• Vstávajte pastieri

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vstávajte pastieri.

            Dňa 2.12.2023 sa detí zo súboru Lipovienka zúčastnili vystúpenia v programe VSTAVÁJTE PASTIERI, ktoré organizovalo OZ Bimaček a obec Korňa. Ťažiskom programu bola prednáška zameraná na význam a charakter pastierskych postáv. Deti z DFS Lipovienka sa predviedli krásnymi pastierskymi koledami a hrami. Veľmi pekné bolo spoločné vystúpenie všetkých súborov - DFS Lipovienka, DFS Bukovinka, ŽFS Turzovanka. Mgr. Kremeňová

          • Deň počítačovej bezpečnosti

          •  

            30. november je Dňom počítačovej bezpečnosti. Počítačová bezpečnosť v sebe zahŕňa nielen ochranu zariadení, ochranu osobných údajov, ale aj ochranu pred osobnými útokmi. V školskom prostredí to znamená hlavne vystríhať žiakov pred situáciami, ku ktorým môže dôjsť v online prostredí a vykonávať prevenciu voči takýmto javom. V súčasnej dobe je veľmi veľký nárast používania počítačov, internetu, mobilných telefónov, notebookov, tabletov. Všetky tieto informačno-komunikačné technológie nám uľahčujú život, ale prinášajú však so sebou aj určité riziká. Často bez uváženia zverejňujeme na rôznych webových stránkach a sociálnych sieťach svoje fotografie, názory, myšlienky, miesto pobytu či súkromné informácie. Ale máme to všetko pod kontrolou a bezpečné? Neustále sme zaplavovaní množstvom informácií, z ktorých je často mnoho nepravdivých.

            Školská digitálna koordinátorka Mgr. Horská pripravila pre žiakov workschop „Hoaxy sa na nás nelepia“ a spoločne diskutovali o výhodách informačno-komunikačných technológií a rizikách, ktoré so sebou prináša ich používanie. Žiaci si pozreli krátke videá, rozprávali o tom, aké majú oni skúsenosti s počítačovou bezpečnosťou a dezinformáciami, zábavným a zaujímavým spôsobom sa dozvedeli o nástrahách v online priestore. Žiaci si veríme odniesli ponaučenie, aby internet, smartfóny, tablety či počítače používali tak, aby predvídali možné hrozby a chránili seba a svoje osobné údaje ako najlepšie vedia.

            Mgr. Horská

          • Preventívne aktivity našej školy sú inšpiráciou

          • Prevencii pred šikanovaním sa spolu so žiakmi vyšších ročníkov venujeme na našej škole už niekoľko rokov. Náš modul preventívnych aktivít s využitím metódy Rovesníckeho učenie alebo Peer-to-peer učenia sa teší u odborníkov veľkej  obľube. Vo štvrtok ma oslovilo  ÚSTREDIE PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY ČADCA, Sekcia rodiny, Oddelenie podpory ochrany detí pred násilím, aby som prítomným účastníkov vysvetlila ako pracujeme. Výsledky našej spoločnej práce so žiakmi boli prítomnými ohodnotené veľmi pozitívne. Získali sme uznanie za našu prácu. Inšpirovali sme prítomných a získali sme ponuky k ďalšej spolupráci s viacerými školami.

            Poďakovanie patrí predovšetkým desiatkam našich bývalých žiakov, ktorí pracovali na jednotlivých témach, vytvorili si prezentácie a sprostredkovali náučné workshopy mladším spolužiakom.

            Mgr. Padyšáková

          • Projektový deň žiakov 9.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projektový deň žiakov 9.A.

            Pred našimi deviatakmi stojí dôležité rozhodnutie: „Kam na strednú školu?“ Aby sme im poskytli dostatočné množstvo potrebných informácií, zvolili sme netradičnú formu vyučovania. V utorok 28.11. 2023 sme pre žiakov 9. ročníka pripravili projektové vyučovania, prepojili sme slovenský jazyk, matematiku, geografiu, anglický jazyk a občiansku náuku. Žiaci pracovali v skupinách a získali tak aj dôležitú životnú zručnosť – spoluprácu. Východiskom ich projektu bolo štúdium na strednej škole, resp. budúce zamestnanie. Po úvodnom rozčlenení žiakov do štyroch skupín, oboznámení sa s cieľmi projektového dňa, nasledovala diskusia o nedávnej Burze stredných škôl, či Dni voľby povolania, ktoré mali žiakov usmerniť, inšpirovať, prípadne utvrdiť vo výbere ich stredoškolského štúdia. Následne žiaci uvažovali a svoje myšlienky o podnete, ktorý najviac ovplyvnil výber ich strednej školy, o očakávaní budúceho štúdia, o plusoch aj mínusoch povolania odvíjajúceho sa od ich štúdia, zapísali formou úvahy. Rozdelenie aktivity a práce v kolektíve, prijatie názoru druhého, kompromis a pod. sú dôležité nielen v škole, ale aj v neskoršom zamestnaní a každodennom živote. Na matematike si vytvárali v skupinách k vybraným povolaniam mapu pojmov. Zisťovali aké sú možnosti uplatnenia na pracovnom trhu, možnosti ďalšieho štúdia. Zisťovali aké sú ponuky na trhu práce a či dané povolanie má uplatnenie. Zisťovali hodinovú mzdu na Slovensku a v zahraničí. Porovnali plat vybraného povolania s platom v iných odvetviach. Zistili, že pri pracovných inzerátoch zamestnávatelia požadujú aj dovzdelávanie formou kurzov, znalostí práce s konkrétnym programom. Na geografii zakresľovali do mapy kde sa nachádza škola, ktorú si v skupinách vybrali. Zisťovali si pomocou cestovného poriadku aké je dopravné spojenie na školu a koľko precestujú. Zisťovali koľko stojí ubytovanie na internáte a aké sú náklady na vzdelanie. Na anglickom jazyku hádali rôzne povolania, pracovali s prezentáciou. V ďalšej úlohe priraďovali k povolaniu miesta kde sa študujú. Učili sa hrou a hádali povolanie na základe indícii. Na záver hodiny si v skupinách vymysleli vlastnú hru na povolania. Na občianskej náuke jednotlivé skupiny odprezentovali svoje zistenia k jednotlivým povolaniam cez prepojené predmety. Svoje práce nakoniec spojili a vytvorili tak jeden náučný spoločný bilboard, ktorý bude slúžiť všetkým žiakom školy na oboznámenie sa s možnosťami štúdia. Takáto forma vyučovania priniesla našim žiakom možnosť oboznamovať sa s možnosťami štúdia z rôznych oblastí. Žiaci sa naučili hľadať informácie, triediť ich, spracovávať ich, prediskutovať ich v skupine a podať ich ďalej. Veríme, že sme im aj takto pomohli správne sa rozhodnúť. Do projektu sa zapojili: SJL – Mgr. Jedinák, MAT – Mgr. Padyšáková, GEO – Mgr. Kulla, AJ – Ing. Mitková, PaedDr. Staníková, OBN – Ing. Mitková