• Online prihlasovanie na náboženskú/ etickú výchovu

          • Vážení rodičia, poprosím Vás pre budúci školský rok prihláste elektronicky Vaše dieťa na náboženskú alebo etickú výchovu. Prihlasovanie nájdete v ľavý panel - komunikácie - prihlasovanie - prihlasovanie na náboženskú / etickú výchovu. Ďakujem. 
            Srničková, r.š. 

          • Finančná gramotnosť v praxi 9.A

          • Do galérie Finančná gramotnosť v praxi 9.A boli pridané fotografie.

            Počas online vzdelávania sa často stretávam s tým, že deti mi referujú, ako majú rodičov doma a tak sa venujú zveľaďovaniu a zútulňovaniu svojich domovov. Najčastejšie sa v tomto období maľuje a mení podlaha. Prečo nie, deti sa priučia manuálnym zručnostiam a vyplnia voľný čas. Keďže mám rada matematiku v praxi, zadala som našim deviatakom projekt, ktorého cieľom bolo ukázať rodičom, že to čo sa učíme v škole, je potrebné aj pre bežný život. Deti dostali za úlohu zistiť koľko zaplatia za výmenu podlahy vo svojej izbe.

            Úlohy pre žiakov:

            1. Odmeraj rozmery svojej izby (miestnosti v ktorej chcete vymeniť podlahu) - premena jednotiek dĺžky.
            2. Zakresli plán miestnosti v mierke, ktorú si zvolíš - mierka plánu.
            3. Vypočítaj plochu danej miestnosti – obsah rovinných útvarov.
            4. K danej ploche pripočítaj 15% rezervy – percentá, percentová časť.
            5. Vyhľadaj na internete letáky dvoch obchodov, v ktorých predávajú podlahy, jeden v blízkosti, druhý vzdialenejší, kam chodíte často nakupovať – zber a triedenie informácií, čítanie s porozumením.
            6. Vyber v oboch obchodoch podobné podlahy s podobnými cenami - porovnávanie (v tejto časti ma žiaci veľmi prekvapili, nakoľko sami bez môjho zadania začali porovnávať parametre podlahy, hrúbku, zaťažiteľnosť, atď. Dokonca mi popísali aj recenzie k jednotlivým typom podláh, čím preukázali kritické myslenie, že porovnávajú podlahy s rovnakými vlastnosťami a preto by aj cena mala byť porovnateľná.
            7. Vypočítaj koľko eur zaplatíš za podlahu v jednotlivých obchodoch - rovnice s jednou neznámou, porovnávanie.
            8. Pripočítaj k cene tovaru aj náklady za prepravu (tu ma žiaci opäť milo potešili, do prezentácie mi vkladali mapy aj s trasou, vzdialenosťou v kilometroch a časom, ktorý strávia cestovaním – zber a triedenie informácií, orientácia v číselných údajoch, porovnávanie časov, vzdialeností a spotreby pohonných látok.
            9. V Exceli zostav tabuľku a do nej vlož zistené informácie – práca s tabuľkou, usporiadanie, porovnávanie
            10. Vypracuj PowerPointovú prezentáciu a pošli mi ju.

            To čo po zadaní tohto projektu nastalo sa nedá opísať inak ako úžas. Deti vypracovali aj 15-snímkové prezentácie do ktorých popridávali aj fotografie podláh, recenzie, aktuálne ceny pohonných hmôt. Zistili si spotrebu rodinných automobilov na 100 kilometrov a vypočítali ich spotrebu pri doprave podlahy z obchodu do domova. Musím povedať, že projekt vyšperkovali do detailov. Pre toto rada učím matematiku, lebo pripraví dieťa do života, naučí ho myslieť, byť finančne gramotný a efektívne narábať s financiami. Využívať kritické myslenie a porovnávať porovnateľné, nespoliehať sa len na údaje výrobcov, ale čítať aj recenzie, overiť si, čo je fakt a čo len reklamný trik. Ďakujem mojim deviatakom, že ma takto milo prekvapili a dúfam, že pri najbližších rekonštrukčných prácach rodičia využijú aj ich vedomosti. Čo sa dieťa v mladosti naučí, v dospelosti akoby našlo.

            Mgr. Padyšáková

          • VÝZVA PRE NAŠICH ŽIAKOV - ČISTENIE A ZBER ODPADU Z LESA

          • APRÍL – MESIAC LESOV

            Milé deti, rodičia síce nám situácia s COVID-19 mení život, zavádzajú sa radikálne opatrenia týkajúce sa sociálnej izolácie, zatvárajú sa obchody, školy, kiná, cestovanie za dovolenkou sa odkladá, musíme si povedať, že v jednom máme šťastie. Žijeme na Kysuciach obklopení krásnou prírodou, ktorú nám mnohí závidia.

            Význam lesov a prírody je pre človeka nenahraditeľný, vyvíjajú sa podľa toho ako sa k ním správame. Preto si zaslúžia našu ochranu nielen teraz v apríly - mesiaci lesov. Práve v tomto období však máme čas nielen žiaci ale aj rodičia  ísť si príkladom a byť vzorom jeden pre druhého.

            Prijmite preto výzvu našej školy, ku ktorej nás inšpirovali naše žiačky Adelka Paľuchová a Natálka Šamková, ale aj CVČ Turzovka a skúsme spoločnými silami prispieť k zlepšeniu čistoty prírody.

            Pri turistike či prechádzke si zo sebou zoberte vrece na odpad alebo igelitovú tašku a skúste vyzbierať odpad, ktorý do prírody nepatrí. Nezabúdajte však na dodržiavanie nariadení - nechoďte v skupinách, noste rúška, prípadne aj rukavice. Vaše fotografie aj s popisom (meno, lokalita) posielajte na mail: katarina.zborovancikova@zskorna.edupage.org prípade cez facebook. Fotky budu zverejnená na školskej stránke.

            Ďakujeme! 

          • Oznam

          • Naša škola sa zapojila do grantového programu "Šport v regióne 2020" Nadačného fondu Kia v Nadácii Pontis. Náš projekt "Modernizácia a rozšírenie športovísk v ZŠ Korňa" bol úspešný a bude podporený. Výška grantu je 4940,00 €. Priebežne Vás budeme informovať o realizácii programu. 

          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny od 9.4. do 14.4.2020, online vyučovanie bude v tomto čase prerušené.

            Prajem žiakom, rodičom aj pedagógom, aby si oddýchli. 

            Srničková, r. š.

          • Objednané knihy

          • Knihy z vydavateľstva Albatros a Fragment boli dodané. Žiaci, ktorí si knihy objednali môžu kontaktovať pani Maslíkovú na tel. č. 0915 822 623, aby sa dohodli na prevzatí kníh. 

          • Matematika, ktorá sa učí aj online

          • Do galérie Matematika, ktorá sa učí aj online boli pridané fotografie.

            Vyskúšať matematiku v tomto čase je naozaj náročné pre každého učiteľa. Rozhodla som sa netradičnou formou skontrolovať, čo som deti naučila a ako to vedia uplatniť v domácom prostredí. Na domácu úlohu v rámci tvorby a prezentácie projektu som zadala deťom upiecť koláč. Keďže byť finančné gramotný je dnes životne dôležité, rozhodla som sa pečenie spestriť troškou matematiky. O tom, že sa to deťom páčilo, svedčí fakt, že prezentácie vyšperkovali grafmi a rôznymi úlohami, ktoré som im ani nezadala, ale jednoducho ich napadli a chceli ich tam mať.

            Zadanie pre 6. ročník:

            • Všetky ingrediencie odvážiť a ich váhu zapísať (hmotnosť rozbitých vajíčok, mlieka,...), preopakovanie jednotiek hmotnosti.
            • Všetky dané ingrediencie sčítať a vypočítať hmotnosť koláča pred pečením, preopakovanie sčítania desatinných čísel.
            • Zapísanie časového harmonogramu prípravy koláča, preopakovanie jednotiek času.
            • Po vychladnutí koláča vybrať náhodne 5 kúskov z koláča a odvážiť ich, vypočítať aritmetický priemer jedného kúska koláča.
            • Vypočítať hmotnosť celého upečeného koláča, násobenie desatinných čísel (počet kúskov koláča krát priemerná hmotnosť jedného kúska).
            • Zistenie, kedy mal koláč väčšiu hmotnosť: pred pečením alebo po pečení, S
            • Posledná a najdôležitejšia úloha bola zistiť ako koláč chutil rodinným príslušníkom. Žiaci vypracovali prezentáciu v MS Office 365 a uložili ju do kanála aplikácie Teams pre domáce úlohy.

            Zadanie pre 8. ročník

            • Všetko to čo 6. ročník plus uvedené úlohy
            • Nájsť na internete leták ľubovoľného obchodného reťazca, vytvoriť excelovskú tabuľku a nájsť ceny všetkých použitých ingrediencií. Do tabuľky zapísať názov ingrediencie, cenu za balenie a vypočítať cenu za spotrebované množstvo do koláča.
            • Vypočítať cenu celého koláča, vypočítať cenu jedného kusa koláča.
            • Odhadnúť približnú spotrebu energie minutej pri mixovaní, pečení koláča.
            • Ohodnotiť cenu svojej práce pri pečení koláča, vypočítať za koľko by predávali jeden kus a aký by bol ich zisk.
            • Nájsť na internete v ponuke cukrárni podobný produkt a zistiť za akú cenu sa predáva, porovnať gramáž daného výrobku s vlastným výrobkom.
            • Vlastnou úvahou s využitím kritického myslenia zistiť, či je finančne primerané piecť tento koláč častejšie, alebo len pri výnimočných príležitostiach, na základe jeho ceny.

            Mgr. Padyšáková Marcela