• Microsoft pre školstvo - webinár: Vyučovanie finančnej gramotnosti online

          • Finančná gramotnosť je v súčasnosti dôležitou zložkou vyučovania. Spôsob, akým bola vyučovaná finančná gramotnosť počas online vzdelávania  na našej škole zaujala aj spoločnosť Microsoft. Oslovila Mgr. Padyšákovú, aby o tomto inovatívnom spôsobe usporiadala webinár a názorne ukázala ako učiť pre každodenný život. Webinár sa uskutočnil 27. 05. 2021 o 19:00hod., zúčastnilo sa ho veľa poslucháčov a priniesol priaznivé ohlasy. Veríme, že sme inšpirovali aj ostatné školy.

            Mgr. Padyšáková

          • Oznam ŠKD - Prihlasovanie na šk. rok 2021/2022

          • V tomto období prebieha prihlasovanie žiakov do Školského klubu detí na ďalší školský rok 2021/2022.

            Kto má záujem, môže si prísť vypísať prihlášku u vychovávateliek, Mgr. Marty Jarošovej a Bc. Gabriely Holazovej.

            Tešíme sa na Vás!

            Vychovávateľky ŠKD

          • Včelí pondelok 1.A

          • V tento deň to u prvákov doslova "bzučalo". Deti zažili pútavé projektové vyučovanie o včelách. Naše malé prváčky pripravili chutné raňajky - rožok s maslom a medíkom. Malí čašníci zasa ponúkli sladkým čajom. Deti riešili úlohy z matematiky, slovenského jazyka, získali veľa zaujímavých poznatkov o liečivých účinkoch včelieho medu. Mali možnosť obliecť sa do včelárskeho oblečenia, vyskúšali si včelárske potreby. Svoje získané vedomosti využili pri tvorbe spoločného včelieho plastu. 

            Mgr. Kremeňová

          • Food - Jedlo 6.A

          • Hovorí sa, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. V rámci témy Food - Jedlo v 6. roč. sme si na hodine ANJ pripravili chutné dezertné poháriky a porozprávali o zaujímavých zdravých potravinách, ako je Goji, Amalaki, Chia, Karob, Adzuki fazuľa a iné.

            Ing. Mitková

          • Pozvánka na Letnú školu

          • Ministerstvo školstva SR vypisuje výzvu na rozvojový projekt „Letná škola na základnej škole v školskom roku 2020/2021“. Letné školy sú súčasťou opatrení MŠVVaŠ SR na zmiernenie dopadov dištančného vzdelávania na vzdelávacie výsledky žiakov.

            Zámer Letnej školy

            Zámerom Letnej školy je poskytnúť žiakom základných škôl možnosť na získanie alebo upevnenie vedomostí, zručností a spôsobilostí, ktoré si nedostatočne osvojili počas školského roka 2020/2021. Letná škola neprebieha vo forme klasického vyučovania, ale jej primárnym cieľom napriek tomu ostáva vzdelávanie a rozvoj kompetencií žiakov.

            Termíny letnej školy: 9.8. - 13.8.2021 a 16.8. - 20.8.2021 (* termín letnej školy upresníme po zistení záujmu)

            Viac informácií a nahlasovanie žiakov: u triedneho učiteľa

             

            Pozvánka na Letnú školu

             

            Milá žiačka, milý žiak!

            Je nám nesmierne ľúto, že tento rok sme sa až tak nestretávali. Nemohli sme sa rozprávať počas prestávok, učiť sa spoločne nové veci počas hodín a ani mať nové zážitky. Čo keby sme to cez leto napravili?

            Pozývame Ťa preto do Letnej školy! No pozor, nepredstavuj si, že celé dni budeme iba sedieť v laviciach!

            Zažijeme spolu neskutočné zážitky! Dobehneme hravou formou to, čo sme si nestihli zopakovať počas školského roka. Ponúkame Ti zábavno-edukačný program vytvorený presne pre Tvoje potreby.

            Naučíme sa nové veci! Budeme sa venovať zaujímavosti  z prirodovedných predmetov, čaká Ťa ľahké doučko z matematiky   a jazykov, aby si si bol istý, že budeš do nového školského roka pripravený. Ale hlavne sa budeme veľa rozprávať a zabávať. Vynahradíme si všetky zrušené aktivity.

            Počas tohto zvláštneho roka ste nám veľmi chýbali, a preto chceme s vami dobehnúť, čo sa dá. Budeme veľmi radi, keď sa pridáš.

            Tvoja triedna učiteľka/učiteľ

          • Projekt Tesco 8. edícia

          • V rámci 8. edície programu Vy rozhodujete my pomáhame, spoločnosti Tesco bola naša škola vybraná a podporená sumou 800 €. Postupne pokračujeme v realizácii projektu. Z finančných prostriedkov sme zakúpili nové koše do tried na separovanie odpadu (plasty, tetrapaky, kovy) a lis na plastové fľaše, ktorý žiaci nájdu pri schodisku do kotolne. Čakáme ešte na dodanie exteriérového koša na triedený odpad, ktorý bude umiestnený pri vstupe do budovy a exteriérového koša na zmesový odpad k novému sedeniu na terase.

          • Medzinárodný deň mlieka - 18. máj

          • Cieľom tohto dňa bolo upozorniť na význam a dôležitosť konzumácie mliečnych výrobkov deťmi, podporovať zdravé stravovacie návyky.  

            Deň mlieka si žiaci prvého stupňa pripomenuli rôznymi aktivitami. Deti prišli oblečené v bielych tričkách a tento deň začal prípitkom chutného mlieka a ich desiata pozostávala z mliečnych výrobkov. Mňam, to bola dobrota! 

            Pre každú triedu boli pripravené aktivity ako napríklad pracovné listy či už na slovenskom jazyku, alebo matematike, omaľovanky, spoločne sme si pozreli prezentáciu Cesta mlieka a vypracovali kvíz o mlieku. Prváci a druháci vytvorili veselé makety kravičiek, ktoré doplnili mliečnymi produktmi.  Tretiaci zhotovili z prázdnych fliaš od mlieka veľkého robota. Naši štvrtáci navštívili supermarket COOP Jednota. Ich úlohou bolo vyhľadať mliečne produkty, ktoré poznajú a aj im chutia. Ďalšou úlohou bolo vyhľadať také produkty, ktoré ešte neochutnali. Tento deň sa žiakom veľmi páčil, už sa tešíme, kedy si takýto deň zopakujeme. 

            Mgr. Kremeňová

          • Projekt ENTER - Nadácia Pontis, Nadačný fond Telekom

          • Keďže do školy nastúpili už aj žiaci druhého stupňa prezenčnou formou, mohli sme spustiť realizáciu aktivít v projekte Enter. Projekt je podporený Nadáciou Pontis - Nadačný fond Telekom. Z poskytnutých finančných prostriedkov boli zakúpené sady micro:bitov, tak aby žiaci mohli pracovať samostatne alebo vo dvojiciach. Micro:bit je miniatúrny programovateľný počítač, vďaka ktorému sa deti učia základy programovania hravým interaktívnym spôsobom a navyše podporuje ich kreativitu. 

            Žiaci sa na úvodnej hodine zoznámili so zariadením a komponentami Micro:bitu a s virtuálnou triedou Microbitclassroom https://classroom.microbit.org/, v ktorej si vytvorili kontá. Programujú v programovacom jazyku Makecode. Osvojili si základné príkazy a spôsob prenosu programov z počítača do Micro:bitu. V prvom programe si žiaci naprogramovali zobrazenie svojho mena na micro:bite. 

            Mgr. Rudolf Badžgoň

          • Farebný deň

          • Keďže sa deti po dlhom homeoffice vrátili do škôl, rozhodla som sa využiť adaptáciu žiakov na odstránenie možného stresu z vyučovania hravou formou a zorganizovala som so žiakmi 5.A farebný deň.

            Na dvoch hodinách matematiky sme sa venovali experimentovaniu s farbami a snažili sme sa do tohto náročného obdobia vniesť farby a optimizmus formou zážitkového vyučovania. Riešili sme úlohy zamerané na:  

            • Pamäť
            • Logické myslenie
            • Matematickú inteligenciu
            • Technickú a priestorovú orientáciu

            Oboznámili sme sa s aditívnym  a subtraktívnym miešaním farieb a vypracovali pracovný list plný farieb a ukázali si, že aj matematika môže byť zábavná, farebná a veselá.

             

            Mgr. Padyšáková

          • Článok v magazíne NN

          • Deviataci učia piatakov ako sa chrániť na sieti

            O projektoch, ktoré realizovala pani učiteĺka Padyšáková sa podelila v magazíne NN. Projekty boli zamerané na prevenciu kyberšikany, internetových podvodov a ďalších nástrahach internetu. 

          • Zber odpadu v prírode - vyhodnotenie

          • Žiaci, ktorí sa vo svojom voľnom čase zapojili do výzvy "Zber odpadu v prírode" si v pondelok, 10. mája, prevzali vecné ceny od pani riaditeľky. Všetkým zúčastneným aj žiakom a učiteľom, ktorí sa zapojili do čistenia obce v rámci vyučovania ďakujeme.

            Chceli by sme však apelovať nie len na našich žiakov ale aj obyvateľov a návštevníkom Korne, aby si viac vážili našu obec a prírodu a neznečisťovali ju.  Vybrané lokality každoročne čistia nielen naši žiaci ale aj zamestnanci obce. Odpad sa v nich opakovane vyskytuje aj napriek tomu,  že v okolí je dostatok košov a zberných nádob; verejnosť je informovaná o možnosti ďalšieho využitia odpadu (opätovné spracovanie skla, plechoviek, plastov,..), o nebezpečenstve, ktoré hrozí z odpadu vyhodeného v prírode (zranenia až úhyn zvierat, škodlivé látky uvoľňujúce sa do pôdy,...) a v neposlednom rade si sami znečistuje a ničíme pekné okolie.

            „Po väčšinu histórie musel človek bojovať s prírodou, aby prežil; v tomto storočí si začína uvedomovať, že aby prežil, musí prírodu chrániť.“                                                                     

            Jacques-Yves Cousteau

          • PIRLS medzinárodné testovanie žiakov 4. ročníka

          • Žiaci 4. ročníka sa zúčastnili medzinárodného testovania PIRLS - Čítanie s porozumením (čitateľská gramotnosť žiakov 4. ročníka ZŠ). Počet zúčastnených krajín: 55. Zo SR bolo vybraných 236 ZŠ. Medzi nimi aj naši žiaci 4. ročníka. Testovanie bolo elektronickou formou.

            Základné informácie:

            Cieľom štúdie IEA PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) je monitorovanie úrovne čitateľskej gramotnosti žiakov 4. ročníka základných škôl. Štvrtý ročník bol vybraný pretože žiaci sa v tomto veku prestávajú učiť čítať a začínajú sa učiť čítaním. Preto je zvládnutie techniky čítania dôležitým faktorom v ich ďalšom vzdelávaní. Tomu zodpovedá rôznorodý výber literárnych aj informačných textov ako aj skúmanie zvládnutia rôznych procesov porozumenia – od vyhľadania explicitne uvedenej informácie až po samostatné prepájanie viacerých častí textu a vlastnej skúsenosti žiaka.

            Prečo je PIRLS dôležitý?

            Popri monitorovaní žiackych výkonov v čitateľskej gramotnosti, štúdia PIRLS venuje značnú pozornosť aj čitateľským návykom a postojom žiakov a aj podmienkam ich domáceho a školského prostredia. Na zozbieranie týchto údajov slúžia 4 druhy dotazníkov: dotazník pre žiaka, dotazník pre rodičov, dotazník pre učiteľa a dotazník pre školu (určený riaditeľovi školy). Štúdia PIRLS sa uskutočňuje pod záštitou IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement – Medzinárodnej asociácie pre hodnotenie výsledkov vzdelávania). V 5 ročných cykloch a Slovenská republika sa jej zúčastňuje od roku 2001.

            Koordinátorkou testovania bola Mgr. Padyšáková, ktorej ďakujem za prípravu.

            Srničková, r. š.

          • Prihlasovanie na NBV/ETV

          • Poprosím rodičov, aby cez edupage stránku - úvod - prihlasovanie, prihlásili žiakov 1. - 8. ročníka na náboženskú alebo etickú výchovu pre budúci školský rok 2021/2022.

            Ďakujem.

          • Geografia 9.A - mapa sveta

          • Žiaci 9.A využili pekné počasie a strávili hodinu Geografie vonku na čerstvom vzduchu. Venovali sa kartografii – tvorbe máp. Kriedami nakreslili mapu sveta s jednotlivými svetadielmi, oceánmi, pohoriami....Takto si zopakovali už osvojené vedomosti prostredníctvom zážitkového učenia a tiež rozvíjali svoje výtvarné nadanie. Posúdte sami, či sa im to podarilo ;) 

            Mgr. Kulla Róbert