• Rozlúčka deviatakov

          • Po dvoch rokoch sa na našej škole znova konala tradičná rozlúčka žiakov deviateho ročníka. Spoločne navštívili každú triedu, rozdali cukríky a zaspievali v sprievode Mateja Kaducha, ktorý hral na heligónku. Nezabudli sa rozlúčiť  ani s materskou školou, pani kuchárkami a zavítali aj na obecný úrad. Na záver si pripravili spoločnú prezentáciu , poďakovanie a darček pre každého učiteľa. .

          • NEZOSTÁVAJ S PROBLÉMOM SÁM/SAMA

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            dávame Vám do pozornosti informáciu, že bol novelizovaný Trestný zákon s účinnosťou od 01.07.2021, kde bol doplnený bod: „§ 360b Nebezpečné elektronické obťažovanie" (kde môže patriť i „kyberšikana“)

            Hoci sa blíži leto a deti nebudú pod dohľadom školy, existuje spôsob ako sa spojiť s odborníkmi a požiadať o pomoc.

            Ak chces chatovať:

            IPčko.sk (každý deň od 7.00 do 24.00)

            Dobrá linka (každý pracovný deň od 15.00 do 20.00)

            Pomoc.sk (každý deň od 18.00 do 22.00)

            Linka deti.sk (každý pracovný deň od 14.00 do 19.00)

            Prevencia kriminality.sk

            Ak chceš volať:

            Linka detskej istoty – 116 111

            Linka detskej dôvery – 055/234 72 72

            Linka Nezabúdka – 0800 800 566

            Ak chceš napísať email:

            ipcko@ipcko.sk

            potrebujem@pomoc.sk

            odkazy@linkadeti.sk

            poradna@dobralinka.sk

            pomocobetiam@minv.sk

             

            Mgr. Mária Skaličanová - školský psychológ

          • Účelové cvičenia

          • V piatok, 25. júna, mali žiaci 5. - 8. ročníka účelové cvičenia zamerané na topografiu, prvú pomoc, hod kriketkou, zdravotnú a protipožiarnu ochranu. Žiaci 9. ročníka asistovali učiteľom. Jednotlivé okruhy boli bodovo hodnotené.

             

            Vyhodnotenie

             

            Umiestnenie          Trieda           Počet bodov  

            1.                             7.A, 8.A                 31 

            2.                             5.A                        30 

            3.                             6.A                        29 

          • Vrstovnícke učenie formou náučného workshopu v ZŠ Korňa

          • Naša škola sa ako jedna z mála môže popýšiť skvelými žiakmi 9. ročníka, ktorým nie je osud ich mladších spolužiakov ľahostajný a už tradične pripravujú osvetu ako bezpečne používať internet.

            Vzhľadom na prerušenie vyučovania sa práve kyberšikana stala obrovským problémom a stretol sa s ňou takmer každý žiak. Žiaľ, nie len kyberšikana je to, čo ohrozuje naše deti na internete, preto sa naši deviataci popasovali aj s témami Falošné profily a ich rozpoznávanie, ale aj s veľmi náročnou témou Sebapoškodzovanie. Formou prezentovania tém, ktoré si žiaci sami pripravili, porozprávali mladším spolužiakom čo robiť preto, aby sa nestali obeťami podvodu, vydierania alebo násilia. S profesionálnym nasadením sa ujali svojej úlohy a   zaujali publikum svojimi vedomosťami v danej problematike. Žiaci-prezentátori oboznamovali žiakov-poslucháčov s možnosťami hroziacej kyberšikany, možných následkoch, spôsoboch ochrany, ale aj s generovaním fotografií umelou inteligenciou a vytváranie fotiek neexistujúcich ľudí.

            A aby sme si všetci uvedomili, že skutočné priateľstvo je dôležitejšie ako to virtuálne, venovali sa naše dievčatá aj téme priateľstva. Deti si vyskúšali aj niekoľko relaxačných aktivít a aktívne sa zapájali do diskusií. Veríme preto, že sme urobili veľa pre prevenciu a naši žiaci budú vedieť ako sa majú bezpečne správať a používať internet.

            Ďakujem žiakom 9.A triedy, ktorí obetovali svoj voľný čas a vytvorili náučné prezentácie, aby tak ochránili mladších spolužiakov.

            Mgr. Padyšáková, autorka projektu

          • Práca s tabuľkami a grafmi

          • Vraví sa, že lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Čo tak najskôr zistiť a potom vyskúšať si ako sa vytvára taký graf. Aj vás strašili grafy a nevedeli ste ako spracovať tabuľky? Nuž s našimi piatakmi sme sa na matematike popasovali s prácou s tabuľkou a čítaním z grafu. Využili sme matematickú učebňu a notebooky určené na vyučovanie. Vytvorili sme hneď niekoľko tabuliek v MS Excel, zisťovali sme aké ovocie majú deti radi, akú majú farbu očí a aké kvety majú radi. Údaje sme zapísali do tabuľky a následne sme vytvorili graf. Ukázali sme si prakticky ako sa zadávajú údaje do grafov a ako sa čítajú. Doba okolo nás sa zrýchľuje a s ňou aj tok informácií, preto je dôležité, aby sa deti naučili orientovať sa v grafoch a vedieť z nich získavať potrebné údaje. Verím, že deti takto môžu pomôcť orientovať sa aj dospelým, nehovoriac o tom ako bravúrne zvládli naši piataci náročné učivo o grafoch.

            Mgr. Padyšáková, učiteľka matematiky

          • Projekt ENTER – Digitálna generácia 2020 – Nadačný fond Telekom v Nadácii Pontis

          • Po úvodných hodinách sa žiaci postupne oboznamujú s ďalšími možnosťami využitia zariadení micro:bit. Zoznámili sa s animáciou a senzorom naklonenia, vďaka čomu sa učili programovať vlastnú animáciu a usmiateho smajlíka. Následne si osvojili senzor pohybu, matematické príkazy a tvorbu premenných, čo využili pri programovaní hodu kockou a nekonečného počítadla. Žiaci si tiež zopakovali naučené poznatky a samostatne naprogramovali priradený program do micro:bitu, za čo boli ohodnotení známkou.

            Na ďalších hodinách sa venovali programovaniu krokomera a problematike LED pásikov.  Spoločne vo dvojiciach zapájali podľa nákresu LED diódu s ďalšími komponentami. Ich úlohou bolo LED diódu rozsvietiť a rozblikať v rôznych cykloch. Následne žiaci pracovali s LED pásikom, tak aby a rozsvietil, blikal rôznymi farbami a menil intenzitu.

          • Rozšírenie spevnenej plochy v areáli ZŠ

          • V spolupráci s Obecným úradom Korňa sa nám podarilo zrealizovať rozšírenie spevnenej plochy pred budovou školy. Na vybudovanie sa použilo kamenivo, štrk, zámková dlažba, cestné obrubníky, betón, piesok a osivo.  Zapožičala sa vibračná žaba. Z obecného úradu sa použil bager, traktor, valec, paletový vozík a miešačka. Najprv sa vytýčila plocha, nasledovali výkopové práce, navozenie podkladového materiálu, osadenie obrubníkov, pokladanie zámkovej dlažby, zapieskovanie a nakoniec úprava poškodenej trávnatej plochy.

            Ďakujeme zamestnancom úradu – Ján Srniček, Peter Tremboš, Stanislav Palica, Jozef Učník, školníkovi Ondrejovi Huríkovi za dobre odvedenú prácu a vedeniu obce Korňa za ústretovosť pri údržbe a modernizácii budovy a areálu školy.

          • Súťaž v anglickom jazyku Englishstar

          • Dnes, 16. júna, sa na našej škole konala medzinárodná súťaž v anglickom jazyku Englishstar. Zapojilo sa 14 žiakov zo 4. - 8. ročníka. Všetkým žiakom želám veľa šťastia. Good luck!

          • 12. jún - Deň boja proti detskej práci

          • Celosvetová nezisková organizácia UNICEF odhaduje, že detskú prácu vykonáva každé 6. dieťa vo veku od 5 do 14 rokov, čo celosvetovo predstavuje približne 150 miliónov detí. Veľmi často deti pracujú preto, aby finančne podporili svoju rodinu. Následkom detskej práce je neabsolvovanie školskej dochádzky a nevzdelanosť, ale čo je horšie, často aj psychická ujma, zlé zaobchádzanie, týranie,  zneužívanie, obchod s deťmi alebo detské sobáše. Dávame do pozornosti informácie a rady pre žiakov a rodičov v linku nižšie:

            https://www.zilinskazupa.sk/files/2021/06_jun/13.6/brozura-prevencia-kriminality-mne-nemoze-stat.pdf

            V súvislosti s detskou prácou dávame do pozornosti dokument „V tieni kakaovníka“, ktorý mapuje zásadné podmienky pestovania kakaa ako: nízke výkupné ceny, chudobu pestovateľov, detskú prácu, obchod s ľuďmi aj výrub dažďových pralesov. Dokument bol ocenený na Medzinárodnom filmovom festivale Agrofilm v Nitre a získal tiež cenu Osiris FAO, ktorú udeľuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN za najlepšie spracovanie medzinárodnej témy. Autormi sú Stanislav Komínek a Lukáš Matěna z Fairtrade Česko a Slovensko.

            Mgr. Mária Skaličanová - školský psychológ

          • Testovanie KOMPARO 8. a 9. ročník

          • Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili na dobrovoľnom testovaní KOMPARO.

            Testované sú viaceré oblasti:

            • 8. ročník - matematika, slovenský jazyk a literatúra, dejepis, geografia, fyzika, všeobecné študijné predpoklady
            • 9. ročník - matematika, slovenský jazyk a literatúra

            Naši žiaci 8.A triedy sa vo fyzike zaradili medzi 25 % najúspešnejších škôl. Žiaci 9.A v matematike dosiahli výsledok nad celoslovenský priemer

            Gratulujeme žiakom za dosiahnuté výsledky a učiteľom ďakujeme za svedomitú prípravu. 

          • Matematická gramotnosť a štatistika - 8.A

          • Žiaci 8.A spracovali svoje štatistické zisťovania v triede do tabuliek ako  farba oblečenia, známky z matematiky a pod. Následne v exceli vytvorili stĺpcový a kruhový diagram. Na rôznych úlohách z praxe si vyskúšali ako správne interpretovať údaje z grafov, ako sa v údajoch orientovať.  

            Pripomenuli sme si aj práve prebiehajúce štatistické sčítanie obyvateľov a jeho význam.  

            Takýmto prepojením matematiky s úlohami z praxe si uvedomujú význam matematiky a matematickej gramotnosti pre reálny život.  

            Srničková

          • Projekt Tesco - Vy rozhodujete mi pomáhame

          • V rámci 8. edície programu Vy rozhodujete my pomáhame, spoločnosti Tesco, bola naša škola vybraná a podporená sumou 800 €. Projekt sa nám podarilo úspešne zrealizovať. Z finančných prostriedkov sme zakúpili: 

            • nové koše do tried na separovanie odpadu (plasty + tetrapaky, kovy), 
            • lis na plastové fľaše, ktorý žiaci nájdu pri schodisku do kotolne, 
            • exteriérový kôš na triedený odpad, umiestnený pri vstupe do budovy,
            • exteriérový kôš na zmesový odpad,  umiestnený na terase.

            Ďakujeme spoločnosti Tesco za možnosť realizovať aj takéto komunitné projekty na podporu environmentálnych aktivít. 

          • Finančná gramotnosť a voľba povolania - 5.A

          • Ak sa vám zdá, že tieto dve zložky sa nedajú prepojiť, presvedčíme vás o opaku. Na hodine matematiky sme sa s piatakmi venovali voľbe povolania a dopadu tejto voľby na finančnú gramotnosť. Deti pracovali v tímoch, pri plnení jednotlivých úloh využívali Karty profesií. Deti mali v skupinách k dispozícií 50 kariet povolaní, na ktorých sú podrobné informácie o možnostiach štúdia, zameraní daného odboru, ako aj možnosti využitia na pracovnom trhu a finančného ohodnotenia jednotlivých odborov.

            Zisťovali sme :

            • Či všetky profesie študujú rovnako dlhý čas.
            • Ktoré povolania sú žiadané na pracovnom trhu.
            • Aký je súvis medzi dĺžkou štúdia a finančným ohodnotením jednotlivých povolaní.
            • Deti mali vybrať tie karty povolaní, s ktorými sa stretávame každý deň a na ich výrobkoch sme dennodenne závislí.
            • Vybrali tie povolania ktoré zarábajú najviac.
            • Na záver, vybrať si svoje vysnívané povolanie.

            Naši piataci sú veľmi zdatní a dokázali nie len vybrať s ktorými povolaniami prichádzajú do styku každý deň, ale dokázali ich prepájať aj s inými povolaniami. Napríklad predavač je závislý od mäsiara, lahôdkara, hydinára, pestovateľa ovocia a zeleniny, ale aj od hygienika, výrobcu plastových obalov, či energetika. Najvysnívanejším povolaním sa stali chovateľ koní a cvičiteľ psov. Aj to svedčí o tom, že naše deti majú radi zvieratká a majú dobré srdiečka.

            Mgr. Padyšáková

          • Geometria hravo - 6.A

          • Vyučovanie geometrie je možné vnímať aj ako hru. So žiakmi 6. ročníka sme sa v rámci zväčšovania a zmenšovania rovinných útvarov využili práve túto hravú formu a na hodine sme pracovali s Geoboardom. A keďže využívame na hodinách počítače a výučbové applety, umožnila som žiakom vybrať si. Žiaci, ktorým viac vyhovuje manipulovať a využívať motoriku mohli používať dosku Geoboard a žiaci, ktorým lepšie vyhovuje pracovať s appletom na počítači mohli pracovať s virtuálnym Geoboardom. Geoboard je pomôcka, ktorá predstavuje skvelý tréning priestorovej orientácie, logického myslenia a nácviku abstraktného myslenia. Samozrejme, že deti si vyskúšali obe možnosti a názorne vyriešili niekoľko geometrických úloh. Na záver hodiny si deti vytvárali obrázky podľa svojej fantázie.  Na hodinu sme mali pripojeného aj žiaka online, ktorý pracoval spolu s nami z domu a nemusel si učivo doberať sám. Ako sa nám darilo si môžete pozrieť vo fotoalbume.

            Mgr. Padyšáková

          • Oslavy MDD v ŠKD

          • Dňa 1. júna 2021 sa v našom školskom klube konali oslavy Medzinárodného dňa detí. Podujatie sa začalo krátko popoludní pre prvé  i druhé oddelenie. Pre deti sme pripravili rôzne pohybové aktivity a vedomostné kvízy, za ktoré boli deti odmenené rôznymi cenami. Bola to napríklad súťaž v slalomovom behu,  v preskoku na švihadle, v preťahovaní lanom, hod kriketovou loptičkou na cieľ,... Po odsúťažení boli všetky disciplíny vyhodnotené samostatne a najúspešnejší súťažiaci boli odmenení rôznymi cenami.

            Po súťažiach a vyhodnotení sme sa presunuli do altánku, kde deti načerpali silu na veľkom pikniku. Po občerstvení sme pokračovali v zábave a tak sme spoločne oslávili tento milý sviatok všetkých detí.

            Touto cestou by som sa chcela poďakovať Mgr. Mirke Kremeňovej a Bc. Gabike Holazovej za pomoc pri organizácii tohto podujatia.

            Mgr. Marta Jarošová

          • 1. jún - Medzinárodný deň detí v ZŠ Korňa

          • Cieľ Medzinárodného dňa detí je zdanlivo jednoduchý a samozrejmý, no o to viac dôležitý a vo svete častokrát celkom prehliadaný - urobiť všetkým deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete (chudoba, detská práca, vzdelanie). Možno sa dočítať, že na deň detí by sa malo deťom uľaviť napr. od domácich prác :) alebo zrušiť zákazy. Prípadne im vraj dopriať viac čokolády.

            Žiaci zo ZŠ Korňa mali v tento deň určite úľavu od školských povinností a maškrta sa rovnako ušla každému. A to dvojnásobne. Ďakujeme Rodičovskému zduženiu pri ZŠ, z ktorého príspevku sa nakúpili spomínané sladkosti a rovnako tak patrí poďakovanie za občerstvenie starostke obce Korňa pani Ing. Marianne Bebčákovej.

            Žiaci 5. až 9. ročníka v rámci MDD vystúpili na vrch Beskyd (879 m.n.m.), kde navštívili Panoráma ranč. Spoločne sa za slnečného počasia tešili z prírody, pohybu, rozhovorov s kamarátmi a v neposlednom rade malebným panoramatickým výhľadom na Moravsko-Sliezske Beskydy, Malú Fatru, Vysoké i Nízke Tatry.

            Turistickú trasu k spomínanému vrchu Beskyd spríjemňoval žiakom pani starostkou novootvorený vzdelávací detský náučný chodník pozostávajúci z viacerých informačných panelov a doplnený vydarenými drevenými sochami predstavujúcimi faunu Korne i celého regiónu Kysuce. Deti (ale aj dospelí) by si mali tento a podobné projekty obce vážiť a tešiť sa z nich, nakoľko ich realizácia nie je jednoduchá a mali by slúžiť nepoškodené naozaj všetkým a čo najdlšie.