• Technika 5.A

          • Studená kuchyňa - príprava bylinkového masla. Na prípravu sme použili rôzne bylinky, ako napr. zádušník, cesnačku, sedmokrásku, mätu a medovku. Všetko sme ochutili himalájskou soľou a štvorfarebným čiernym korením. Uvarili sme si aj exotický čaj - tzv. Motýlí kvet, ktorý po pridaní kvapiek citrónu zmení farbu.

            Mitková Marcela

          • Výlet - Múzeum oravskej dediny

          • V stredu, 24. mája, navštívili žiaci 2., 3. a 4. ročníka jedno z najkrajších múzeí na Slovensku – Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Zúčastnili sa programu „Zahrajme sa ako kedysi“. Program sa skladá zo získavania poznatkov ako sa vyučovalo v minulosti či ako sa bývalo v minulosti, ďalej z tvorivej činnosti – rezbárstvo, maľba na sklo, výroba sviečok, tkanie, drotárstvo,... a z tradičných hier detí.

             

            Múzeum je umiestnené v prekrásnom prírodnom prostredí v podhorí Roháčov. Viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry je tu rozostavených v niekoľkých celkoch, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy. Nechýbajú tu ani technické stavby ako mlyn na vodný pohon, plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače, olejáreň, hrnčiarska pec a iné. Zariadenie domov a chov domácich zvierat (v letnom období aj pestovanie typických plodín) umožňujú návštevníkom predstaviť si život a prácu Oravcov v minulosti. (Zdroj https://muzeum.zuberec.sk/)

             

            Gregorová Z., Kremeňová M., Huríková A., Sabelová E.

          • Lipovienka priniesla radosť

          • Naše deti z DFS Lipovienka priniesli do centra sociálnych služieb Žarec hudbu a spev. Detská energia a vitalita vytvorila veselicu ako sa pri príležitosti Dňa matiek patrí.

          • Deň matiek - DFS Lipovienka

          • Pri príležitosti Dňa matiek si pripravil detský folklórny súbor Lipovienka, pod vedením Mirky Kremeňovej a Nelky Papíkovej  kultúrny program v kostole v Korni. 

          • Geometria zábavne

          • Na upevnenie pojmu obsah štvorca a obdlžníka využívame aj moderné technológie, teda # Microsoft Surface zariadenia.

            Žiakom som do triedneho tímu v Teamsoch vložila link na výučbový program: geogebra. Po krátej registrácií už objavovali a sami intuitívne zistili, ako sa v programe pracuje. Dostali zadania obsahov obdlžníka a v geogebre si k tomu vytvárali obrazy.

            V závere hodiny sme ešte urobili krátku reflexiu hodiny, priamo v Teamsoch - v časti Reflect. Žiaci si buď vybrali smajlíka sa danou emóciou, alebo z pohyblivých obrázkov.

            Srničková

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Tento rok sa podarilo žiakom vyzbierať viac ako 3 tony papiera.

            Najlepší zberači:

            1. Emmka Malíková 1.A – 360 kg 

            2. Miško Maluniak 3.A – 230 kg

            3. Terezka Šimáková 5.A – 223 kg

            ďalej Chrenšť J. 8.A, Papik R. 3.A, Židek A. 7.A, Bednárik T. 6.A, Hrtus O. 8.A, Gondová A. 9.A, Mlkviková L. 5.A a Ševčíková A. 4.A

            Umiestnenie tried v prepočte na žiaka:

            1. miesto 5.A

            2. miesto 1.A

            3. miesto 3.A

             

            Gratulujeme!

          • McDonald´s Cup - okresné kolo 3. miesto

          • Naši žiaci na fubalovom turnaji v okresnom kole McDonald´s Cup získali krásne 3. miesto. Podujatie sa uskutočnillo 9. mája 2023  v Čadci – Horelici . 

            Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy

            Školu reprezentovali::

            Arthur Hooper,Tomáš Kremeň, Juraj Rapušák, Mária Sabelová, Ema Faturová, Matúš Jančík, Alex Korduliak, Richard Papik, Daniel Šamko, Martin Chromík

            Róbert Kulla

          • Digitálny žiak - projekt

          • Žiaci - Digitálny žiak (digitalnyziak.sk)

             

            Chcem byť digitálny žiak

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov

            *Medián príjmu domácnosti je stredná hodnota príjmu identickej skupiny domácností, ktorá rozdeľuje celú skupinu na dve presné polovice – teda jednu polovicu domácností, ktorá má súčet príjmov nižší ako druhá polovica a druhú polovicu domácností, ktorá má súčet príjmov vyšší ako prvá polovica. Medián príjmu je hodnota vyjadrená výpočtom pre danú skupinu domácností a nevypočítava sa na konkrétnu domácnosť. Dôležitým faktorom pre objektívne posúdenie príjmových parametrov je skladba domácnosti – teda počet dospelých osôb a detí zaradených do vekových skupín. Ďalším parametrom je výška príjmov, ktoré domácnosť získala v posudzovanom období, do ktorých sa započítava hrubý ročný príjem, dôchodok, príspevky na deti, sociálne dávky a iné príjmy, ktoré domácnosť v posudzovanom období získala. Kľúčom k identifikácii oprávnenosti získania príspevku na nákup digitálnej techniky v rámci projektu Digitálny žiak, je presný súčet všetkých príjmov domácnosti a porovnanie s indikatívnou tabuľkou mediánu príjmu pre relevantný typ domácnosti. V prípade, že podľa súčtu príjmov domácnosť spadá do definície 60% mediánu príjmu, alebo si samotným výpočtom nie ste istý, je potrebné vyplniť registračný formulár na stránke www.digitalnyziak.sk, kde následne realizátor projektu overí v registroch štátnej správy oprávnenosť žiaka z danej domácnosti pre získanie príspevku, o čom bude zákonného zástupcu informovať prostredníctvom SMS správy, odoslanej na telefónne číslo uvedené pri registrácii.

             

            Ako to funguje?

            Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár. Neprehliadnite ani sekciu najčastejšie kladených otázok v prípade doplňujúcich otázok neváhajte kontaktovať naše call centrum +421 (0) 232 284466.

            Na aké zariadenie si je možné príspevok uplatniť?

            Podrobné informácie o technických parametroch, ktoré musí vaše digitálne zariadenie spĺňať nájdete TU.

            Registruj sa tu

             

            Info pre rodčov : Rodičia - Digitálny žiak (digitalnyziak.sk)

             

             

          • Finančná gramotnosť 7., 8., a 9. ročník

          • Ako pracovať s financiami, ako správne šetriť, kedy treba začať so sporením. Na všetky tieto otázky odpovedala našim siedmakom, ôsmakom a deviatakom  p. Tabačíková, ktorá pracuje ako finančný expert.  Ukázala žiakom ako si z hrubej mzdy vypočítajú čistý príjem a kam smerujú naše dane. Na názornom príklade ukázala žiakom, prečo je potrebné začať sporiť už v mladom veku, aký význam má jej profesia a ako ju možno vykonávať. Naši žiaci sa nedali zahanbiť a správne odpovedali na väčšinu otázok, za čo získali rôzne ceny.

            Ďakujeme p. Tabačíkovej a veríme, že budeme spolupracovať aj v ďalšom školskom roku.

            Padyšáková Marcela

          • Medzinárodný výmenný program s United Planet

          • United Planet je nezisková mládežnícká organizácia so sídlom v meste Boston v USA. Jej cieľom je vytvoriť globálnu celosvetovú komunitu, ktorá spája dobrovoľníkov a školy z celého sveta. Podobnou organizáciou u nás na Kysuciach je Keric sídliaci v Čadci.

            Už druhý rok prebieha naša úspešná virtuálna spolupráca. Celý program je rozdelený na dve časti: jesennú a jarnú. Ide o trojmesačné kurzy, počas ktorých žiaci šiesteho ročníka a niektorí žiaci deviateho a ôsmeho ročníka pracovali na vybraných témach. Komunikovali v anglickom jazyku so školami z Egypta, Fínska, Nepálu, Tanzánie a USA. Žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých vecí o týchto krajinách. My sme sa im na oplátku snažili v projekte Náš svet predstaviť školu, povedať im ako vyzerá náš školský deň a voľnočasové aktivity poobede. Žiaci im predstavili činnosti, ktoré naša škola realizuje, napríklad celoročná spolupráca s dobrovoľníkmi z Kericu, Microsoft Showcase School, workshopy, ktoré pripravujú pre svojich spolužiakov žiaci deviateho ročníka a rôzne enviroprojekty. Zároveň sme nezabudli na užitočné rady pre tých, ktorí premiérovo navštívili Slovensko.

            Po prvýkrát sa šiestaci stretli s tématikou udržateľného rozvoja. Globálny cieľ udržateľného rozvoja, ktorý bol prijatý Valným zhromaždením OSN v roku 2015, je zameraný na dosiahnutie ekonomického, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajín. Ide o sedemnásť cieľov, z ktorých sme si my zatiaľ vybrali inkluzívne, spravodlivé a kvalitné vzdelávanie pre všetkých, vrátane celoživotného vzdelávania a ochranu životného prostredia.

            Na záver vzdelávacieho programu žiaci získali certifikát Global Citizen Leadership a zaslúžia si obrovskú pochvalu za vynikajúcu prácu a prekonanie strachu z komunikácie v cudzom jazyku.

             

            Alena Staníková

          • Ochrana zdravia - prednášky

          • Dňa 4. mája 2023 sa v našej škole uskutočnili diskusie na rôzne témy venované ochrane zdravia. Na prvom stupni sa žiaci oboznámili so správnou životosprávou a dentálnou hygienou v téme Zdravé zúbky a Zdravá výživa. Starší žiaci si vypočuli prednášky, pozreli dokument a diskutovali o témach Protidrogové záležitosti a Porucha príjmu potravy. Ďakujeme pracovníčkam osvety z RÚVZ v Čadci, ktoré jednotlivé témy prezentovali.

            Sabelová Erika

          • MC Donald´s Cup - 1. miesto

          • Dňa 4. mája 2023 sa uskutočnilo v Makove základné kolo futbalovej súťaže mladších žiakov MC Donald´s Cup. Hralo sa systémom každý s každým. Naši žiaci celý turnaj podávali vynikajúci kolektívny výkon. Na začiatok remizovali s družstvom ZŠ Žarec Čadca 3:3 a vyhrali postupne proti ZŠ Makov   5:2, ZŠ Turzovka 4:3 , ZŠ Vysoká nad Kysucou 5:2.

            Obsadili konečné 1. miesto a postupujú do okresného kola. Po turnaji boli za odmenu na zmrzlinu. 

            Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy!

            Školu reprezentovali:

            Arthur Hooper, Tomáš Kremeň, Juraj Rapušák, Mária Sabelová, Ema Faturová, Matúš Jančík, Alex Korduliak, Richard Papik, Daniel Šamko, Martin Chromík

             

            Róber Kulla

          • Súťaž Englishstar

          • Tento týždeň sa takmer 30 žiakov 3. - 7. ročníka zúčastnilo medzinárodnej súťaže Englishstar v anglickom jazyku. Jej hlavným poslaním je nielen propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučujúci predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu testov.

            Mitková Marcela

          • Oznam - zbierka Deň narcisov

          • Tento rok sa podarilo vyzbierať 434,75 €, najvyššia suma odkedy sa zbierka na škole organizuje. 

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli a tiež žiakom 9.A Natálke, Adélke, Peťovi a Nikolasovi.