• Darček k MDD

          • Milí rodičia a žiaci,

            zajtra sa tešíme na žiakov 1. – 5. ročníka, ktorí prídu do školy. Školu máme vyčistenú, vydezinfikovanú, všetko je pripravené.

            Zajtra  - 1.6. máte sviatok Deň detí. Žiakov v škole čaká prekvapenie.

            Pre žiakov 6. - 9. ročníka máme tiež darček. Zajtra – 1.6. nebude online vyučovanie, oddýchnite si od PC a mobilov. Ak to počasie dovolí, choďte do prírody.

            Online vyučovanie pre ročníky 6. - 9. bude pokračovať od utorka 2.6.

            Tešíme sa na Vás a verím, že sa čoskoro stretneme.

            Srničková, riaditeľka školy

          • Usmernenie riaditeľky o prevádzke školy od 1. júna 2020

          • Informácie o prevádzke školy od 1. júna 2020

                       

            Vážení rodičia, prinášame Vám základné informácie o tom, ako je škola pripravená na obnovenie prevádzky od 1.júna 2020.

             

            Vyhlásenie zákonného zástupcu, klik tu: Vyhlasenie.docx

             

            Zabezpečili sme prípravky na dezinfekciu rúk, podláh a dotykových plôch v škole, bezdotykové teplomery, náhradné rúška pre zamestnancov, dezinfekčné mydlá a papierové utierky na toaletách a v triedach.

            Od Vás žiadame, aby ste včas dali vedieť, ktoré deti predbežne nastúpia do školy (do stredy 27.5.2020), aby ste im dali  od 1.6. 2020 - dve rúška, papierové vreckovky, vyplnili čestné prehlásenie a oboznámili sa s upravenými prevádzkovými podmienkami:

            • Príchod do školy od 7:00 hod. do 7:45 hod.
            • 1. - 5. ročník hlavný vchod
            • Žiaci budú prichádzať do školy v dvojmetrových odstupoch podľa vyznačených  značiek
            • Pri prvom príchode do školy rodič odovzdá vyplnené čestné prehlásenie, klik tu: Vyhlasenie.docx alebo vypíše pri vchode toto čestné vyhlásenie, ktoré mu poskytne pedagogický dozor
            • Ranný filter (kontrola teploty bezkontaktným teplomerom, dezinfekcia rúk, 2 rúška, papierové vreckovky) vykoná pri vstupe žiaka do školy pedagogický dozor
            • Žiaci po prezutí odchádzajú do svojich učební, v ktorých je max. 20 žiakov
            • Vo svojej učebni sa žiaci zdržiavajú počas celého vyučovania, s výnimkou návštevy toalety a počas výučby vo vonkajšom areáli školy
            • Počas výučby v triede, žiak ani pedagóg nemusí mať rúško
            • Pri pohybe v spoločných priestoroch chodby, pri presunoch a návšteve toalety sú rúška povinné
            • Rozvrh hodín sa bude upravovať týždenne podľa aktuálnej  potreby triedy, dôraz sa bude klásť na upevňovanie prebraného učiva, socializáciu žiakov a didaktické hry
            • Výučba v jednotlivých ročníkoch:

            1. ročník do 11:00 hod.

            2. ročník do 11:20 hod.

            3. ročník do 11:35 hod.                                       

            4. ročník do 11:50 hod.

            5. ročník  do 12:15 hod.

            • Po skončení vyučovania pôjdu žiaci v skupinách s dozorom pedagóga  na obed do ŠJ, po obede odchod domov a podľa záujmu do ŠKD, kde budú opäť maximálne 20-členné skupiny
            • Režim výdaja stravy bude upravený tak, aby bolo v čo najväčšej miere zamedzené prenosu akejkoľvek infekcie
            • ŠKD bude v miestnosti ŠKD a triedach, v ktorých sa žiaci učili dopoludnia – škola (dezinfekcia učební sa uskutoční v čase, keď budú žiaci na obede), prevádzka ŠKD bude do 16.00 hod.
            • Vstup rodičov, prípadne iného doprovodu žiaka do vnútorných priestorov školy nebude možný pri príchode do školy ani pri odvádzaní žiakov po vyučovaní a ŠKD
            • Upratovačky budú pracovať v dvoch zmenách, aby bola možná priebežná dezinfekcia priestorov školy
          • List rodičom

          • Vážení rodičia,

            zrejme nie sme ďaleko od pravdy, keď povieme, že na túto chvíľu ste sa tešili viac ako kedykoľvek v minulosti. Život sa začína vracať do starých koľají, Vaše deti znovu začnú denne dochádzať do školy a Vy do svojej práce. Vieme, že za uplynulé obdobie boli nároky na Vás kladené vyššie ako inokedy. Niektorí z Vás dochádzali do práce, iní ste mali home office, no každý z Vás mal na starosti žiaka a musel okrem svojich povinností viac či menej nahradiť aj prácu učiteľa. Veríme, že ste to zvládli bez väčších problémov. Je málo pozitív, ktoré nám pandémia priniesla, no za jedno z nich považujeme nutnosť užšej spolupráce medzi školou a rodinou. Budeme radi, ak táto spolupráca bude pokračovať aj naďalej. Ako jednu z foriem spolupráce Vám ponúkame možnosť psychologických konzultácií. Oblasti, s ktorými sa môžete na mňa obrátiť, sú predovšetkým:

            • prekonzultovanie prístupov, spôsobov a foriem vzdelávania Vášho dieťaťa, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a pod.
            • riešenie výchovných ťažkostí
            • riešenie problémov v rovesníckych vzťahoch

            Ak teda cítite potrebu poradiť sa s niekým o tom, ako ďalej postupovať v oblasti výchovy či vzdelávania Vášho dieťaťa, môžete ma kontaktovať denne od 08:00 do 14:00 na uvedené kontakty: maria.skalicanova@zskorna.edupage.org, do správy pošlite svoje tel. číslo a ja sa Vám ozvem.

            V škole budem k dispozícií pre Vaše deti od stredy do piatku.

            Mgr. Mária Skaličanová - školská psychologička

          • Dezinfekcia priestorov

          • Aby sme sa zodpovedne pripravili na pondelkový nástup do školy, oslovili sme veliteľa DHZ Korňa Rastislava Faturu o pomoc pri dezinfekcií priestorov školy. Ochotne nám pomohol a členovia DHZ: Natália Kmínková, Jozef Sučík, Vladislav Gulej vydezinfikovali všetky priestory ZŠ Korňa. 

            Vsetkým Vám patrí obrovské ďakujem a teší ma, že naši  bývalí žiaci  takto pomáhajú v čase koronakrízy . 

             

            Srničková, r. š.

          • Príprava na začatie vyučovania

          • Posledné dva týždne na našej škole prebiehajú neustále prípravy na začatie vyučovania. Okrem mnohých administratívnych činností spojených zo začiatkom vyučovania sa zakúpilo nemalé množstvo materiálnych a dezinfekčných prostriedkov. Do každej triedy bol inštalovaný zásobník na papierové utierky, nakoľko uteráky sa používať nesmú. Taktiež je v každej triede dostupné dezinfekčné mydlo. V triedach a po areáli školy sú umiestnené bezpečnostné pokyny. Zakúpil sa tiež bezkontaktný teplomer. Pri vstupe do budovy je dostupná dezinfekcia na ruky. V spolupráci s DHZ Korňa sa pripravuje dezinfekcia priestorov školy.

          • Onlajn enviro workshop

          • Naša škola sa na základe ponuky príspevkovej organizácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR IUVENTA zúčastnila 26. mája onlajn enviro workshopu s názvom "Správa vo fľaši", ktorý sa venoval téme záhrada. Určený bol pre 2. stupeň, reprezentantom našej školy medzi ďalšími 23 žiakmi z celého Slovenska bol Aďo Maslík zo 6.A triedy. Celý priebeh sa niesol v duchu zážitkového, skupinového vyučovania, žiaci sa dozvedeli: čo všetko sa dá v záhrade nájsť a zjesť, praktické rady pri pestovaní obľúbených plodín, o podporných vzťahoch medzi rastlinami tzv. alelopatia – ako ich využiť pre pestovanie, o liečivých bylinkách – ako ich pestovať, čo sa z nich dá vyrobiť, aké majú účinky, ako si pripraviť džem z ružových lupienkov či hmatové pexeso.

            Ďakujeme lektorom za pútavý obsah - p. Silvia Szabóová a p. Štefan Szabó, koordinátorke celého online enviro workshopu - p. Gavalierová.

            Šipláková

          • Vyhlásenie

          • Pri nástupe detí do ZŠ od 1. júna 2020, predloží rodič vyplnené čestné vyhlásenie. Vyhlásenie bude tiež dostupné vo vestibule školy. 

            Bližšie pokyn k organizácií vyučovania zverejníme v pondelok, 25.5. 2020

            Vyhlasenie.docx

            Vyhlasenie.pdf

          • Zisťovanie záujmu o nástup do školy od 1.6.2020

          • Zisťovanie záujmu o nástup do školy od 1.6.2020 - prihlasovanie do 27.05.2020 23:59

            Prosím rodičov, aby sa čím skôr vyjadrili, či ich dieťa z ročníkov 1. - 5. nastúpi do školy od 1. júna 2020. Ak žiak navštevoval ŠKD, či bude v júni navštevovať ŠKD a tiež, či bude mať záujem o obed v školskej jedálni.

            Prihlasovanie je na web stránke školy v časti komunikácia - prihlasovanie - pridelené akcie na vyplnenie - zisťovanie záumu o nástup do školy .

            Ďakujem!

            Srničková, r. š.

          • Ako využiť povrch telies doma - projektová práca 8. ročník

          • V tomto období je veľa rodín doma a tak je čas na niektoré jednoduchšie rekonštrukčné práce, ktoré sme možno pre nedostatok času odkladali. Napríklad také maľovanie detskej izby. No čo ak ste kúpili málo farby a teraz ju nemáte kde a ako dokúpiť. Alebo naopak farba vám síce ostala ale priveľa nato, aby ste ju len tak vyhodili a primálo, aby ste mohli vymaľovať inú miestnosť. Aby sa niečo podobné nestalo v budúcnosti mojim žiakom, vymyslela som pre nich praktický projekt, ktorý nadväzuje na učivo v 8. ročníku, kde sa venujeme povrchom telies. Využila som toto prepojenie teoretického učiva s praxou a na rad prišla matematika a vlastná tvorivosť detí. Ich nápady, názory a riešenia takýchto situácií. Deti mi opäť ukázali, že dokážu vyriešiť aj náročné úlohy a vyšperkovať ich do detailov, ktoré by nenapadli ani mne. Už od začiatku online vyučovania využívame Office365 a Teamsy. Všetci žiaci tak majú prístup k PowerPointu a Excelu zdarma.

            Deti dostali domáci projekt: Ako na maľovanie izby.

            1. Vybrali si miestnosť, ktorú rodina plánuje vymaľovať v blízkej dobe (alebo by ju chceli vymaľovať deti). Využitie kritického myslenia. Je treba maľovať? Ak áno, prečo treba maľovať?

            2. Zmeraj dĺžku izby, šírku izby, výšku izby. Premena jednotiek dĺžky. Odmeraj šírku a výšku okien a dverí. Premena jednotiek dĺžky.

            3. Narysuj v mierke, ktorú si zvolíš plán miestnosti, steny, ktoré chceš maľovať. Mierka plánu, využitie kritického myslenia. Prečo si zvolím danú mierku, aké výhody mám pri jej zakresľovaní. Priestorová orientácia. Keďže na hodinách matematiky využívame GeoGebru, niektorí žiaci si ju stiahli aj do svojich PC a vytvorili v nej plán miestností.

            4. Vypočítaj povrch stien, ktoré chceš maľovať, odčítaj plochu okien a dverí. Tu ma niektoré deti skutočne prekvapili, nakoľko do projektov začali pripočítavať špalety okolo okien, nakoľko treba vymaľovať aj tie. Iné deti do projektu zapísali, že plochu okna neodčítali nakoľko je potrebné maľovať aj okolo okien, aby nemuseli počítať aj tieto malé plochy. Výpočet povrchu, výber vhodného základného vzorca, obsah štvorca a obdĺžnika, premena jednotiek obsahu, operácie s desatinnými číslami.

            5. Zisti koľkokrát treba natierať steny. Údaje získaj rozhovorom s rodičmi, rodinnými príslušníkmi, vyhľadaj na internete. Využitie kritického myslenia, triedenie a zber informácií. Neverili by ste, ale tu mi deti začali písať, že izbu treba najskôr zasadrovať, pukliny a škáry, natrieť penetrákom (aby farba lepšie držala), strop natrieť len dvakrát, ale steny trikrát. Zdôvodňovali prečo. Dokonca sa vyskytli aj úvahy, že ak použijú sýtu a tmavú farbu, stačí steny natrieť len dvakrát, lebo táto farba lepšie kryje. Do prezentácií vkladali vtipné videá (Ako Pat a Mat maľovali. Ako maľoval Mr. Been). Celú prácu poňali veľmi vtipne a vkladali do prezentácií farby, ako by chceli vymaľovať izbu, akú farbu by použili, dokonca vytvárali aj zaujímavé návrhy ako maľovať pásiky, geometrické útvary. Tu sa prejavila kreativita a tvorivosť detí.

            6. K ploche, ktorú ideš maľovať pripočítaj 15% ako rezervu. Vypočítaj akú celkovú plochu ideš maľovať, s ohľadom na to koľkokrát ideš, ktorú stenu maľovať. Preopakovanie učiva o percentách. Násobenie desatinných čísel.

            7. Vyber si typ farby, ktorú použiješ na maľovanie, napíš prečo si sa rozhodol pre túto značku. Zber a triedenie informácií. Kritické myslenie, výber referencií. Tu deti vkladali obrázky recenzií, koľko hviezdičiek získal konkrétny produkt, niektorí napísali: My používame tento druh nakoľko sa nám osvedčil.

            8. Zisti koľko litrov farby potrebuješ a aké veľké balenie danej farby je pre teba výhodné kúpiť. Opakovanie pomeru pri riedení farieb, orientácia v údajoch na farbách. Porovnávanie ceny malých a veľkých balení. Kritické myslenie. Vybrať toľko farby, koľko minieme, aby nevznikali straty. Ekologické sa správanie k prírode, výber farby vzhľadom na ekológiu.

            9. Vyber dva obchody, v ktorých by si kúpil farbu, pozri si ich online letáky. Jeden obchod si vyber v mieste bydliska a druhý vzdialenejší, ideálne ten kde rodičia nakupujú častejšie.

            10. Pripočítaj k cene tovaru aj náklady za prepravu (tu ma žiaci opäť milo potešili, do prezentácie mi vkladali mapy aj s trasou, vzdialenosťou v kilometroch a časom, ktorý strávia cestovaním – zber a triedenie informácií, orientácia v číselných údajoch, porovnávanie časov, vzdialeností a spotreby pohonných látok. V tomto bode opäť deti ukázali, že vedia pohotovo reagovať na vzniknutú situáciu, zatvorenie obchodov a začali využívať internetový predaj. Miesto ceny za prepravu mi do prezentácií vkladali cenu za prepravu kuriérom. Dokonca využili aj to, že niektoré internetové obchody mali kalkulačku na spotrebu farby na stránke. Tú potom použili na porovnanie svojho výpočtu.

            11. V Exceli zostav tabuľku a do nej vlož zistené informácie – práca s tabuľkou, usporiadanie, porovnávanie

            12. Vypracuj PowerPointovú prezentáciu a pošli mi ju.

            Ak som počas tohto náročného obdobia na niečo pyšná, tak sú to moji žiaci, ktorí sa popasovali s úlohou a vyriešili ju nad moje očakávanie. Neexistuje v tomto projekte dobrá a zlá práca, každá prezentácia je v niečom výnimočná, originálna a ponúka riešenie. No to najhlavnejšie, dieťa sa učí používať to, čo sa naučilo v škole, vie získavať nové informácie, vie ich triediť, vybrať pre neho optimálne riešenie a zdôvodniť ho.

            Mgr. Padyšáková

          • Oznam pre rodičov 3.A

          • Milí rodičia prvoprijímajúcich detí,

             určite ste zachytili správu, že sa budú môcť v kostoloch pri dodržaní hygienických podmienok opäť sláviť sv. omše:

            • Keďže ešte nie je možné naplno využiť kapacitu chrámov, v kostole sú označené miesta, kde veriaci môžu v laviciach sedieť, prípadne stáť, pri zachovaní pravidla obsadenia každého druhého radu a dvojmetrových odstupov.

            • Vstup do kostola je možný jedine s rúškom na tvári, prekrývajúce ústa a nos.

            • Pri vstupe do kostola si každý dezinfikuje ruky dezinfekciou.

             • Koronavírus je spojený s väčším zdravotným rizikom pre starších: svoju prítomnosť na bohoslužbách nech preto veriaci vo vyššom veku ešte zvážia.

             Vzhľadom na tieto skutočnosti sa termín slávnosti Prvého sv. prijímania prekladá na čas, keď budú uvoľnené tieto opatrenia.

             Richard Folučka, farár Korňa

          • Aktivity: Deň Zeme a Apríl - mesiac lesov

          • Do galérie Aktivity: Deň Zeme a Apríl - mesiac lesov boli pridané fotografie.

            Od roku 1952 sa na Slovensku oslavuje apríl ako mesiac lesov. Do galérie postupne pridávame fotky žiakov, ktorí sa zapojili do výzvy a vyčistili prírodu vo svojom okolí.

            Na našej škole si každý rok pripomíname aj Deň Zeme, ktorý pripadá na 22. apríl.  Výnimkou nie je ani tento rok, avšak teraz žiaci pracovali so svojimi rodičmi či súrodencami a výsledky svojej práce prezentovali počas online výučby. Tvorili projekty, pracovali s prírodninami, sadili rastliny, zbierali bylinky, čistili prírodu od odpadu, aby si pripomenuli aká je Zem a príroda pre nás potrebná a nenahraditeľná.

          • Online hodina informatiky s lektorom

          • Dňa 6.5. 2020 sa žiaci 8.A zúčastnili na online hodine informatiky pod vedením študenta Samuela Graňáka, zo Študentského trénerského centra spoločnosti Microsoft. Študentské Trénerské Centrum (ŠTC) je program pre stredoškolských študentov, ktorí sa chcú zdokonaľovať v IT a majú záujem poskytovať nadobudnuté znalosti ďalším. Žiaci si vyskúšali prácu s najnovšími funkciami softvéru Excel a ich aktivita poskytla cenné informácie, ktoré budú zahrnuté vo výskume a budú použité pri vytváraní interaktívneho pracovného zošita z informatiky, zameraného na prácu s Excelom. Ukážku tohto pracovného zošita si žiaci stiahli a pracovali v ňom pod vedením lektora. Táto aktivita sa žiakom veľmi páčila a tešíme sa na ďalšie prínosné spolupráce s Microsoftom.

            Badžgoň Rudolf

          • Elektroodpad - dopad - pokračovanie projektu

          • V tomto školskom roku, ako sme už dávnejšie informovali, bola naša škola vybraná do celoslovenského projektu „ElektroOdpad - Dopad 3”. Projekt partnersky zabezpečuje mimovládna nezisková organizácia CEEV Živica a spoločnosť SEWA, a.s..

            Aj napriek tomu, že sme doma a vzdelávanie prebieha dištančnou formou, naša škola pokračovala ďalšou aktivitou. V utorok 28. apríla sa uskutočnil online webinár pod vedením akčného tímu – Natálka Muroňová, Jozef Hroš. Formou rovesníckeho a bádateľského vzdelávania tak svojim spolužiakom odovzdali sieť informácií v téme elektroodpadu. Spoločne preskúmali problematiku životného cyklu elektroniky, čo sa ukrýva za výrobou mobilného telefónu, ale aj o tom, čo robiť, keď ho už nepotrebujeme, ukázali ťažké osudy ľudí, ktorí sa s elektronikou stretávajú od vzniku až po likvidáciu, odpovedali na otázku, či je vzniknutý elektroodpad problém a prečo to tak je, povzbudili žiakov v snahe čo najviac minimalizovať elektroodpad použitím tzv. princípu 5R:

            1. REFUSE - odmietni, čo nepotrebuješ,

            2. REDUCE - zredukuj svoje potreby,

            3. REUSE - znovu používaj,

            4. REPAIR - opravuj,

            5. RECYCLE - recykluj.

            Ďakujeme spoločnostiam za možnosť zapojiť sa do projektu a rozšíriť tak naše povedomie o elektroodpade v našej školskej komunite.

            Šipláková (koordinátorka projektu)

          • Súťaž o najpracovitejšieho žiaka 6.A

          • Do galérie Súťaž o najpracovitejšieho žiaka 6.A boli pridané fotografie.

            Deti sú doma už dlhší čas. Keďže sa nesmú združovať a musia svoj voľný čas tráviť prevažne doma, začína sa u mnohých prejavovať ponorková choroba a nič sa im nechce. Aby som trošku pomohla mojim šiestakom, rozhodla som sa vyhlásiť súťaž o najpracovitejšieho žiaka 6.A triedy. Podmienka bola, že svoje dieťa musel nominovať rodič za konkrétnu pomoc pri akýchkoľvek pomocných prácach v domácnosti.

            Samko Škerko pomáhal pri sadení zemiakov, Kristínka Střitecká pomáhal ockovi renovovať starý šijací stroj a pomáhala aj pri jarnej úprave záhrady. Adrián Maslík sadil cibuľu ako skúsený záhradkár, natieral lavičku, sadil zemiaky. Natálka Muroňová ako správna gazdinka piekla koláče, umývala riady, vysávala, žehlila a vyrobila prívesky pre každého spolužiaka. Paulínka Maslíková sa s chuťou pustila do čistenia záhrady, okopávania, umývania riadu pri ktorom si podľa fotografií užila aj kopec zábavy. Nikolas Kolesár zas pomáhal ockovi pri brúsení dreva, babke pri kopaní a pomoci pri práci na záhrade. Jožko Hroš sa ako správny chlap popasoval s vozením dreva a prácami na záhrade.

            Víťaza nemáme. Víťazom je každý, kto vie pomáhať a zapája sa do domácich prác. Dieťa je plnohodnotným členom rodiny a pocit potrebnosti a užitočnosti je dôležitý pre neho, ako aj pre každého z nás!

            Je dôležité aby deti videli a zapájali sa do domácich prác. Čo sa v mladosti naučíš, v dospelosti ako by si našiel.

            Mgr. Padyšáková