• Testovanie 9 - info pre žiakov a rodičov

          • RIADNY TERMÍN:

            22. marec 2023 (streda) z predmetov matematika (MAT), slovenský jazyk a literatúra (SJL), maďarský jazyk a literatúra (MJL)

            NÁHRADNÝ TERMÍN:

            4. a 5. apríl 2023 (utorok, streda) v školách, ktoré určí príslušný regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) v spolupráci s NIVaM;  pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť riadneho termínu.

            CIELE TESTOVANIA:

            • Poskytnúť školám, decíznej sfére a širokej odbornej verejnosti spätnú väzbu a komplexnejší obraz o úrovni vedomostí a zručností žiakov v testovaných predmetoch na výstupe z nižšieho stredného vzdelávania, ktorý napomôže pri skvalitňovaní vzdelávania,
            • objektívne porovnať výkony jednotlivých žiakov a poskytnúť im tak informáciu o ich výkone v testoch z jednotlivých predmetov,
            • na základe výsledku v testovaní môže byť žiak prijatý na strednú školu bez prijímacej skúšky, ak túto možnosť zaradí riaditeľ strednej školy do podmienok prijímacieho konania v súlade s § 65 ods. 5 školského zákona

            TESTOVANÉ PREDMETY: 

            • matematika,
            • slovenský jazyk a literatúra na všetkých školách okrem škôl s vyučovacím jazykom maďarským,

            POVOLENÉ POMÔCKY: kalkulačky, rysovacie pomôcky, pero, ktoré píše namodro.

            NEPOVOLENÉ POMÔCKY: mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

            Harmonogram: foto príloha

            ​​

          • Lyžiarsky výcvik

          • Žiaci 6. a 7. ročníka absolvovali uplynulý týždeň základný lyžiarsky výcvik v lyžiarskom stredisku Ski Makov. Napriek obmedzeným snehovým podmienkam a turbulentnému počasiu, ktoré sa stali v posledných rokoch takmer štandardom, výcvik plnohodnotne splnil svoj cieľ, žiaci sa naučili novým zručnostiam na lyžiach, prípadne svoje doterajšie ešte zdokonalili a všetci boli v posledný deň schopní lyžovať samostatne a uvedomelo. Poďakovanie preto patrí všetkým zúčastneným žiakom za ich nadšenie, odhodlanie, pevnú vôľu i správanie, rodičom za materiálne vybavenie a podporu žiakov a ZŠ Korňa za sprostredkovanie a realizáciu celého výcviku.

             

            Jozef Jedinák

             

            Lyžiarsky výcvik bol realizovaný vďaka dotácií MŠVVaŠ. 

            Srničková

          • OZNAM od spoločnosti RAJO s. r. o.

          • Vďaka promptnej reakcii Ministerstva pôdohospodárstva a verejnému prísľubu ministra navýšiť dotáciu na Školské mlieko pre školský rok 2022/2023 opätovne od marca spúšťame predaj dotovaných mliečnych výrobkov RAJO.

            Veľmi si tento prístup ministerstva vážime a Vám ďakujeme za trpezlivosť počas riešenia vzniknutej situácie.

            Tím školské mlieko

            RAJO s. r. o.

          • Beseda o bezpečnosti na cestách

          • Čo je na svete najdrahšie a pritom krehké a rýchlo pominuteľné?

            Áno,  ZDRAVIE!

            A preto mi to ani teraz nie je ľahostajné a nikdy nebolo a nebude, nakoľko som i Ja hrdým otcom ako aj stále príslušníkom mestskej polície. Preto som prijal žiadosť od pani riaditeľky a prišiel som na ZŠ Korňa, aby som žiakom tried 1.,2.,3., a 4. ročníka porozprával o bezpečnosti a ochrane vlastného života v dnešnej komplikovanej dopravnej situácií.

            Porozprávali sme sa o bezpečnosti na cestách a prechodoch pre chodcov ako aj o správnom prejazde dopravnými prostriedkami po komunikáciách, cestách, chodníkoch... Ukázali sme si ako sa správne vystrojiť reflexnými prvkami a ako sa k sebe správať ústretovo a taktiež si pomôcť ak je okolie pre nás nebezpečné.

            Ďakujem krásne za pozvanie a taktiež ďakujem všetkým zúčastneným deťom ako aj prítomným pani učiteľkám.

            Vladimír Martinec

          • Biologická olympiáda kategória C - TP okresné kolo

          • 14. februára reprezentovali našu školu Adam Hafera z 8.A a Jozef Hroš z 9.A v okresnom kole biologickej olympiády.

            Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi, Adam obsadil 4. miesto, Jozef 5. miesto.

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

            Gabriela Šipláková 

          • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

          • 8. februára sa naša žiačka Karolína Maslíková zúčastnila okresného kola dejepisnej olympiády v Čadci.

            Je úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na 7. mieste. Žiačke gratulujeme k úspešnému riešeniu olympiády a prajeme jej veľa ďalších úspechov.

            Rudolf Badžgoň

          • Pozor zmena: Lyžiarsky kurz

          • Od zajtra, t.j. utorok 21.2.2023 začína Lyžiarsky kurz.

            Žiaci prídu ráno na 7:30. Autobus bude pristavený na 8:00 hod. 

            Žiaci sa primerane teplo oblečú, zoberú si teplý nápoj, z dotácie dostanú desiatu (keksík alebo ovocie). 

            Príchod cca 13:30 tak, aby stihli obed v ŠJ. 

            K dispozícii sú aj lyžiarske prilby a okuliare, ak by niekto potreboval požičať. 

            V prevádzke bude 390 m vlek a aj 750 m vlek. 

             

            Srničková, r. š.

          • OZNAM - Lyžiarsky kurz

          • Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok je od nedele 19.2.2023 zatvorené lyžiarske stredisko SKI Makov. Z tohto dôvodu nebude od zajtra; t. j. 20.2.2023 Lyžiarsky výcvik. Ak to podmienky umožnia bude sa realizovať v inom vhodnejšom termíne.

            Žiaci prídu zajtra do školy a budú mať riadnu výučbu.

            Srničková,r. š. 

          • Fašiangy

          • „Fašangy, Turíce, Veľká noc ide, kto nemá kožucha, zima mu bude".

            Fašiangy patria medzi najkrajšie dni spojné so zábavou, veselosťou, spevom. Deti z FS Lipovienka mali možnosť zažiť takúto atmosféru.  V piatok 17. februára sa zúčastnili vystúpenia na OÚ v Korni s fašiangovým pásmom. Zároveň heligonkári M. Kachuch, A. Židek, F. Smažák, M. Kremeň, M. Michna, N. Barčáková privítali veselý fašiangový sprievod pred OÚ. Bolo veselo, presne ako za starých čias.

            Miroslava Kremeňová

          • Workshop pre mladších žiakov - Bodyshaming

          • Dalo by sa povedať, že dnes je to všade prítomná téma. Neustále posudzovanie toho, ako vyzeráme, koľko vážime, ako sa obliekame, je veľmi stresujúce nie len pre deti, ale aj pre nás dospelých. Preto sme sa so žiakmi 9.A rozhodli bojovať proti nej a ukázať, že hodnota každého človeka nespočíva v tom ako vyzerá, ako sa oblieka, ale aký je človek vnútri.  

            Som veľmi hrdá na všetkých mojich žiakov, lebo už 13 rokov sa venujeme rovesníckemu učeniu a každý rok žiaci 9. ročníka urobia workshop pre mladších žiakov. Vyberú si každoročne rôzne oblasti, ktoré vyhodnotia ako možné riziko a spracujú tému. V tomto roku sme sa zamerali na bodyshaming. Dievčatá sa rozhodli urobiť video, prostredníctvom ktorého sa snažia osloviť mladších spolužiakov a ukázať im, že nezáleží na tom, ako človek vyzerá, ale na tom aký je vnútri. Chlapci spracovali prezentáciu a spoločne sa celá trieda podujala urobiť spolu s vyučujúcou workshop. Prezentáciu vypracovali v MS Office365 tak, že ju tvorili spoločne online, vkladali postupne svoje časti prezentácie.  Žiaci sa rozdelili do dvojíc a jednotlivé snímky si rozdelili medzi seba a naučili sa ich prezentovať. 

            Žiaci sa dobrovoľne rozhodli urobiť až dva workshopy a to jeden pre ročníky 5. a 6., následne druhý pre ročníky 3. a 4. Video, ktoré dievčatá vytvorili je súčasťou prezentácie. Každá dvojica prezentovala niekoľko snímok v rôznom poradí, podľa výberu. Trieda svoj zámer, čo bude robiť prezentovala práve prostredníctvom videa. Následne bola odprezentovaná téma Bodyshaming. Žiaci počas prezentácie viedli s účastníkmi rozhovor a snažili sa zistiť s akými problémami sa žiaci stretli a aké aktuálne  problémy riešia. Taktiež sa snažili poukázať na to, že je dôležité mať skutočných priateľov, ktorí sú dôležití a môžeme s nimi tráviť voľný čas. Aké je dôležité vedieť sa zastať jeden druhého a mať v triede priateľské vzťahy. 

            Žiaci oboznámili účastníkov aj s národnou linkou na pomoc deťom v ohrození (Viac ako nick) https://viacakonick.gov.sk/

            Na webinár sme pozvali aj pani PhDr. Annu Bednárovú z Oddelenia podpory ochrany detí pred násilím, Sekcia rodiny, aby prítomným podrobne vysvetlila ako táto linka funguje a ako s ňou môžu žiaci pracovať.  

             

            Marcela Padyšáková 

          • Využívanie IKT vo výučbe

          • Využívanie aplikácii pri práci so Surface zariadeniami počas výučby:

            • žiaci 2.A na hodine prvouky - práca s Kahoot,
            • žiaci 6.A na hodine biológie - práca s Mentimetrom,
            • žiaci 7.A na hodine chémie - práca s GoConq

            Zariadenia Surface máme formou zápožičky už druhý rok ako člen Micorosoft Showcace Scholl.

          • Vybrané slová 3.A

          • V rámci opakovania vybraných slov sme využili prácu vo dvojiciach. Každej skupine bola pridelená daná obojaká spoluhláska. Úlohou dvojice bolo vytvoriť svoju vlastnú učebnú pomôcku – plagát vybraných slov. Deti naliepali vybrané slová s príslušnými obrázkami. Pri prezentovaní zároveň vymýšľali vety na zvolené vybrané slová.

            Miroslava Kremeňová

          • OZNAM - RAJO Školské mlieko

          • Vážení rodičia,

            dlhodobou stratégiou spoločnosti RAJO v rámci Školského programu je sprostredkovať čo najväčšiemu počtu žiakov dotované mliečne produkty prostredníctvom siete škôl na Slovensku.

            Preto je nám ľúto, že vám musíme oznámiť, že pre neočakávane vysoký záujem škôl a žiakov zapojených do Školského programu o dotované RAJO mliečne  produkty došlo aktuálne k vyčerpaniu štátnych a európskych prostriedkov pomoci na zabezpečenie bezplatnej dodávky do školských zariadení pridelených našej spoločnosti.

            I napriek tomu, že vzniknutú situáciu intenzívne riešime s kompetentnými organizáciami, musíme, žiaľ, momentálne pozastaviť predaj našich mliečnych výrobkov do školských zariadení za dotované ceny.

            O aktuálnej situácií Vás budeme priebežne informovať.

            Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie.

             

            Team školské mlieko - RAJO s.r.o.

          • Poďakovanie 8.A

          • Poďakovanie patrí žiakom 8.A triedy, ktorí počas vyučovania odpratali sneh z asfaltovej plochy za školou, ktorá je celoročne zatienená a slúži na prístup k multifunkčnému ihrisku a telocvični.

          • Vlastiveda 3.A

          • Naša obec/mesto

            Na hodine vlastivedy vypracovali žiaci tretieho ročníka projekt o svojej obci. Na vyučovanie si poprinášali informácie, obrázky, zaujímavosti o svojej obci. Z internetu zistili, aké je katastrálne územie danej obce, s ktorými obcami susedí, vyznačili hlavú cestu, orientačné body, budovy, erb, meno starostky, či primátora. Do zakreslenej mapy vlepovali obrázky, pomenovali budovy, prírodné pamiatky.

            Mgr. Kremeňová

          • Karneval 1. - 4. ročník

          • „Na známosť sa všetkým dáva mimoriadna zvláštna správa, že v korňanskej škole sa práve karneval otvára“

            Týmito slovami z úst p. uč. Mirky Kremeňovej sa v piatok 10. februára 2023 začal v popoludňajších hodinách na našej škole karneval. Deti sa na karneval tešili, rozmýšľali, akú masku si tento rok zvolia. Školská telocvičňa sa zmenila na plesovú sálu, deti sa začali meniť na víly, kovbojov, policajtov, hasičov, bezhlavého muža, zvieratká a iné rozprávkové bytosti. Všetkých prítomných privítali obláčiky v prevedení pani učiteliek Mirky Kremeňovej, Majky Horskej, Zuzky Gregorovej, Eriky Sabelovej. Úvod karnevalu patril fašiangovníkom – deťom z krúžku Lipovienka, ktorí nám zahrali a zaspievali fašiangové pásmo. Zábavné súťaže (metlový tanec, sochy, módna prehliadka) striedali tanečné kolá, masky tancovali a bavili sa vo „vláčiku.“ Po predstavení všetkých masiek spojenom s tombolou, sa začala voľná zábava. Okrem zábavy sa súťažiaci mohli tešiť z odmeny a taktiež nechýbal sladučký punč od pani učiteľky Zuzky Gregorovej. Za výborne pripravenú akciu treba poďakovať p. uč. Gregorovej, Kremeňovej, Huríkovej, Horskej, Sabelovej, Jarošovej, Filovej, Papíkovej.

            Mgr. Kremeňová

          • Občianska náuka 9.A - Podnikateľský zámer v našej obci

          • Žiaci 9. ročníka sa na hodinách občianskej náuky venujú pojmom ako: ekonomika, ekonómia, druhy podnikania a podobne. 

            Dôležitou úlohou školy je naučiť  žiakov prepájať poznatky z jednotlivých predmetov, spoznať svoj potenciál, vedieť aké sú silné a slabé stránky každého žiaka. Čo je potrebné urobiť, aby sa z možného rizika stali príležitosti. Všetky tieto mäkké zručnosti sa prelínajú práve v občianskej náuke. 

            Je dôležité, aby si žiaci uvedomovali prepojenie s praxou a hľadali svoj potenciál aj v našej obci. Žiaci so vo dvojiciach pripravili projekt, cieľom ktorého bolo zistiť aké podnikateľské aktivity by boli pre našu obec prínosné, aké zdroje by vedeli využiť a aké príbuzné zamestnania by mohli spolupracovať pri konkrétnom podnikaní. Naši žiaci sú kreatívni a ich podnikateľské zámery boli originálne a predsa praktické. Oblasti podnikania našich deviatakov sú: 

            • Výroba mliečnych výrobkov a spracovanie mlieka 
            • Výroba drevených stoličiek interiérových a exteriérových 
            • Pokladanie a údržba živého a umelého trávnika 
            • Podnikanie v oblasti sklárskej výroby (fúkanie skla, montáž skleníkov) 
            • Výroba a predaj pečiva a koláčov 
            • Chov oviec a spracovanie vlny 

            Veríme, že aj táto aktivita pomôže našim žiakom zaradiť sa v budúcnosti ľahšie do pracovného procesu. 

            Mgr. Padyšáková