• Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Dňa 22. februára si žiaci 1. stupňa pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka (21.2.). V každej triede si vyučujúci pre žiakov pripravili rôzne aktivity. 

            Prváci si priniesli pripravené nárečové slová a dávali ich spolužiakom ako hádanky. Hovorili riekanky, básničky, spievali piesne. Pozreli si video o Cyrilovi a Metodovi. Potom „kódovali“ text do hlaholiky. Nakoniec vytvorili plagát s ľubozvučnými slovami. 

            Druháci sa porozprávali o materinskom jazyku, ako vzniklo slovanské písmo. Svoje mená prepisovali do hlaholiky. Vytvorili plagát, na ktorý umiestnili svoje „menovky“. 

            Tretiaci sa tiež rozprávali o Cyrilovi a Metodovi. Zamerali sa na hlaholiku, z písmen skladali slová a mená, ktoré umiestňovali na tabuľu. Vytvárali si rôzne odkazy. 

            Štvrtáci sa bližšie oboznámili s históriou slovenčiny od najstarších čias po súčasnosť. Pracovali s textami v bernolákovčine, ktoré sa snažili prečítať a pochopiť. Zahrali sa na jazykovedcov a „prekladali“ do súčasnej slovenčiny báseň v Štúrovej slovenčine. Nakoniec vytvorili leporelo s prehľadom vývinu slovenčiny. 

             

            Mgr. Z. Gregorová 

          • Online hodina informatiky

          • V piatok, 12.2. 2021, mali žiaci deviateho ročníka online hodinu s Leou Hadnagyovou, študentkou Microsoft Student Ambassadors, ktorá žiakom predstavila tému svojho Microsoft projektu – Ako vytvoriť kvalitnú prezentáciu. Ukázala im, ako má taká profesionálna prezentácia vyzerať. Okrem toho sa taktiež venovali téme prezentujúceho. Postupne si prešli témy ako napríklad: vzhľad prezentácií, príprava na zostrojenie prezentácie, ako danú prezentáciu prezentovať a výber správnych efektov. Na záver si žiaci overili svoje vedomosti vo vedomostnom kvíze zameranom na tvorbu prezentácií.

            Rudolf Badžgoň

          • Nové dvere do prístavby a pavilónu telocvične

          • Počas jarných prázdnin sa vymenili staré drevené dvere a presklenie do prístavby a pavilónu telocvične. Nové dvere majú moderný dizajn, širšie priechody a najmä bezpečnostné sklenené výplne. Vymenila sa tiež kľučka a poškodené vnútorné kovanie na vchodových dverách. Ďakujeme pani starostke, že uvoľnila zamestnanca OÚ, ktorý opravil dlažbu a špalety okolo dverí. Pán školník následne opravil maľovku na stenách a sokloch.  

          • Školské kolo Pytagoriády

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili už tradične školského kola matematickej súťaže Pytagoriáda.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            5.A - Andrej Židek, Matej Jašurek

            6.A - Adam Hafera, Ester Bielčiková, Vanesa Kmínková

            8.A - Bartolomej Mikula, Katarína Učníková

            Žiakom gratulujeme a veríme, že získajú skvelé umiestnenie aj v okresnom kole.

            Mgr. Padyšáková, koordinátorka súťaže

          • Ako sa popasovali s kyvadlom naši prváčikovia

          • Zistiť ako veci fungujú je prirodzená potreba každého dieťaťa. Možno aj vás ako dieťa fascinovali veľké kyvadlové hodiny. Pozerali sme sa na kyvadlo ako sa pravidelne pohybuje sem a tam a premýšľali sme na čo tam vlastne je. A keďže aj naši prváčikovia sú zvedaví, vyrobili si za pomoci ockov, mamičiek, dedkov, či starých mám, svoje vlastné kyvadielka. Ako správny vynálezcovia zisťovali od čoho závisí rýchlosť pohybu kyvadla a svoje zistenia zapisovali do zošita. Ich fantázia nepozná hranice a veru ma udivovalo z čoho všetkého dokázali vyrobiť kyvadielka. Pre tie jednoduchšie použili ceruzku, niť a maticu, tí hravejší použili lego a poskladali si kyvadielko z legových kociek a tí najväčší majstri vyrobili drevené kyvadielka z paličiek, hranolov, špagátika a matíc. Všetky kyvadielka boli krásne a deti si na nich dali záležať.

            Mgr. Padyšáková

          • Expo kariéra Čadca online

          • Napriek mnohým obmedzeniam sa dňa 9.2.2021 uskutočnila Expo kariéra Čadca, známejšia ako burza stredných škôl pre žiakov 9. ročníka. Expo sa tento rok uskutočnilo online a spolu so žiakmi 9. ročníka sme sa pripojili na YouTube kanál a stali sme sa tak historicky po prvýkrát online účastníkmi tohto podujatia. Žiaci sa dozvedeli o zmenách, ktoré sa týkajú prijímacích konaní na jednotlivé študijné a učebné odbory. Prezreli si priestory školy a dozvedeli sa viac o profiloch absolventov a ich uplatnení na trhu práce. V prípade nejasností mohli napísať svoje otázky a odoslať ich konkrétnej škole. Ďakujem CPPPaP Čadca, že zorganizovala toto jedinečné podujatie a umožnila tak žiakom získať potrebné informácie.

            Mgr. Padyšáková - výchovná poradkyňa

          • Jarné prázdniny a nástup do školy

          • Jarné prázdniny budú v termíne 15. - 19. februára 2021. Nástup do školy je v pondelok 22. februára. Počas prázdnin bude prerušená aj činnosť ŠKD. 

            Podmienky nástupu detí do školy od 22. februára:

            • 1. - 4. ročník: pretestovaný jeden rodič/zákonný zástupca dieťaťa
            • 5. - 9. ročník pokračuje v dištančnej výučbe
            • vybraní žiaci 5. - 9. ročníka, skupiny 5+1: pretestovaný žiak aj jeden rodič/zákonný zástupca dieťaťa

            Podmienky nástupu detí do školy po jarných prázdninách budeme aktualizovať podľa nariadení MŠVVaŠ SR.

             

            Rodičia, pri nástupe žiakov po jarných prázdninách opätovne predkladáte vyhlásenie o bezinfekčnosti: cestne_vyhlasenie_od_8.2..docx a negatívny test na Covid.

            Žiadosť môžte odoslať aj elektronicky cez web stránku školy viď návod: 

            https://cloud1a.edupage.org/cloud/aSc-Navod-vyhlasenie-o-bezinfekcnosti.pdf?z%3A05Ply%2FoPfDbOdMyzoMIX3%2FzOygquVIVue9R6LKxpuIhYUNNFTnaxjDLijS6McmYq

            Do prílohy nahrajte kópiu testu.

            Test predkladajú: rodičia žiakov 1. stupňa, testujú sa aj žiaci z 2. stupňa a ich rodičia, ktorí chodia do školy v skupinách 5+1. Testujú sa aj všetci zamestnanci školy.

            Využite možnosť a príďte sa otestovať v piatok na Obecný úrad.

            ANTIGÉNOVÉ TESTOVANIE V KORNI:

            Piatok 19.2.2021, od 12:00 hod do 19.00 hod., Dom kultúry Korňa

            Testovanie je určené pre VÁS VŠETKÝCH, vrátane zákonných zástupcov detí ZŠ, MŠ, pedagogických aj nepedagogických zamestnancov.

            Nie je stanovený časový harmonogram, môžete chodiť priebežne, tak ako VÁM vyhovuje.

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 5.2.2021 sa v online priestore konalo okresné kolo Geografickej olympiády. Súťaže sa zúčastnili 3 žiačky našej školy – Natália Chrenščová (9. miesto),  Sára Bielčíková (12.miesto) a Aďa Blažeková (23. miesto). Všetky dosiahli výborné výsledky a boli úspešnými riešiteľkami.   

            Dievčatám srdečne ďakujeme za reprezentáciu našej školy. 

            Róbert Kulla

          • Chemická olympiáda - školské kolo

          • 12.02.2021 sa zúčastnili žiačky 9. ročníka: Bielčiková Sára, Blažeková Adriána, Chrenščová Natália školského kola CHO dištančnou formou. Stali sa úspešnými riešiteľkami, postupujú do okresného kola. Gratulujeme! Šipláková

          • Elektrické a dátové rozvody

          • V matematickej učebni žiaci často pracujú počas vyučovacích hodín na notebookoch, preto bola nutnosť učebňu modernizovať. K jednotlivým laviciam tak boli inštalované nové elektrické a dátové rozvody.

          • Projekt Kalorimeter

          • Žiaci 7. ročníka sa učia dištančne doma. Poznatky z fyziky si najlepšie osvoja, keď si prakticky vyskúšajú a overia fyzikálne javy. V projekte, ktorý dostali si doma zhotovili kalorimeter z odpadového materiálu – obal od mlieka a džúsu, polystyrén, teplomer. Kalorimeter je prístroj, ktorým sa meria množstvo tepla, ktoré sa uvoľňuje alebo absorbuje počas fyzikálnych, chemických alebo biologických procesov.

            Do kalorimetra dali horúcu vodu a na 3 minúty ponorili plastovú lyžičku, drevenú paličku, kovovú lyžičku, klinec, kus polystyrénu. Po vybratí porovnávali,  ako sa časť ponorená do horúcej vody zohriala. Potom látky následne rozdelili do skupín tepelných vodičov a izolantov. Odpovedali na otázky ako napr. kde sa v praxi používajú tepelné vodiče a izolanty?

            Z výroby kalorimetra si urobili fotodokumentáciu, spracovali postup a odpovede na otázky. Všetky získane údaje spracovali ako prezentáciu a cez Teamsy odovzdali. Pri spracovaní projektu využili medzipredmetové vzťahy a prepojenie fyziky  s  technikou a informatikou.

            Aj týmto projektom sa naučili, že fyzika môže byť aj zábavná, ale najmä to ,že čo sami objavia je ako vedomosť trvácnejšie.

            Srničková  

          • Oznam ŠKD

          • Žiadame rodičov prihlásených žiakov do školského klubu detí, aby uhradili poplatok za mesiace: február a marec, vo výške 10 €/žiak.

            Ďakujeme za pochopenie, vychovávateľky.

          • Informatika online - Hodina kódu - 5.A

          • V utorok, 9.2. 2021, mali žiaci 5. ročníka online hodinu so Samuel Graňákom, študentom Microsoft Student Ambassadors, ktorý žiakom predstavil projekt Microsoftu - Hodina kódu. Spolu so žiakmi si prešli základné otázky, napríklad čo je kód a ako sa programuje. V prvej úlohe si precvičili jednoduché algoritmické úlohy, ktoré uviedli žiakov do sveta programovania. Žiaci následne pracovali v online prostredí zo sveta Minecraftu, kde sa učili základné prvky programovania formou hry. Žiakom sa hodina páčila a odniesli si veľa nových poznatkov. Po skončení hodiny žiaci získali certifikát Hour of Code.

            Rudolf Badžgoň

          • Záložka do knihy spája školy

          • Naša škola je zapojená do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Cieľom projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Naši žiaci už vytvorené záložky odoslali. Teraz sme záložky obdržali my od partnerskej školy z ČR v Oskave, sú k nahliadnutiu vo fotogalérii. 

          • Hudobná výchova 7.A

          • Žiaci 7.  ročníka začali na hudobnej výchove spoznávať pestrý svet populárnej hudby. Na začiatku 20. storočia  vládol v hudbe blues, džez a swing. Noty boli  len východiskom pre improvizáciu. Hudobníci sa hodnotili podľa toho, ako  dokážu obmieňať melódiu – teda improvizovať. Postupným spojením hudby afrických černochov  s európskou hudobnou tradíciou sa zrodil  v USA džez, ktorý sa rozšíril do celého sveta. Siedmaci  spoznávali túto hudbu a urobili krásne prezentácie o najslávnejších osobnostiach džezovej hudby, ktorá je populárna dodnes. 

            Mgr. M. Horská

          • Aktivity zo SLJ počas dištančného vzdelávania

          • Žiaci druhého stupňa sa ako pri prezenčnom, tak aj pri dištančnom spôsobe vyučovania, v rámci slovenského jazyka a literatúry zaoberajú gramatikou, pravopisom, literatúrou – teóriou, čítaním s porozumením i slohom. Väčšina z nich sa na online hodinách prezentuje aktivitou a pracovitosťou, čoho výsledkom sú pozitívne hodnotenia, ale predovšetkým nadobudnuté vedomosti. Žiaci 9. ročníka sa popri novom učive zameriavajú na prípravu k prijímacím skúškam na stredné školy, resp. na testovanie 9. Ďakujem všetkým žiakom, ktorí k školským povinnostiam a nie len im pristupujú zodpovedne a tým robia radosť nielen učiteľom, ale aj svojim rodičom a najmä sebe. 

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Testovanie

          • V sobotu, 6. februára, sa uskutočnilo v školskej telocvični antigénové testovanie rodičov žiakov 1. stupňa, zamestnancov ZŠ a MŠ a rodičov detí z MŠ. Testovali sa tiež rodičia a žiaci z druhého stupňa zo skupiny 5+1. 

            Ďakujem za pomoc tímu hasičov - Rasťo, Katka, Dávid, Monika, Dominik; a ochotným zamestancom: Marcela Padyšáková, Rudo Badžgoň, Marcela Mitková, Mária Horská, Alenka Staníková, Anna Chylíková a Ondrej Hurík.

            Výsledok testovania: 0 pozítívnych

            Srničková, r. š.