• Protipožiarne dvere

          • Počas veľkonočných prázdnin sa v škole vymenili staré dvere do pavilónu učební. Nové dvere sú protipožiarne so sklenenou výplňou, vďaka čomu sa presvetlila tmavá chodba a tiež zabezpečil bezpečnejší prechod k odborným učebniam.    

          • Cesta lesom

          • Mesiac apríl je venovaný lesom, aby upozornil na ich nenahraditeľný význam pre človeka i spoločnosť. Sú pomyselným rúškom, ktoré zachytávajú nečistoty, a tak sa ľudia môžu spokojne nadýchnuť čerstvého vzduchu. V školskom klube detí sme celý posledný aprílový týždeň venovali tejto téme. Naučili sme sa veľa dôležitých informácií a získané vedomosti o lese sme si overili v prírodopisnom kvíze. Vytvorili sme tiež spoločný projekt „Cesta lesom“. Pri spoločnej vychádzke do lesa sme spoznávali ihličnaté a listnaté stromy a kríky. Pri príležitosti dňa stromov (29. 4.) sme spoločne na školskom pozemku zasadili  strom, o ktorý sa budeme starať.

            Ďakujem Ing. Kataríne Zborovančíkovej za záverečnú prednášku o koreňovej sústave stromov.

            Mgr. Marta Jarošová

          • Prednáška - Protidrogová prevencia

          • 27. apríla sa pre žiakov 8. a 9. ročníka realizovala prednáška - Protidrogová prevencia pod záštitou Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Čadci. Uvádzame niektoré vyjadrenia žiakov: "bolo to poučné, zaujímavé, skúsili sme si, aké to je byť, keď je človek sfetovaný či opitý, na tento účel nám poskytla prednášajúca simulujúce okuliare, videli sme drogy naživo v špeciálnom kufríku, dozvedeli sme sa o dôsledkoch užívania drog, bavili sme sa o trestných činoch,..."

            Ďakujeme veľmi pekne prednášajúcej pani mjr. Mgr. Janke Zlochovej z OR PZ v Čadci.

          • McDonald´s Cup

          • V piatok 22. apríla 2022 sa žiaci a žiačky prvého stupňa zúčastnili na turnaji “McDonald´s Cup“ v malom futbale. Svoje sily si zmerali proti rovesníkom z Makova, Turzovky a Staškova. Po výhre nad Makovom a prehrách s Turzovkou a Staškovom obsadili celkovo tretie miesto. Napriek výsledkovému neúspechu si naši žiaci zaslúžia pochvalu, prezentovali sa dobrými výkonmi, na ihrisku odviedli v rámci svojich možností kus poctivej práce.  

            Turnaja sa zučastnili: Mária Sabelová, Emma Faturová, Michaela Šamková, Tomáš Kremeň , Juraj Rapušák, Arthur Hooper, Daniel Šamko, Jakub Voštinák, Martin Chromík.        

             

            Mgr. Róbert Kulla

          • Divadelné predstavenie

          • Žiaci 1. – 6. ročníka sa v stredu, 27. apríla, zúčastnili divadelného predstavenia PINOKIO, ktoré predviedlo Divadlo zo šuflíka zo Žiliny. Predstavenie sa konalo v Kultúrnom dome v Korni, pri príležitosti 54. ročníka Palárikova Raková (Národná súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby) a 200. výročia narodenia J. Palárika.

            https://www.divadlozosuflika.sk/

          • Oznam - plavecký výcvik

          • V priebehu 23. až 27. mája 2022 sa v bazéne krytej plavárne Čadca uskutoční základný plavecký výcvik žiakov 4., 5. a 6. ročníka ZŠ Korňa, pod vedením odborných inštruktorov plaveckej školy Žabka.

            Každý deň sa prvé 3 vyučovacie hodiny budú žiaci riadne učiť v škole, a potom vyrazia na plavecký výcvik. Vrátia sa späť okolo 14:00 hod. Obedy odhlasovať netreba, v školskej jedálni na žiakov počkajú.

            Plavecky_vycvik_-_list.pdf

          • Zbierka - Deň narcisov 28. apríl

          • Dňa 28. apríla, t. j. štvrtok, sa uskutoční zbierka ku Dňu narcisov. Prispieť môžete v našej škole, kde budú v doobedňajších hodinách so zbierkou pomáhať dobrovoľnici z 9. ročníka, oblečení v bielých tričkách s označením loga Ligy proti rakovine. Žiaci sa následne presunú do centra obce, na obecný úrad a do  obchodných prevádzok. Ďakujeme!

            http://dennarcisov.sk

          • Rovesnícke vzdelávanie v 3.A

          • Deň Zeme bol v našej škole okrem práce priamo v teréne v podobe čistenia okolia realizovaný aj rovesníckym vzdelávaním tretiakov staršími žiakmi zo 6.A. Tí si pripravili vlastný vyučovací materiál – projekty na tému živočíchy v (ne)vybraných slovách, ktoré obsahovali názov (s absenciou i/í, y/ý), typickú podobu zvieraťa, a takisto niekoľko podstatných informácií o ňom.

            Šiestaci sa vo dvojiciach vžili do roly pedagógov a pred tabuľou so svojimi prácami s mladšími žiakmi viedli dialógy a diskutovali o daných živočíchoch i o pravopise v ich pomenovaniach. Takto si tretiaci zopakovali pravopis vybraných slov a zároveň si v rámci medzipredmetových vzťahov pripomenuli a dozvedeli sa viaceré informácie o predstavených živočíchoch, ktoré neskôr ako vedomosti môžu využiť.

            Šiestaci, ktorým za aktivitu a prístup k nej ĎAKUJEME, svoje projekty spoja do podoby leporela a vystavia v priestoroch školy.

             

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Beseda 8.A

          • Medzi najnáročnejšie rozhodnutia v živote žiakov každej základnej školy je rozhodnúť sa čo budú ďalej študovať. Preto sa snažíme sprostredkovať našim žiakom čo najviac informácií nie len z jednotlivých škôl, ale aj od dospelých, ktorí si už prešli štúdiom. Preto sme veľmi radi, že sa o svoje skúsenosti nielen so štúdiom, ale aj s využitím poznatkov a vedomostí v praxi prišli medzi našich žiakov ôsmeho ročníka podeliť: Ing. Bebčáková, Ing. Rapušáková, p. A. Sabela, ako významné osobnosti našej obce. A. Muroňová, J. Maslíková, Z. Vrábliková, ako rodičia a zákonní zástupcovia žiakov a za našu ZŠ p. M. Horská.

            Naši ôsmaci sa zahrali na moderátorov a v rámci slovenského jazyka s p. učiteľom Jedinákom pripravili pre našich hostí 50 otázok. Rozdelili sa do dvojíc a viedli rozhovor s našimi hosťami. Tejto úlohy sa zhostili veľmi bravúrne a precvičili si tak aj dôležité komunikačné zručnosti, naučili sa vystupovať pred publikom a prekonali počiatočnú trému a rozpaky. Žiaci sa tak dozvedeli, že vďaka štúdiu na Obchodnej akadémii vie naša šikovná pani starostka nie len prekontrolovať obecný rozpočet, ale využila tieto vedomosti aj v predchádzajúcej práci. Pani A. Muroňová veľmi citlivo a spontánne porozprávala o tom ako si vybrala strednú školu, ktorá ju už počas štúdia nenapĺňala a preto išla študovať druhú strednú školu tam, kam ju to najviac ťahalo, a dnes pracuje ako zdravotná sestra, ktorá miluje svoju prácu a robí ju s láskou. Žiaci sa tak dozvedeli, že neexistuje zbytočná vedomosť, ako im povedal p. Sabela: „Všetko, čo sa v živote naučíme, raz využijeme.“ Pani učiteľka Horská porozprávala žiakom o svojich skúsenostiach na stáži vo Švajčiarsku, ako aj o potrebe študovať jazyky pre lepšie uplatnenie v praxi. Najprínosnejšie informácie nám môžu poskytnúť tí, ktorí majú skúsenosti, pracovali na rôznych pozíciách a prešli viacerými vzdelávaniami.

             

            Už dnes vieme, že naši žiaci sa budú musieť vzdelávať, či dovzdelávať počas celého života. Mnohí z nich budú pacovať v pozíciách, ktoré dnes ešte nie sú. Veríme ale, že sme im aj touto besedou pomohli dozvedieť sa čo najviac.

            Ďakujem p. Slezákovej za milý sponzorský darček pre hostí, Adelke Gondovej a Kristínke Škorvánkovej za výrobu ďakovných kariet.

            Mgr. Padyšáková

          • Medzinárodný deň florbalu

          • Presne pred piatimi rokmi bol 12. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň florbalu v rámci oslavy 30. výročia Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF). Tento dynamický kolektívny šport sa aj na našej škole už niekoľko rokov teší veľkej popularite a to nielen medzi žiakmi, ale aj žiačkami. A to od tých najmladších. Aj preto sme si Medzinárodný deň florbalu pripomenuli a to, prirodzene, nie inak, ako jeho hraním a hraním. Počas vyučovacích hodín telesnej výchovy, krúžkov, ale aj športovaním v rámci aktivít veľkonočných tvorivých dielni.

             

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Deň Zeme na matematike

          • Matematika je ako prírodná veda prepojená so všetkým, čo sa na našej planéte udeje. Preto je prirodzené, že sme sa Dňom Zeme inšpirovali aj v rámci matematiky.

            Na hodinách sa žiaci 8. ročníka a 5. ročníka dozvedeli, že za vznikom Dňa zeme je environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Tento deň sa začal oslavovať od roku 1970.

            Spracovali sme údaje štatistického úradu a dozvedeli sme sa, že v roku 2020 SR vyprodukovala 2,43 milióna ton komunálneho odpadu, čo predstavuje 446 kg na jedného obyvateľa za rok.

            V rámci štatistiky sme spracovali údaje tvorby odpadu za jednotlivé kraje, údaje žiaci samostatne zaznačili do stĺpcových grafov. V rámci porovnania sme zistili, že neslávne prvenstvo v tvorbe odpadu patrí Bratislavskému kraju, 531 kg na obyvateľa a naopak najmenej odpadu vyprodukoval Prešovský kraj, 349 kg na obyvateľa. Žiaci ôsmeho ročníka vypočítali koľko % v tvorbe odpadu predstavujú jednotlivé kraje. Náš Žilinský kraj predstavuje 12% z celkovej produkcie odpadu.

            Riešili sme matematické krížovky, pri ktorých sa naši žiaci dozvedeli zaujímavé údaje o znečisťovaní planétami živočíchmi.

            Na záver sme riešili niekoľko netradičných slovných úloh zameraných na recykláciu a ochranu životného prostredia.

            Veríme, že všetky tieto názorné a praktické aktivity nasmerujú našich žiakov k aktívnej ochrane životného prostredia, k recyklovaniu a k šetrnému správaniu sa k prírode.

            Mgr. Padyšáková

          • Enviroworkshop

          • Žiaci 3.A, 4.A a  6. A triedy absolvovali super enviroworkshop, ktorý prebiehal pod patronátom Žilinskej univerzity v Žiline. Workshop bol realizovaný formou podobnou blokovému vyučovaniu, pričom bol tematicky rozdelený na tri časti: Územná ochrana, Druhová ochrana, Stráž prírody.  

            Mgr. Šipláková

          • Projektový deň EKOborec v 2.A

          • Deň Zeme sme si v 2.A triede pripomenuli projektovým dňom rôznymi enviro aktivitami v triede ako aj outdoorovým vyučovaním vonku, ktorého samozrejmou súčasťou bolo čistenie okolia školy. Titul EKOborec si zaslúžili všetci, medailami ovenčení, druháci.

            Pripravili pani učiteľky Erika a Majka

          • Deň Zeme alebo chceme mať čistú Korňu

          • Ostatný piatok sa po celom svete niesol v znamení ochrany našej planéty – 22. apríl je totiž deň venovaný našej Zemi. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu. V našej škole sme rovnako Deň Zeme neprehliadli. Oblečení v modrej či zelenej farbe – farbách našej planéty – žiaci pod letmým usmerňovaním pedagógov urobili správnu vec pre svoju obec, čiže v širšom ponímaní aj Zem a mali z toho ušľachtilý pocit. Každá trieda zbavila od odpadkov rôzne úseky obce od školy a poza ňu, u Dubači, okolo pastoračného centra, ponad futbalové ihrisko až po Živčákovú. Žiaci čistili prírodu so záujmom, údivom, smiechom i pohoršením a niekoľko desiatok vriec vyzbieraného odpadu v podobe plastových či sklených fliaš, plechoviek, pneumatík, cigaretových ohorkov, papiera, igelitov, starých vedier, hrncov a pod. bolo toho dôkazom. Mnohí zo žiakov si uvedomili a aj prirodzene uvedomujú problematiku znečisťovania a ničenia našej planéty, no na druhej strane sa nájdu aj takí, ktorí permanentne a bez premýšľania odhadzujú ovocie, jogurty, ochutené mliečka atď. hneď z dverí jedálne alebo cestou z obchodu priamo na zem :(. V škole sa ekologickým témam žiaci opakovane venujú prostredníctvom viacerých vyučovacích predmetov, ale aj projektov, akými bol nedávny s názvom Zelená škola, ktorého „titul“ naša škola má. Učitelia sú v škole osobami usmerňujúcimi a vysvetľujúcimi dôležitosť pozitívneho vzťahu žiakov k prírode, k Zemi, avšak na prvom mieste v tomto a aj iných smeroch sú pre žiakov ich rodičia. Deň Zeme by nemal byť pre nás len jeden deň v roku, ale každý jeden deň každý rok.

            Mgr. Jozef Jedinák

             

            V piatok, 22. apríla, žiaci 1. - 9. ročníka v rámci Dňa Zeme priložili ruku k dielu a pomohli vyčistiť našu obec. Patrí im pochvala za ich odhodlanie a chuť s akou sa do čistenia pustili. Nie je im ľahostajné v akom prostredí žijú, čo sa nedá povedať o ľuďoch, ktorí neustále znečisťujú verejné priestranstvá, les či rieku Korňanku. Plechové kanistre, plastový nábytok, sklenené fľaše, staré hračky, lieky po expirácii a množstvo iného odpadu zozbierali a zhromaždili pred školou a na dohodnutých stanovištiach, kde odpad vyzdvihli zamestnanci OÚ.

            „Zem sme nezdedili od našich predkov, požičali sme si ju od našich detí.“

            (Indiánske príslovie)

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Slnečné štvrtkové doobedie strávilo 50 žiakov na Veľkonočných tvorivých dielňach. Spoločne tvorili veľkonočné vajíčka rôznymi technikami, piekli drobné pečivo, plietli náramky, vyrábali pozdravy či športovali v telocvični. Techniku pletenia korbáčov z vŕbového prútia žiakom predviedol pán Ján Srniček, zamestnanec Obecného úradu v Korni. Na chodbe bol pre žiakov pripravený chutný bylinkový čaj. Žiaci si tiež mohli pozrieť video z vynášania Moreny v roku 2019 pod vedením pani učiteliek Miroslavy Kremeňovej a Zuzany Gregorovej:

            https://youtu.be/BWVeSnSeXzE

            Napokon šli všetci spoločne ozdobiť priestor pred obecným úradom vlastnoručne zhotovenými veľkonočnými kraslicami.

          • Projekt Krokus

          • Na jeseň žiaci 5.A  v rámci vyučovania dejepisu vysádzali cibule krokusov. V týchto dňoch vidieť výsledok ich snaženia v podobe krásnych drobných žltých kvietkov, ktoré skrášľujú školskú záhradu.

            Cieľom projektu Krokus (Šafran) je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadia žiaci cibuľky žltých krokusov. Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes.

            Projekt je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry.

             

            Mgr. Badžgoň, Ing. Zborovančíková

          • Veľkonočné plávanie

          • V pondelok 11.04. 2022 sa v bazéne Krytej plavárne v Čadci uskutočnili plavecké preteky žiakov ZŠ, osemročných gymnázií a SŠ. Žiaci a žiačky rozdelení do viacerých kategórií podľa ročníkov postupne pretekali vo viacerých plaveckých disciplínach (žiaci a žiačky 4. - 5. roč. ZŠ, žiaci a žiačky 6. - 7.roč. ZŠ, žiaci a žiačky 8. - 9.roč. ZŠ, žiaci a žiačky 1. - 2. roč. SŠ, žiaci a žiačky 3. a vyšší ročník SŠ).

            ZŠ Korňa na plaveckých pretekoch reprezentovala Barborka Jendrisková (6.A), ktorá obsadila v disciplíne 50m kraul konečné 8. a v disciplíne 50m prsia pekné 6. miesto. V konkurencii mnohých o rok starších plavkýň pravidelne trénujúcich v plaveckom klube patrí Barborke za podaný športový výkon veľké uznanie. Ďakujeme a prajeme veľa úspechov nielen v plávaní!

             

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Zápis do 1. ročníka

          • Teší nás, že v tomto školskom roku sa mohli predškoláci zúčastniť zápisu do 1. triedy osobne.

            Starší žiaci ich v kostýmoch rozprávkových bytostí privítali a previedli ich rozprávkovym svetom, kde na nich čakali rôzne úlohy, v ktorých mohli budúci prváci prejaviť svoju šikovnosť.

            Na zápise sa zúčastnili všetky vyučujúce 1. stupňa a pani zástupkyňa s pani riaditeľkou. 

            Budúcim prváčikom prajeme úspešný štart do nového školského roka.

          • Šaliansky Maťko - okresné kolo

          • V stredu 6. apríla 2022 sa v priestoroch  Kysuckej knižnice v Čadci uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti „Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského“. Súťaže v prednese povesti od ľubovoľného autora sa mohli zúčastniť žiaci od 2. do 7. ročníka ZŠ. Každý žiak súťažil pred trojčlennou odbornou porotou s jednou slovenskou povesťou v rozsahu najviac 6 minút. Víťazi okresného kola postúpili do kola krajského a víťazi z krajského kola postúpia do kola celonárodného.

            ZŠ Korňa mala v súťaži trojité zastúpenie a to Alexa Korduliaka (2.A), Natáliu Barčákovú (6.A) i Ninu Belkovú (7.A). Všetci naši žiaci sa na prednes svedomito pripravili, čo sa prejavilo v ich konečnom umiestnení. Nina po pútavom a citlivom prednese Ako Francúz Kysučanovi život zachránil získala prvé miesto, postúpila do krajského kola, čo sa jej počas histórie našich účastí v tejto súťaži podarilo ako prvej – gratulujeme! Alex aj Natália sa so svojimi zaujímavými prednesmi O Janovi, čertovi a svetlonosovi, resp. Skamenené peniaze umiestnili zhodne na výbornom druhom mieste blahoželáme!

            Zároveň všetci nazbierali ďalšie cenné skúsenosti nielen z prednesu, ale aj vystupovania pred publikom, rečníckeho prejavu a spoznali nových ľudí. Ďakujeme p. učiteľke Mgr. Erike Sabelovej za prípravu Alexa a rodičom všetkých žiakov za ich podporu v príprave na súťaž.

             

            Mgr. Jozef Jedinák