• Školský pohár SFZ chlapcov

          • Vo štvrtok 2.5. 2024 odohrali žiaci 5. a 6. ročníkov ZŠ kvalifikačný turnaj o postup do okresného kola v malom futbale. Na štadióne FK Čadca sa predstavili aj žiaci našej školy Peter Ježík (6.A), Tomáš Kremeň (5.A), Arthur Hooper (5.A), Lukáš Skorčik (5.A), Juraj Rapušák (5.A), Matúš Cvinček (5.A), Jakub Hrtús (5.A) a Martin Chromík (5.A). Po bojovných a takticky zvládnutých výkonoch najmä v zápasoch proti ZŠ Klokočov (5:1) a ZŠ Podvysoká (6:1) obsadili konečné pekné 4. miesto spomedzi všetkých 8 tímov. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy. 

             

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            V mesiaci apríl žiaci každej triedy vytvorili nástenky ku Dňu Zeme. O víťazovi môžete rozhodnúť aj vy. Lajkovaním na našej facebookovej skupine ZŠ Korňa.

          • Stavanie mája

          • Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Slovenským zvykom bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Deti zo súboru Lipovienka si pripomenuli túto tradíciu a pri Múre histórie stojí krásne vyzdobený máj.

            Mgr. Kremeňová

          • Magická bylinkáreň

          • Dnes sme si opäť na krúžku pripomenuli jarné divoké bylinky- vhodné nielen na čaj ale i do šalátov, polievok, pomazánok - púpava, kozo noha- bršlica, popenec, zádušník a samozrejme kráľovnu jarných byliniek a detoxikácie - žihľavu. Taktiež sme upravili bylinkovú špirálu a vysadili ďalšie bylinky- kapucínku, slez a materinu dúšku.

            Ing. Mitková

          • Studená kuchyňa a zásady stolovania

          • Studená kuchyňa a zásady stolovania - dnes sme na hodine techniky v 5. ročníku ochutnali divoké jarné bylinky , ako napr. púpavu, kozo nohu, zádušník, cesnačku, medvedí cesnak, pažítku, medovku a sedmokrásku. Ukázali aj rôzne techniky skladania servítok, zopakovali zásady správneho stolovania a žiaci si precvičili aj jemnú motoriku pri krájaní, miešaní a zbobení jednohubiek. Ďakujem za pomoc pri príprave našej asistentke Janke Maslíkovej.

            Ing. Mitková

          • McDonald´s cup

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album McDonalds cup.

            26.04. 2024 sa v Mestskej športovej hale Pratex Čadca uskutočnil kvalifikačný turnaj do okresného kola v minifutbale žiakov 3. a 4. ročníkov McDonald´s cup. Našu školu reprezentovali Bogáň Tobias (3.A), Kaduchová Dominika (3.A), Korduliak Alex (4.A), Papik Richard (4.B), Papík Lukáš (4.A). Plešivčák Maxim (3.A), Šamková Michaela (4.A), Voštinák Jakub (4.A), ktorí svojou bojovnou hrou postúpili zo základnej skupiny – vyhrali v troch   zo štyroch zápasov, keď hneď v tom úvodnom prekvapili neskoršieho postupujúceho do okresného kola ZŠ Svrčinovec 2:1, následne doplatili na neefektivitu v zakončení proti ZŠ Skalité 0:1, v treťom zápase sa ale opäť tešili z víťazstva, tentoraz v pomere 3:0 nad ZŠ Čierne Ústredie a v poslednom meraní síl skupiny vyhrali nad ZŠ Milana Mravca Raková 2:0. Postup zo základnej skupiny našim žiakom zaslúžene neušiel a o postupe do okresného kola nakoniec rozhodol jediný gól. Napriek tomu, že padol do našej bránky od hráča ZŠ Čierne Vyšný koniec, všetci hráči a hráčky ZŠ Korňa zanechali na turnaji výborný dojem z predvedenej hry,  a preto môžu byť spokojní. Svoje nadobudnuté skúsenosti zaiste uplatnia v ďalších futbalových zápasoch či turnajoch. Ďakujeme!

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Exkurzia v Strednej odbornej škole drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Strednej odbornej škole drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou.

            V pondelok 22.04. 2024, na Deň Zeme, v rámci vzájomnej spolupráce navštívili žiaci 6.A, 8.A a 9.A triedy našej školy Krásno nad Kysucou – Strednú odbornú školu drevársku a stavebnú. Po privítaní vedením školy nasledovala prehliadka jej priestorov – odborných učební a dielni, oboznámenie s ich zapájaním sa do rôznych projektov, s tamojšími možnosťami štúdia, so študijnými, učebnými i nadstavbovými odbormi, ich benefitmi a uplatnením absolventov na pracovnom trhu po ukončení štúdia, prípadne o možnostiach ďalšieho štúdia na vysokej škole. V dielňach si žiaci vyskúšali ručnú výrobu varešky, kde preukázali svoje manuálne zručnosti pri práci s ručným náradím, v laboratóriu zažili rovesnícke učenie, kde skúmali pôdu, merali jej pH, a takisto sa zoznámili so Sweet Home 3D, voľne šíriteľným programom, ktorý pomáha pri navrhovaní dizajnu interiéru. Pre žiakov 6. i 8. ročníka bola exkurzia okrem iného určite inšpiráciou a jednou z možností, kde sa vybrať na strednú školu. Ďakujeme vedeniu Strednej odbornej škole drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou za pozvanie a veríme v ďalšiu spoluprácu. Kolektív ZŠ Korňa

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Okresné kolo Pytagoriády Okresného kola a zúčastnilo 5 žiakov našej školy.

            Úspešní riešitelia :

            1. 3. roč. Agátka Zborovančíková - 3. miesto / vyuč. Gregorová /

            2. 4. roč. Michal Maluniak - 2 miesto / Vyuč. Gregorová /

            3. 5. roč. Jurko Rapušák - 15. Miesto / vyuč. Srničková /

            4. 6. roč. Zuzka Sabelová - 8. miesto / vyuč. Srničková /

            Žiakom gratulujem k výborným výsledkom a vyučujúcim matematiky ďakujem za prípravu žiakov.

            Mgr. Srničková J. Koordinátor pre prírodovedné predmety

          • Škola v prírode - rozlúčka s Vysokými Tatrami

          • Posledný deň našej školy v prírode bol za odmenu. Deti sa prebudili do nádherného slnečného rána, ktoré nás v kombinácii so zasneženou krajinou vylákalo na poslednú prechádzku. Po nej už len obed a  cesta domov. Deti boli unavené, ale spokojné =)

            Ďakujem Mgr. Papíkovej, Mgr. Gregorovej, Mgr. Filovej, Bc. Voštinákovej, p. Maslíkovej za obetavú prácu a množstvo aktivít, ktoré pre deti pripravili. Mgr. Padyšáková - riaditeľka ZŠ

          • Medzinárodný projekt Etwinning : Čo jeme, čo počúvame

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný projekt Etwinning : Čo jeme, čo počúvame .

            Úvodná myšlienka projektu sa zrodila v Trenčíne na víkendovom vzdelávaní učiteľov Etwinningu. Etwinning je medzinárodná platforma cez ktorú sa robia projekty škôl, oslovujú sa vy hľadávajú sa partnerské školy a učitelia na spoluprácu.

            Na tomto stretnutí sme vytvorili tím za SR ZŠ Korňa - Jaroslava Srničková .Za Poľsko Anna Gorécka,

            Za špeciálne školy Andrea Krauszová - Špeciálna ZŠ Spišská Belá a Česko zastupuje Janina Ptaková -. ZŠ Havířov

            Vymysleli sme si spoločnú tému projektu : Čo jeme a čo počúvame.

            V tomto projekte sme prepájali matematiku, techniku, hudobnú výchovu , informatiku a históriu a geografiu, tak ako to vyžaduje pripravovaná reforma školstva . Projekt sme tvorili spoločne vyše pol roka.

            Prvou úlohou bolo zoznámenie sa krajinou a školou . Žiaci si vytvárali v programe svojich Avatarov, kde sa aj predstavili, aké majú záujmy.

            V ďalšej fáze sme vypracovali spoločnú prezentáciu, kde sme predstavil zaujímavosti Slovenska, Korne, našej školy a žiakov 8. A triedy.

            Hlavnou časťou bola príprava krajového dobového receptu. Žiaci v tímoch vymýšľali, oslovili starých rodičov,. Dohodli sa na jedle, ktoré v škole uvaria. K tomu na Hudobnej výchove pod vedením ochotnej kolegyne Nelky Papíkovej trénovali a nahrávali piesne z regiónu Kysúc.

            Nahrali 3 videá a potom ešte spoločnú pieseň za doprovodu heligonkárov .

            Nadišiel deň D, kedy už priamo varili svoje vybrané jedlá v školskej kuchynke.

            Žiaci upiekli polesníky, lokše a uvarili halušky s bryndzou .

            V tíme si rozdelili úlohy, bol tam vedúci, matematikár, It technik, fotograf, kuchári, hudobníci .

            Po uvarení jedla ho hodnotila komisia v zložení : riaditeľka školy Padyšáková, vyučujúca matematiky Srničková, asistentka Filová.

            Hodnotila sa chuť jedla, vzhľad, ako ho naservírovali, lebo aj oči jedia.

            Potom žiaci spracovali matematickú časť, kde počítali spotrebu materiálu a cenu na 1 osobu, na 4 osoby, na triedu a nakoniec na celú školu. Do nákladov museli zahrnúť aj cenu energií a práce.

            Spoločne to spracovali vo forme prezentácie a odoslali cez Team vyučujúcej na kontrolu.

            V rámci hudobnej výchovy sa žiaci naučili spievať niekoľko pôvodných piesní z oblasti Kysuckého regiónu, ktoré okrem bohatstva nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a rôznorodosti piesňového folklóru prezentujú aj nárečie a rozmanitosť našej ľudovej slovesnosti. Snažili sme sa vybrať piesne s rôznorodou tematikou, používané pri rôznych príležitostiach. Žiaci si zaspievali pracovnú pieseň - trávnicu “Hore slnko hore”, ľúbostnú “Ej lipa, lipa” a pieseň s doprovodom heligónky “Hora, hore žeľena chrašč”.

            V závere na hudobnej výchove vybrali z 3 nahratých piesní tú najvhodnejšiu a spoločne v krojoch za doprovdu heligónky ju naspievali pri “ Múre histórie “ obce Korňa, čím prepojili súčasnosť s históriou. Všetky materiály vyučujúca nahrala do spoločného medzinárodného portálu Etwinning.

            Poslednou bodkou a ukončením projektu bude prezentovanie pre rodičmi v škole na spoločnom stretnutí s názvom : Oslava vzdelávania.

            Rodičia veľmi ocenili, že mali možnosť vidieť verejnú prezentáciu projektovej práce svojich detí.

            Na záver chcem poďakovať kolegyniam za pomoc : Maslíková Janka, Filová Katka a najmä Nelke Papíkovej za hudobnú časť. Mgr. Srničková Jaroslava Vyučujúca matematiky

          • Škola v prírode - deň štvrtý

          • Predposledný deň nášho pobytu sme začali školou. Deti dostali v múzeu TANAPu jasné zadanie. Vybrať si jedno zviera a jednu rastlinu, zapamätať si jeho presný názov a čo najviac informácií o ňom. Počas výučby deti vypracovávali projekt o živočíchoch a rastlinách Vysokých Tatier. Popritom pracovali tiež na tematicky zameraných úlohách z matematiky a slovenského jazyka. Poobede sme opäť vyrazili na cesty, našou cieľovou destináciou bol Starý Smokovec. Navštívili sme Horskú záchrannú službu, kde nám záchranári porozprávali o ich náročnej a nebezpečnej práci a zabavili sme sa v galérii Tricklandia. Večer sme vyplnili opäť tvorivou aktivitkou. Deti  písali komplimenty svojim kamarátom  a spoločne sme potom vyrobili strom chvály. 

          • Jarné upratovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jarné upratovanie.

            Deň Zeme si každoročne pripomína okolo miliardy ľudí po celom svete a jednou z hlavných aktivít je práve aj zbieranie odpadkov či čistenie čiernych skládok. Tento rok sme začali trošku skôr a 17.4 sa žiaci našej školy pustili do jarného upratovania. Ak aj Vás hnevá, že v prírode vidíte odpad, čierne skládky, nemôžete sa pozerať na neporiadok vo svojom okolí a príliš často zakopávate o plastové fľaše, obaly a ďalší neporiadok, ktorý ľudia hodia na zem a nie do koša, pridajte sa medzi nás, ktorým nie je ľahostajná príroda a okolie v ktorom žijú a spoločne ukážme, ako sa o našu dedinu treba starať. Aj vďaka Vám môže byť naša dedina krajšia. kolektív ZŠ Korňa

          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá sa koná na Slovensku od roku 1997. Aj tento rok sme sa do nej zapojili.  Poďakovanie patrí Mgr. Horskej a žiakom 9.A ( Beatke Romanovej, Vanesske Kmínkovej, Jankovi Chrenšťovi, Oliverovi Hrtúsovi ), ktorí venovali svoj čas na túto dobrovoľnú činnosť. Ďakujeme všetkým za ich príspevky. 

          • Škola v prírode - deň tretí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - deň tretí.

            Streda bol výletnícky deň. Ráno sme nasadli do vláčika - TEŽky a navštívili najvyššie položené sídlo na Slovensku, Štrbské Pleso. Urobili sme si prechádzku okolo plesa a pokochali sa panoramatickými výhľadmi, pozreli si skokanské mostíky a samozrejme neobišli stánky so suvenírmi. Po výdatnom obede prišlo na rad aj trochu vzdelávania v Tatranskom múzeu prírody, kde sa deti dozvedeli všetko o živej aj neživej prírode Vysokých Tatier. Deň sme ukončili krátkou prechádzkou a filmovým večerom.

          • Rozvojový projekt - Čítame pre radosť 

          • Naša škola bola podporená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci výzvy „Čítame pre radosť“ sumou 1000 €. Získané finančné prostriedky boli použité na zriadenie štyroch triednych knižníc v 4., 6., 7. a 8. ročníku.  Do triednych knižníc boli zakúpené rôznorodé knižné publikácie, ktoré slúžia žiakom na posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie ich čitateľského sebavedomia. Knihy majú žiaci voľne k dispozícii v triede a môžu ich tak používať počas prestávok alebo vyučovania.

             

            Ing. Katarína Zborovančíková

          • Škola v prírode - deň druhý

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - deň druhý.

            Dnes doobeda škola - deti okrem iného pracovali na tvorbe mapy Tatranskej Lomnice, jej legendy a spracovávaní zaujímavostí mesta Vysoké Tatry. Poobede nám počasie dovolilo vyraziť na turistiku a navštívili sme Hrebienok. Večerný program sa niesol v zábavnom duchu a deti sa zahrali na hercov a obecenstvo pri aktivite "Izba baví izbu". Každá z izieb si pripravila krátku vtipnú scénku. Všetky boli veľmi originálne a deti nás veľmi prekvapili svojou kreativitou.