• Oznam pre rodičov - dotácia na stravu v šk. roku 2021/2022

          • Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“).

            Uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ
            • doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novú skupinu detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu, sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus.

            Nárok na dotáciu bude mať:

            • dieťa navštevujúce MŠ alebo ZŠ, ak dieťa žije v domácnosti, v ktorej sa poskytuje hmotná núdza, alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima,
            • dieťa, ktoré navštevuje ZŠ alebo posledný ročník, a ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. Túto skutočnosť rodič preukazuje čestným vyhlásením (viz. príloha). Zákonný zástupca dieťaťa, ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatnil daňový bonus, je povinný včas o uvedenom obec bezodkladne a písomne informovať, inak si musí byť vedomý právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia a povinnosti vrátiť všetky finančné prostriedky poskytované na toto dieťa ako dotáciu na stravu.

            Žiadame Vás, aby ste najneskôr do 06.08.2021 predložili na OÚ Korňa k poskytnutiu dotácie na stravu jedno z nasledovných potvrdení:

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa


            Uvedené potvrdenia je potrebné odovzdať na Obecnom úrade v Korni do 6.8.2021.


            Čestné vyhlásenie TU:

            cestne_vyhlasenie_-_dotacia_na_stravu.pdf

            cestne_vyhlasenie_-_dotacia_na_stravu.docx

          • Prezentácia finančnej gramotnosti na Celoslovenskej konferencii národného projektu Vzdelávacie programy pre súčasnú školu (TEACHERS)

          • Dňa 1. - 3. júla 2021 sa uskutočnila konferencia v Banskej Bystrici. Bola zameraná na prezentáciu odporúčaní pre zvyšovanie kvality vzdelávania v školách v súlade s potrebami 21. storočia. Odborné tímy analyzovali aktuálne zistenia a odporúčania pre zlepšovanie pedagogickej praxe, ako aj príklady dobrej praxe PZ a OZ zo škôl. Vybraní pedagogickí zamestnanci vo workshopoch navrhovali metodologické rámce pre zvyšovanie kvality vzdelávania. Profesor Branislav Púpala oboznámil s Východiskami pre tvorbu kvalitnej kurikulárnej kultúry v základnom vzdelávaní. Mgr. Marcela Padyšáková v rámci projektu NP Teachers prezentovala svoju najlepšiu pedagogickú a odbornú skúsenosť NOPS na tému: Využitie finančnej gramotnosti v praxi počas online vzdelávania. V rámci projektu Teachers boli vybraní z celej Slovenskej republiky štyria autori. Prednáška sa stretla s pozitívnym ohlasom odbornej verejnosti. Je pre nás potešujúce, že aj taká malá škola môže byť nositeľom inovácií, moderného vzdelávania a inšpirácie pre ostatné slovenské školy. Z úspešných prác NOPS boli vyhotovené postery, ktoré sú vystavené v konferenčnej sále hotela Dixon ako inšpirácia pre základné školy. Na obrázku zľava sú: riaditeľ Odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní na MŠ Martin Kríž, minister školstva Branislav Gröhling, riaditeľka ŠPÚ Miroslava Hapalová, generálny riaditeľ MPC Ivan Pavlov.

            Link na projekt: https://vzdelavanie21.statpedu.sk/

            Mgr. Padyšáková