• Ukážky so SZŠ sv. Františka z Assisi Čadca

          • Vo štvrtok, 9. marca, sa žiakom 7.8 a 9. ročníka predstavili študentky zo Strednej zdravotníckej školy sv. Františka z Assisi z Čadce. Žiakom predstavili svoju školu, jej zameranie a možnosti štúdia. Pripravili si tiež ukážky poskytovania prvej pomoci, ktoré si aj žiaci sami názorne vyskúšali.

          • Report žiakov z lyžiarskeho výcviku

          • Žiaci 6. a 7. ročníka zhodnotili lyžiarsky výcvik formou krátkych reportov, v ktorých autenticky vyjadrili vlastné pocity, dojmy a skúsenosti. Ich výpovede sú pre nás inšpiráciou do budúcnosti. Ďakujeme.

            Lyžiarsky bol fajn. Zo začiatku tam bolo málo snehu, ale lepšie ako v škole. Pekní chalani, drahé, ale dobré jedlo. Bolo fajne.

            Nie je umenie lyžovať na perfektne upravených zjazdovkách s kopou snehu, ale užiť si čo máme tu a teraz. Preto ho považujem za vydarený. Všetci, čo sme boli, sme si ho užili. Ďakujeme učiteľom a škole za túto možnosť.

            Vysoké ceny, ale kvalita potravín dobrá. Pekní chalani, ale ďaleko od nás. Kopec dobrý, snehu málo, ale lyžovať sa dalo. Atmosféra bola dobrá, cesta autobusom ešte lepšia.

            Nemuseli sme sa učiť, mali sme dobrý výlet. Aspoň posledný deň bolo naozaj dosť snehu. Perfekt, že sme lyžovali v skupinkách.

            Na lyžiarskom bolo dobre, ale prvé dni boli horšie. Občerstvenie bolo horšie. Lyžovalo sa dobre, ale ten zmrznutý sneh... Mohla byť kratšia veľká prestávka. Chcel by som ísť ešte raz.

            Lyžiarsky výcvik bol celkom v pohode, strašne veľa som padala. Najviac som sa tešila na obed. Furt som bola hladná. J

            Bolo tam super. Bolo veľa zábavy a lásky. Viac som sa zdokonalil a zlepšil na lyžiach. Moc som nepadal. Hlavne, že sa mi nič nestalo. Veľmi sa teším na ďalšiu podobnú akciu.

            Na lyžiarskom bolo dobre. Posledný deň bolo najviac snehu a najlepšie sa lyžovalo. V bufete bolo draho.

            Na lyžiarskom výcviku bolo výborne. Inštruktori – učitelia boli perfektní, dosť som sa zlepšil. Plus bol aj ten, že tam boli moji kamaráti. Keď som videl, ako sa začiatočníci naučili lyžovať, doporučil by som to všetkým. Jediná nevýhoda bolo málo snehu na tratiach, ale dalo sa to!

            Cesta v autobuse s triedou bola zábavná. Obúvanie lyžiarok bolo ťažké, ale zvládol som to. Na vleku som si užil veľa pádov. Naučil som sa jazdiť, brzdiť, zatáčať. Prišiel som domov veľmi unavený.

            Na lyžiarskom výcviku sa mi páčilo, že:

            • som nemusel chodiť do školy, som sa pobavil, nemusel som brať lyže domov, voľné jazdy, že boli, spustenie sa z veľkého svahu

            Na lyžiarskom výcviku sa mi nepáčilo, že:

            • bola polhodinová prestávka, ma skoro trikrát zrazil Roman, bolo veľa ľudí na svahu, boli horšie podmienky na svahu (počasie), prvá jazda z veľkého svahu

            Na lyžiarskom výcviku bolo super. Inštruktori boli tiež super. Lyžovalo sa tam v pohode. Na ľavom svahu – tam mohli nasnežiť trocha viac, inak v pohode. Budem sa tešiť, keď na SKI Makov pôjdeme opäť.   

            Lyžiarsky bol fajn. Škoda, že svah nebol celkom dobre zasnežený. Ale aj na tej polovici sa dalo lyžovať. My – skupina A, sme si v prvý deň dali dve jazdy na malom svahu. Ale keď učiteľ videl, že nám to ide, išli sme rovno na veľký svah, a tak sme lyžovali a lyžovali. O 11:00 bola 30 minútová prestávka a po nej sme išli znova lyžovať. A tak nám potom učiteľ povedal, že môžeme lyžovať po skupinkách, tak sme si našli každý skupinku.

            Páčil sa mi prístup, ako sa k nám učitelia správali a netlačili, keď sme nechceli. Škoda, že bolo málo snehu, ale aj tak to bolo super.

            Páčilo sa mi všetko, no najlepšie boli jazdy v skupinách.

            V pondelok sa mi páčila tá veľká zjazdovka, ale ináč sa mi všetko páčilo. Najviac sa mi ešte páčil náraz do „kanála“.

            Páčilo sa mi, že v pondelok bolo veľa snehu, že sme mohli ísť na lyžiarsky výcvik, že nebolo veľa úrazov.

            Páčilo sa mi všetko, zopakovala by som si to hneď. Páčila sa mi aj moja skupina a spôsoby učenia na lyžiach. Išla by som znova a hneď!

            Naučila som sa lepšie lyžovať. Najlepšie boli jazdy v skupinách a páčilo sa mi všetko.

            Páčilo sa mi všetko, svietilo tam slnko.

            Lyžiarsky bol super, najviac sa mi páčil posledný deň. Všetko som si užil, ale tie 4 dni mohlo byť viac snehu, viac voľných jázd. Super.

            Páčilo sa mi, že sme sa aj pobavili. Naučili sme sa lepšie lyžovať. A najviac sa mi páčilo, že sme išli posledný deň na veľký kopec. Na lyžiarskom sa mi nepáčili lanovky.

            Na lyžiarskom výcviku bolo dobre. Nevedel som lyžovať, ale troška som sa naučil. Som bol veľmi rád, že sme išli, aspoň sme sa naučili.

            Na lyžiarskom sa mi páčilo všetko. Dúfam, že ešte pôjdeme. Veľmi sa mi to páčilo a ďakujem našim učiteľom a učiteľkám, že nám to mohli umožniť. Škoda, že niektoré dni sme nemohli ísť až hore (na koniec vleku).

            Nepáčilo sa mi, že sme tam boli krátko časovo, chcel by som tam chodiť doteraz, len nie je sneh. Som rád aspoň za ten týždeň, že som si to mohol vyskúšať.

            Naučil som sa lyžovať, bolo to dobré, bavilo ma to.

            Bolo tam super. Aj som sa tam niečo naučil. Ale hlavne sa mi nepáčilo, že niektorí ľudia tam jazdili neobozretne. Celkom dobre sa lyžovalo.

            Bolo mi dobre, zlepšil som sa dosť, bola aj sranda a ešte by som aj šiel v 8.A. Škoda, že tam tie prvé 4 dni nebolo moc snehu, ale aj tak bolo dobre a dalo sa aj cez to dobre lyžovať a určite by som to zopakoval.

            Lyžiarsky bol super. Určite by som išla ešte raz. Boli tam úžasné zážitky a príhody. Na začiatku 1. deň bol taký nudný J, ale potom po dvoch dňoch to začala byť sranda. Bol to pre mňa veľký zážitok.

            Na lyžiarskom výcviku sa mi najviac páčili cesty autobusom lebo sme mali furt o čom kecať a smiať sa na tom. Najlepší bol posledný deň, lebo bol otvorený celý vlek a sme mohli chodiť až zhora. Dobre bolo aj to, že tam boli aj iné školy, lebo sme spoznali aspoň nových ľudí. Smiešne boli aj pády, keď sa niekomu prekrížili lyže. Dobre bolo aj, keď sme jazdili za sebou, a potom v dvojiciach, trojiciach a tak. Jediná vec, čo sa mi nepáčila bola tá, že nemali dobrý kečup v bufete.

             

            Žiaci 6.A a 7.A

          • Poďakovanie

          • Tento týždeň žiaci 6. a 7. ročníka ukončili posledný 5. deň lyžiarskeho výcviku v lyžiarskom centre SKI Makov. Žiaci na kurz dochádzali denne, mali zabezpečenú autobusovú dopravu priamo do lyžiarskeho strediska. Výučbu žiakov zabezpečovali dvaja naši šikovní telocvikári - Jozef Jedinák a Róbert Kulla a inštruktorka z lyžiarskej školy SKI SCHOOL Bernardýn. Lyžiarsky výcvik bol pre našich žiakov plne hradený z dotácie ministerstva školstva. Len pre porovnanie žiaci z obdobnej základnej školy v okrese Čadca, ktorí absolvovali lyžiarsky kurz aj s ubytovaním okrem dotácie doplácali 100 € na žiaka. 

            Poďakovanie patrí pedagógom a lektorke za ich trpezlivosť pri výučbe lyžiarskej techniky a výborne zvládnutú organizáciu, tiež žiakom za ich disciplínu na svahu.

          • OZNAM - Týždeň slovenských knižníc

          • Slovenská asociácia knižníc vyhlasuje 24. ročník celoslovenského podujatia

            Týždeň slovenských knižníc

            6. - 12. marca 2023,

            pod spločným mottom "Knižnice pre všetkých".

          • OZNAM: Lyžiarsky výcvik

          • V pondelok, 6. marca, budú žiaci 6. a 7. ročníka pokračovať v lyžiarskom výcviku (posledný piaty deň LV).

            Žiaci prídu do školy na 7:30 hod., odchod autobusu je o 8:00 hod., príchod cca o 13:30 hod., tak aby stihli obed v školskej jedálni.

            Od utorka, 7. marca, žiaci pokračujú v normálnej výučbe podľa rozvrhu.

            Odôvodnenie:

            Nakoľko sa kvôli nepriaznivým podmienkam začal výcvik až v utorok 21.2.2023, žiaci absolvovali len 4 z 5 dní lyžiarskeho kurzu.

          • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

          • V stredu 22. februára 2023 sa postupujúci žiaci z našej školy

            • Nikola Kaduchová (3.A), Alex Korduliak (3.A),
            • Eliška Brezinová (5.A), Lucia Mlkviková (5.A)
            • Nina Belková (8.A)

            zúčastnili obvodného kola súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy – 69. Hviezdoslavov Kubín. V Kultúrnom dome R. Jašíka v Turzovke všetci predviedli v konkurencii mnohých žiakov zo ZŠ Podvysoká, Makov, Turzovka, Zákopčie, ZŠ a MŠ E. A. Cernana Vysoká nad Kysucou, ZUŠ Turzovka, Cirkevná základná škola Jána Palárika Raková, ZŠ Milana Mravca Raková veľmi pekné výkony a opäť dôstojne reprezentovali našu školu. Ďakujeme!

            Jozef Jedinák

          • Testovanie 9 - info pre žiakov a rodičov

          • RIADNY TERMÍN:

            22. marec 2023 (streda) z predmetov matematika (MAT), slovenský jazyk a literatúra (SJL), maďarský jazyk a literatúra (MJL)

            NÁHRADNÝ TERMÍN:

            4. a 5. apríl 2023 (utorok, streda) v školách, ktoré určí príslušný regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) v spolupráci s NIVaM;  pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť riadneho termínu.

            CIELE TESTOVANIA:

            • Poskytnúť školám, decíznej sfére a širokej odbornej verejnosti spätnú väzbu a komplexnejší obraz o úrovni vedomostí a zručností žiakov v testovaných predmetoch na výstupe z nižšieho stredného vzdelávania, ktorý napomôže pri skvalitňovaní vzdelávania,
            • objektívne porovnať výkony jednotlivých žiakov a poskytnúť im tak informáciu o ich výkone v testoch z jednotlivých predmetov,
            • na základe výsledku v testovaní môže byť žiak prijatý na strednú školu bez prijímacej skúšky, ak túto možnosť zaradí riaditeľ strednej školy do podmienok prijímacieho konania v súlade s § 65 ods. 5 školského zákona

            TESTOVANÉ PREDMETY: 

            • matematika,
            • slovenský jazyk a literatúra na všetkých školách okrem škôl s vyučovacím jazykom maďarským,

            POVOLENÉ POMÔCKY: kalkulačky, rysovacie pomôcky, pero, ktoré píše namodro.

            NEPOVOLENÉ POMÔCKY: mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

            Harmonogram: foto príloha

            ​​

          • Lyžiarsky výcvik

          • Žiaci 6. a 7. ročníka absolvovali uplynulý týždeň základný lyžiarsky výcvik v lyžiarskom stredisku Ski Makov. Napriek obmedzeným snehovým podmienkam a turbulentnému počasiu, ktoré sa stali v posledných rokoch takmer štandardom, výcvik plnohodnotne splnil svoj cieľ, žiaci sa naučili novým zručnostiam na lyžiach, prípadne svoje doterajšie ešte zdokonalili a všetci boli v posledný deň schopní lyžovať samostatne a uvedomelo. Poďakovanie preto patrí všetkým zúčastneným žiakom za ich nadšenie, odhodlanie, pevnú vôľu i správanie, rodičom za materiálne vybavenie a podporu žiakov a ZŠ Korňa za sprostredkovanie a realizáciu celého výcviku.

             

            Jozef Jedinák

             

            Lyžiarsky výcvik bol realizovaný vďaka dotácií MŠVVaŠ. 

            Srničková

          • OZNAM od spoločnosti RAJO s. r. o.

          • Vďaka promptnej reakcii Ministerstva pôdohospodárstva a verejnému prísľubu ministra navýšiť dotáciu na Školské mlieko pre školský rok 2022/2023 opätovne od marca spúšťame predaj dotovaných mliečnych výrobkov RAJO.

            Veľmi si tento prístup ministerstva vážime a Vám ďakujeme za trpezlivosť počas riešenia vzniknutej situácie.

            Tím školské mlieko

            RAJO s. r. o.

          • Beseda o bezpečnosti na cestách

          • Čo je na svete najdrahšie a pritom krehké a rýchlo pominuteľné?

            Áno,  ZDRAVIE!

            A preto mi to ani teraz nie je ľahostajné a nikdy nebolo a nebude, nakoľko som i Ja hrdým otcom ako aj stále príslušníkom mestskej polície. Preto som prijal žiadosť od pani riaditeľky a prišiel som na ZŠ Korňa, aby som žiakom tried 1.,2.,3., a 4. ročníka porozprával o bezpečnosti a ochrane vlastného života v dnešnej komplikovanej dopravnej situácií.

            Porozprávali sme sa o bezpečnosti na cestách a prechodoch pre chodcov ako aj o správnom prejazde dopravnými prostriedkami po komunikáciách, cestách, chodníkoch... Ukázali sme si ako sa správne vystrojiť reflexnými prvkami a ako sa k sebe správať ústretovo a taktiež si pomôcť ak je okolie pre nás nebezpečné.

            Ďakujem krásne za pozvanie a taktiež ďakujem všetkým zúčastneným deťom ako aj prítomným pani učiteľkám.

            Vladimír Martinec

          • Biologická olympiáda kategória C - TP okresné kolo

          • 14. februára reprezentovali našu školu Adam Hafera z 8.A a Jozef Hroš z 9.A v okresnom kole biologickej olympiády.

            Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi, Adam obsadil 4. miesto, Jozef 5. miesto.

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

            Gabriela Šipláková 

          • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

          • 8. februára sa naša žiačka Karolína Maslíková zúčastnila okresného kola dejepisnej olympiády v Čadci.

            Je úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na 7. mieste. Žiačke gratulujeme k úspešnému riešeniu olympiády a prajeme jej veľa ďalších úspechov.

            Rudolf Badžgoň

          • Pozor zmena: Lyžiarsky kurz

          • Od zajtra, t.j. utorok 21.2.2023 začína Lyžiarsky kurz.

            Žiaci prídu ráno na 7:30. Autobus bude pristavený na 8:00 hod. 

            Žiaci sa primerane teplo oblečú, zoberú si teplý nápoj, z dotácie dostanú desiatu (keksík alebo ovocie). 

            Príchod cca 13:30 tak, aby stihli obed v ŠJ. 

            K dispozícii sú aj lyžiarske prilby a okuliare, ak by niekto potreboval požičať. 

            V prevádzke bude 390 m vlek a aj 750 m vlek. 

             

            Srničková, r. š.

          • OZNAM - Lyžiarsky kurz

          • Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok je od nedele 19.2.2023 zatvorené lyžiarske stredisko SKI Makov. Z tohto dôvodu nebude od zajtra; t. j. 20.2.2023 Lyžiarsky výcvik. Ak to podmienky umožnia bude sa realizovať v inom vhodnejšom termíne.

            Žiaci prídu zajtra do školy a budú mať riadnu výučbu.

            Srničková,r. š. 

          • Fašiangy

          • „Fašangy, Turíce, Veľká noc ide, kto nemá kožucha, zima mu bude".

            Fašiangy patria medzi najkrajšie dni spojné so zábavou, veselosťou, spevom. Deti z FS Lipovienka mali možnosť zažiť takúto atmosféru.  V piatok 17. februára sa zúčastnili vystúpenia na OÚ v Korni s fašiangovým pásmom. Zároveň heligonkári M. Kachuch, A. Židek, F. Smažák, M. Kremeň, M. Michna, N. Barčáková privítali veselý fašiangový sprievod pred OÚ. Bolo veselo, presne ako za starých čias.

            Miroslava Kremeňová

          • Workshop pre mladších žiakov - Bodyshaming

          • Dalo by sa povedať, že dnes je to všade prítomná téma. Neustále posudzovanie toho, ako vyzeráme, koľko vážime, ako sa obliekame, je veľmi stresujúce nie len pre deti, ale aj pre nás dospelých. Preto sme sa so žiakmi 9.A rozhodli bojovať proti nej a ukázať, že hodnota každého človeka nespočíva v tom ako vyzerá, ako sa oblieka, ale aký je človek vnútri.  

            Som veľmi hrdá na všetkých mojich žiakov, lebo už 13 rokov sa venujeme rovesníckemu učeniu a každý rok žiaci 9. ročníka urobia workshop pre mladších žiakov. Vyberú si každoročne rôzne oblasti, ktoré vyhodnotia ako možné riziko a spracujú tému. V tomto roku sme sa zamerali na bodyshaming. Dievčatá sa rozhodli urobiť video, prostredníctvom ktorého sa snažia osloviť mladších spolužiakov a ukázať im, že nezáleží na tom, ako človek vyzerá, ale na tom aký je vnútri. Chlapci spracovali prezentáciu a spoločne sa celá trieda podujala urobiť spolu s vyučujúcou workshop. Prezentáciu vypracovali v MS Office365 tak, že ju tvorili spoločne online, vkladali postupne svoje časti prezentácie.  Žiaci sa rozdelili do dvojíc a jednotlivé snímky si rozdelili medzi seba a naučili sa ich prezentovať. 

            Žiaci sa dobrovoľne rozhodli urobiť až dva workshopy a to jeden pre ročníky 5. a 6., následne druhý pre ročníky 3. a 4. Video, ktoré dievčatá vytvorili je súčasťou prezentácie. Každá dvojica prezentovala niekoľko snímok v rôznom poradí, podľa výberu. Trieda svoj zámer, čo bude robiť prezentovala práve prostredníctvom videa. Následne bola odprezentovaná téma Bodyshaming. Žiaci počas prezentácie viedli s účastníkmi rozhovor a snažili sa zistiť s akými problémami sa žiaci stretli a aké aktuálne  problémy riešia. Taktiež sa snažili poukázať na to, že je dôležité mať skutočných priateľov, ktorí sú dôležití a môžeme s nimi tráviť voľný čas. Aké je dôležité vedieť sa zastať jeden druhého a mať v triede priateľské vzťahy. 

            Žiaci oboznámili účastníkov aj s národnou linkou na pomoc deťom v ohrození (Viac ako nick) https://viacakonick.gov.sk/

            Na webinár sme pozvali aj pani PhDr. Annu Bednárovú z Oddelenia podpory ochrany detí pred násilím, Sekcia rodiny, aby prítomným podrobne vysvetlila ako táto linka funguje a ako s ňou môžu žiaci pracovať.  

             

            Marcela Padyšáková 

          • Využívanie IKT vo výučbe

          • Využívanie aplikácii pri práci so Surface zariadeniami počas výučby:

            • žiaci 2.A na hodine prvouky - práca s Kahoot,
            • žiaci 6.A na hodine biológie - práca s Mentimetrom,
            • žiaci 7.A na hodine chémie - práca s GoConq

            Zariadenia Surface máme formou zápožičky už druhý rok ako člen Micorosoft Showcace Scholl.

          • Vybrané slová 3.A

          • V rámci opakovania vybraných slov sme využili prácu vo dvojiciach. Každej skupine bola pridelená daná obojaká spoluhláska. Úlohou dvojice bolo vytvoriť svoju vlastnú učebnú pomôcku – plagát vybraných slov. Deti naliepali vybrané slová s príslušnými obrázkami. Pri prezentovaní zároveň vymýšľali vety na zvolené vybrané slová.

            Miroslava Kremeňová