno dostanú naši žiaci tip na dobrú knihu, a bude im spríjemňovať čítanie počas dlhých zimných večerov.

            Papíková Petronela