• Deň vedy v ZŠ Zákopčie

          • 13. apríla 2023 sa v ZŠ Zákopčie uskutočnil „Deň vedy“, na ktorý boli pozvaní aj žiaci našej školy. Po privítaní sa siedmaci a ôsmaci rozdelili a postupne prechádzali miestnosťami (triedy, telocvičňa), v ktorých zábavnou aj vážnejšou formou v spoločnosti tamojších pedagógov, a za spolupráce miestnych deviatakov zdieľali rôzne aktivity, prednášky, pokusy, projekty zakladajúce sa na vede z rôznych oblastí, akými sú fyzika, chémia, biológia a pod., s ktorými sa stretávajú pravidelne v škole. Jedným z hlavných cieľov tohto netradičného vyučovania bolo priblížiť žiakom vedu a učenie sa v čo najpozitívnejšom svetle – na jednej strane ako vážnu a dôležitú vec, na strane druhej ako zábavu, z ktorej nemusia mať žiaci s kladným prístupom počas učenia sa na základnej škole žiadny strach, naopak, majú byť motivovaní k poznávaniu a objavovaniu.

            Ďakujeme ZŠ Zákopčie za pozvanie a našej škole za možnosť účasti.

             

            Jozef Jedinák

          • OZNAM - Zber papiera

          • Už budúci týždeň sa od 17. do 21. apríla uskutoční zber papiera.

             

            Papier treba priniesť zviazaný v balíkoch, v čase od 7:00 do 13:30 hod. k bočnému vchodu. Balíky označte menom a triedou žiaka.

            Kontajner bude pristavený až v piatok iba na odvoz papiera. 

          • OZNAM - ŠKD

          • Prosíme rodičov o úhradu poplatku za ŠKD (apríl, máj, jún) do 20. apríla 2023.

            Poplatok môžete uhradiť v hotovosti u vychovávateliek ŠKD alebo online cez aplikáciu EduPage – Platby.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Zelený štvrtok už tradične patril v našej škole Veľkonočným tvorím dielňam. Pre žiakov boli pripravené viaceré stanovištia, na ktorých vyrábali rôznymi technikami veľkonočné vajíčka a iné symboly jari. S asistentkami Erikou a Julkou zdobili vajíčka maľovaním a olepovaním priadzou, pani učiteľka Zuzka učila deti vyrábať papierové ovečky a pani učiteľka Mirka pripravila pre žiakov obrázky z prírodnín. Z učebne výchov sa niesla vôňa veľkonočných muffinov, ktoré žiaci pripravovali s asistentkou Jankou. Kým sa muffiny upiekli vyrábali z priadze a vlny zajačikov a vtáčikov s pani učiteľkou Nelkou.

            Pre starších žiakov bola pripravená ukážka zdobenia vajíčok sitinou – trávou, ktorá rastie na močariskách. Túto techniku zdobenia kraslíc žiakom predviedla Danka Baligová z Klokočova, ktorá sa ju naučila od svojej starej mamy. Žiaci si sami vyskúšali, že toto zdobenie je veľmi náročné a vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Najprv si museli jednotlivé steblá ošúpať, tráva sa následne farbí a potom sa kúsok po kúsku lepí na vajíčka do ľubovoľných ornamentov. Prekvapivo sa v našej skupine žiakov darilo zdobiť viac chlapcom ako dievčatám :) 

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V tomto školskom roku sa našim žiakom darí v matematických súťažiach. V okresnom kole sme mali silné zastúpenie a naši žiaci sa úspešne prebojovali do krajského kola.

             

            Michal Maluniak: 1. - 2.  miesto

             

            Ostatní úspešní riešitelia:

            Juraj Rapušák: 7. - 8. miesto

            Tomáš Kremeň: 18. miesto

            Zuzana Sabelová: 7. miesto

            Oliver Hrtús: 19. - 20. miesto

            Adam Hafera: 27. miesto

             

            V tomto roku sa okresného kola zúčastnilo 435 žiakov, úspešných riešiteľov bolo 32%. Najsilnejšiu konkurenciu mali naši ôsmaci a štvrtáci, v ich kategórii súťažilo takmer 100 žiakov.

            Postupujúcim do krajského kola srdečne gratulujeme a ďakujeme vyučujúcim za prípravu žiakov.

            Padyšáková

          • Zápis do 1. ročníka

          • „Prvým krokom na ceste k šťastiu je učenie sa.“

            V sobotu, 1. apríla, sme v škole privítali šikovných predškolákov. Spolu s pani učiteľkami prešli rozprávkovou cestou a ukázali, že sú na školu pripravení. Hravo spoznali farby, tvary, zvieratká, počítali, zaspievali či zarecitovali básničku.  V septembri sa preto tešíme na 17 nových prváčikov.

          • OZNAM

          • Z dôvodu účasti na pohrebe odpadá zajtra, v utorok 4. apríla, 6. vyučovacia hodina.

            Školský klub detí je v bežnej prevádzke do 16:30 hod.

          • Smútočný oznam

          • S hlbokým zármutkom oznamujeme, že nás vo veku 66 rokov opustila naša bývalá kolegyňa a vynikajúca učiteľka, pani Veronika Smažáková, ktorá 33 rokov pôsobila na našej základnej škole.

            Posledná rozlúčka sa uskutoční v utorok, 4. apríla, o 13:00 hod. v kostole v Korni.

            Česť jej pamiatke!

          • Chemická olympiáda kategória D okresné kolo

          • 30. marca 2023 reprezentovali našu školu Jozef Hroš, Adrián Maslík, Natália Muroňová, Samuel Škerko z 9.A v okresnom kole chemickej olympiády.

            Chalani sa stali úspešnými riešiteľmi, Adrián obsadil 4.miesto, Jozef 12. miesto, Samuel 13. miesto.

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

            Šipláková 

          • Biologická olympiáda kategória D - TP školské kolo

          • 24. marca 2023 sa niektorí žiaci 7.A zúčastnili školského kola biologickej olympiády. Úspešnými riešiteľmi sa stali Bančáková D., Jašurek M., Maslíková K., Paľuchová A., Straková K. 

            Do okresného kola postúpili Maslíková Karolína a Straková Karin.

            Šipláková

          • Veselý piatok

          • V piatok si žiaci užili v predstihu 1. apríl. Bláznivo oblečení si spolu s učiteľmi spestrili piatkové dopoludnie.

          • Prezentovanie modelu vyučovania peer-to-peer

          • Na základe práce Mgr. Marcely Padyšákovej s deťmi bola pozvaná ako hosť prezentovať spôsob práce s deťmi peer-to-peer (rovesnícke vzdelávanie) pracovnej skupine expertov pri Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore. Zúčastneným expertom z ministerstiev, vedecko-výskumných a neziskových inštitúcií priblížila spôsob peer-to-peer vzdelávania na našej škole, ktoré je príkladom dobrej praxe v oblasti vzdelávania detí a mládeže v oblasti digitálnych technológií.

            V tomto školskom roku sme oslávili malé jubileum: už 10 rokov sa so žiakmi 9. ročníka venujeme príprave a organizácii workshopov na tému Bezpečné správanie sa detí na internete a kyberšikana. Za tie roky sme sa venovali rôznym témam, od ochrany osobných údajov, cez phishing, až po súčasné aktuálne témy ako anorexia a bulímia. Desiatky našich bývalých aj súčasných žiakov spracovávalo informácie a vytváralo náučné prezentácie, ktoré prezentovali na pôde našej školy, susedných škôl a v okresnej knižnici. Pevne veríme, že táto naša spoločná práca pomohla mnohým deťom orientovať sa na internete a vyhýbať sa prípadnej kyberšikane, či iným internetovým hrozbám.

            Naša práca získala uznanie, dozvedeli sme sa viac o IPečku a získali ponuky cennej spolupráce. Po ukončení prezentáci nás čakalo milé poďakovanie od organizátora tejto akcie. Poďakovanie patrí pani učiteľke a všetkým žiakom, ktorí sa za desať rokov spolupodieľali na vytváraní týchto projektov.

             

            Poďakovanie:

            Vážená pani Padyšáková,

            chcem Vám v mene Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) pri Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR veľmi pekne poďakovať za vašu prezentáciu, prostredníctvom ktorej ste na pôde pracovnej skupiny expertov pri Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore predstavili Vašu prácu v oblasti rovesníckeho vzdelávania o digitálnych technológiách na ZŠ v Korni. Aj z reakcií kolegov bolo zrejmé, že ich Vaša prezentácia zaujala a obohatila tak program online zasadnutia pracovnej skupiny.

            MARIÁN HAMADA

            Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS)

             

            Marela Padyšáková

          • Celosvetová kampaň FAST HEROES

          • Kampaň je zameraná na šírenie povedomia o príznakom mozgovej príhody. 

            Link: https://sk-sk.fastheroes.com/

            Musím pochváliť našich žiakov z 5.A, získali už 380 528 bodov a zatiaľ sú na 15. miesto v rámci SR z celkových 564 škôl a v rámci sveta na 45. mieste z celkového počtu 6554 zapojených škôl.

            Som na nich veľmi hrdá a srdečne im gratulujem. Len tak ďalej.

            Mitková

          • Veľkonočné pečenie

          • Ako upiecť lahodný zákusok a naservírovať ho hosťom si vyskúšali deti zo školského klubu detí. Najskôr sme si nakúpili jednotlivé suroviny. Potom sme si spoločne pripravili všetko potrebné na prípravu samotného koláčika. Deti usilovne vážili, miešali a najviac zo všetkého ich bavilo ochutnávanie 😊. Keď bol koláč v rúre, deti si krátili čas omaľovánkami kraslíc.

            Po vychladnutí a naservírovaní sa deti mohli pustiť do degustácie.

            Za pomoc pri pečení ďakujem p. asistentke Janke Maslíkovej

            Marta Jarošová

          • Kysuce majú talent 2023

          • Dňa 24. marca 2023 sa členovia DFS Lipovienka v zložení M. Kaduch, M. Kremeň, F. Smažák, A. Židek, M. Michna, N. Barčáková, A. Brezinová zúčastnili výberového konkurzu Kysuce majú talent. Súťažilo sa v štyroch disciplínach /hudba, tanec, šport, divadlo/. Naše deti sa predviedli hrou na heligonkách a spevom ľudových piesní.

            Z veľkej konkurencie sa našim deťom podarilo postúpiť medzi top 12 finalistov.

            Deťom gratulujeme a držíme palce vo finále.

            Kremeňová

          • Ôsmaci pred tabuľou

          • Žiaci z 8.A takisto ako ostatní žiaci našej školy vedia, že marec je z pohľadu čitateľa kníh výnimočný práve tým, že knihám a ich čítaniu sa venuje o niečo väčšia pozornosť ako zvyčajne. A preto sa rozhodli čítanie, knihy, beletriu a jej žánre spropagovať v 3.A. Rozdelení do štyroch skupín si pripravili, resp. nacvičili prednášky o bájke, rozprávke, povesti a komixe, o témach, ktoré tretiakov vo vyšších ročníkoch neminú. Počas vyučovacej hodiny slovenského jazyka „zastúpili“ pani učiteľku, rozprávali žiakom o daných literárnych útvaroch, spisovateľoch, pýtali sa mladších žiakov na veci súvisiace s prednášaným, zapájali ich do prednášky, dostávali spätnú väzbu a priniesli tretiakom ako ukážku viacero kníh – zaujímavých tipov na čítanie. Veríme, že mladší žiaci „premenia“ vypočuté informácie na vedomosti, ktoré v budúcnosti využijú nie len v škole a rovnako tak dúfame, že kniha sa stane pravidelnou spoločníčkou nejedného z nich. Ôsmakom ďakujeme!

             

            Jozef Jedinák

          • Buď na chvíľu herec malý, uži si päť minút slávy

          • Na hodinách čítania si žiaci tretej triedy nacvičili známu rozprávku „O Šípkovej Ruženke.“ Všetci sa poctivo učili texty jednotlivých postáv. Prebiehali skúšky nácvikov, deti zháňali kostýmy, rekvizity, pripravili pozvánky pre jednotlivé triedy z prvého stupňa. Samotné vystúpenia sa im podarili, mali veľký úspech. Odmenou im boli potlesky a pochvaly od pani učiteliek.

            Kremeňová