• Morena, Morena , dže ši prebvala...

          • Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa v minulosti vykonával bol Vynášanie Moreny.

            Konal sa koncom zimy a vyjadroval túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Dnešný deň venovali deti zo súboru Lipovienka tradíciam a zvykom. Vytvorili si symbol zimy – Morenu. Po krátkom programe sme spoločne Morenu zapálili a hodili do rieky Korňanka.

          • Jeden deň na obežnej dráhe

          • Dnes sa naši žiaci 5.,6. a 7. roč. zúčastnili skvelej prednášky pod názvom Jeden deň na obežnej dráhe, vo Vysokej nad Kysucou. Prednáška sa konala pri príležitosti nedožitých 90. rokov amerického človeka na Mesiaci E.A. Cernana, ktorého starí rodičia pochádzali z obce Vysoká nad Kysucou. Jedinečnú a pútavú prednášku mal pán Ing. Tomáš Přibila z Technického múzea v Brne. Žiaci sa napríklad dozvedeli v čom sa život kozmonautov vďaka absencii gravitácie líši od toho "normálneho" na Zemi, ako vyzerá kozmický záchod a ako sa používa, čo je to "kozmická strava" a ako chutí, ako si kozmonauti strihajú vlasy, kde odpočívajú a ešte oveľa viac. Myslím, že žiakom sa prednáška veľmi páčila a ďakujeme pánu starostovi Tonkovi Varechovi za pozvanie. Bolo to super. Na záver si žiaci ešte pozreli krásnu Veľkonočnú výstavu v priestoroch obecného úradu. Ďakujeme.

          • Krása nevídaná

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krása nevídaná.

            Krása Nevídaná Dramatizácia patrí k obľúbeným činnostiam detí. V pondelok 11.3.2024 si žiaci 5.A spestrili hodinu literatúry, preniesli sa do sveta rozprávok. Tento mesiac – marec mesiac kníh sa žiaci stali malými hercami. Pre spolužiakov z prvého stupňa si pripravili divadelné predstavenie s názvom Krása Nevídaná. Je to príbeh o nespokojnom cárovičovi, ktorý sa chce do sveta vybrať hľadať Krásu Nevídanú. Deti sa poctivo pripravovali, učili sa texty, zháňali rekvizity, kostýmy. Deti sa na dramatizáciu veľmi tešili. Dramatizácia dáva deťom priestor na sebavyjadrovanie a spoluprácu medzi sebou. Mgr. Kremeňová

          • Návšteva obecnej knižnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva obecnej knižnice.

            Jednou z mnohých aktivít projektového týždňa v ŠKD pod názvom:„Vôňa knihy“ bola návšteva obecnej knižnice. Deti zo školského klubu detí privítala pani starostka Ing. Marianna Bebčáková spolu s pani knihovníčkou pani Monikou Stuchlíkovou. Počas návštevy knižnice sme si pripomenuli, ako máme s knihami zaobchádzať. Pozorne sme počúvali a pripomenuli si aké dôležité a zaujímavé je čítanie kníh. S radosťou sme listovali rôzne knihy, prechádzali sa po knižnici pomedzi regály a nasávali magickú atmosféru a vôňu kníh. Na záver nám pani starostka prečítala úryvok z detskej knižky a napokon na nás čakalo i sladké prekvapenie. Verím, že aj takouto formou sa nám podarí podporiť u detí pozitívny a trvalý vzťah ku knihám. Týmto sa chcem poďakovať pani starostke, ktorá si i napriek pracovnej vyťaženosti našla čas pre naše deťúrence a pani knihovníčke za poskytnutie vzácnych informácií. Tešíme sa na ďalšie stretnutie. Mgr. Marta Jarošová

          • Florbalový turnaj

          • Florbal už má na našej ZŠ svoju tradíciu a zázemie. Aj preto sa žiaci Ján Chrenšť (9.A), Martin Kaňak (9.A), Oliver Hrtus (9.A), Adam Vladimír Novák (9.A), Jakub Bebčák (9.A), Matej Jašurek (8.A), Peter Gančar (8.A), Šimon Skorčík (8.A), Dávid Ježík (7.A), Radoslav Kaduch (7.A) zúčastnili kvalifikačného turnaja o postup do okresného kola vo florbale žiakov ZŠ. V konečnom hodnotení obsadili pekné 3. miesto, keď im postup ušiel až v samostatných nájazdoch proti ZŠ Svrčinovec. V základnej skupine chalani remizovali s tímom zo ZŠ Vysoká 0:0 a so žiakmi ZŠ Staškov 2:2. Žiaci predviedli kompaktné tímové výkony a príkladne reprezentovali školu, za čo im patrí poďakovanie.

             

            Mgr. Jozef Jedinák

          • Vidiečanova Habovka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vidiečanova Habovka.

            Vidiečanova Habovka je celoštátna postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí a dospelých. Tento rok bola venovaná deťom. Aj naši členovia DFS Lipovienka sa dňa 13.3.2024 zúčastnili regionálneho kola v Čadci. V kategórií ľudové hudby súťažili heligonkári v zložení Kaduch M., Kremeň M., Smažák F., Židek A., Michna M., kde získali cenu – bronzové pásmo. Alžbetka Brezinová súťažila v kategórií sólisti speváci, kde získala cenu – zlaté pásmo s návrhom na postup. Taktiež získala aj cenu poroty za štýlový prejav.

            Ďakujeme Mgr. Mirke Kremeňovej za obetavú prácu a prípravu žiakov.

            Srdečne gratulujeme

          • Zdravý životný štýl v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravý životný štýl v ŠKD.

            Počas celého minulého týždňa sme sa v ŠKD venovali téme zdravého životného štýlu. Hovorili sme nie len o zdravom, či nezdravom jedle, ale aj o dôležitosti pitného režimu, spánku a pohybu. Spoločne sme nakúpili BIO potraviny a ovocie, z ktorých sme si pripravili chutné lievance, ktoré boli pripravené z celozrnnej špaldovej múky. Lievance sme dochutili javorovým a ďatľovým sirupom a dozdobili ovocím. Týmito aktivitami nadväzujeme na podobné aktivity, ktoré v našom ŠKD už prebehli. Chceme nimi dosiahnuť, aby si deti už na prvom stupni uvedomili, že zdravý životný štýl je spôsob života, ktorý nám zabezpečí dobré telesné i duševné zdravie. Za pomoc pri príprave lievancov ďakujem p. asistentke J. Maslíkovej

            Mgr. Marta Jarošová

          • Beseda s autorkou

          • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka sa 8.3.2024 zúčastnili na zaujímavom a príjemnom stretnutí s kysuckou spisovateľkou, rodáčkou z Makova, p. Martou Harajdovou, ktorá nám  predstavila svoju tvorbu – básnické zbierky a dve knihy pre deti. Vysvetlila deťom, čo ju viedlo k tomu, že sa stala spisovateľkou a čo ju v jej práci inšpiruje. Štyria dobrovoľníci potom čítali z jej knižiek. Na záver p. autorka vyzvala deti, aby veľa čítali, tvorili básne a príbehy. Ďakujeme obecnej knižnici za pozvanie na besedu. Žiaľ, dobrý dojem z akcie pokazili niektorí žiaci zo štvrtej triedy, ktorí sa nevedia vhodne správať na takomto podujatí.

             

            Mgr. Gregorová, Mgr. Hrtúsová, p. Maslíková

          • Maškrta v ŠKD

          • 4.3.2024 sme si s deťmi v učebni výchov uvarili sladký puding.

            Deti si zopakovali základy správneho stolovania, precvičili si jemnú motoriku pri miešaní, krájaní ovocia a zdobení pudingu.

            Potom si všetci spolu pochutili a ako správni kuchári aj po sebe upratali a umyli.

            Mgr. Filová a Mgr. Horská

          • Súťaž o najkrajšiu nástenku

          • Mesiac február sa niesol na našej škole v duchu lásky, srdiečok, vyznaní s cieľom podporiť medziľudské vzťahy medzi žiakmi. Bola vyhlásená súťaž o najkrajšiu valentínsku nástenku, do ktorej sa zapojili všetky triedy v škole a mala byť výsledkom ich spoločnej tvorivej práce. Všetky nástenky boli nápadité a originálne, každá iná a predsa všetky krásne. Niesli odkaz žiakov, ktorí ju vytvorili. Medzi ocenené patria nástenky tried: 1.A a ich práce v Škd2, 5.A, 2.A a Školský klub detí 1.

          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajší valentínsky pozdrav

          • Z množstva krásnych, originálnych a nápaditých valentínskych pozdravov sme vybrali päť najkrajších. Ich autormi, odosielateľmi krásnych slov a vyznaní boli:

            Zuzka Sabelová, Julka Padyšáková, Simonka Mlkviková, Agátka Staníková a Jakub Bebčák.

          • Tvorivé dielne

          • Žiaci 7.A v rámci Regionálnej výchovy absolvovali tvorivé dielne pod taktovkou  umeleckého remeselníka, kožiara a remenára pána Ondreja Sabelu. Nielen že si vlastnoručne vyrobili originálne kožené náramky technikou razením, ale vďaka jeho živému rozprávaniu sa preniesli aj do čias dávno minulých. 

            Veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Mgr. Papiková

          • Tabuľky a grafy

          • Naši tretiaci sa na hodine matematiky učili pracovať s tabuľkami a grafmi. V texte vyhľadávali informácie, ktoré zapisovali do tabuľky a vytvárali stĺpcové grafy. Mgr. Gregorová

          • Rozvoj finančnej gramotnosti v ŠKD – 2. časť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozvoj finančnej gramotnosti v ŠKD – 2. časť.

            V pokračovaní projektu o financiách sa deti z ŠKD vďaka zážitkovému učeniu dozvedeli mnoho nových a zaujímavých informácií, ktoré si mohli overiť a na rôznych aktivitách. V úvode sme si zopakovali, čo sme sa naučili v prvej časti. V druhej časti sme spoločne i v skupinách riešili rôzne aplikačné úlohy. Naučili sme sa orientovať v pokladničnom bloku, porovnávali sme ceny jednotlivých tovarov a hovorili sme i o tom, že je veľmi dôležité nakupovať s rozumom. Pri aktivitách sme okrem iného použili aj portál Viki.iedu a Fenomény sveta. Na záver deti navrhli a nakreslili vlastnú bankomatovú kartu. Za pútavé rozprávanie a aktivity ďakujem Ing. M. Mitkovej. Mgr. M. Jarošová

          • Nadácia Tesco, program "Vy rozhodujete, my pomáhame" - výsledky hlasovania

          • S radosťou Vám oznamujeme, že náš projekt zapojený do programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“ Nadácie Tesco, vyhral 3. miesto v hlasovaní zákazníkov v našom regióne a získal podporu 300 eur! Ďakujeme za 6068 hlasov!

            Ďakujeme Ing. Zborovančíkovej za vypracovanie projektu

          • Príprava na kurikulárnu reformu

          • Ani cez jarné prázdniny sme nezaháľali a v rámci aktualizačného vzdelávania sme sa s lektorkami Regionálneho centra podpory učiteľov v Kysuckom Novom Meste pripravovali na novú kurikulárnu reformu. Patríme medzi školy, ktoré budú od budúceho školského roka zavádzať nový štátny vzdelávací program. Vyučovanie sa tak bude prepájať s praxou. Upraví sa aj rozsah a obsah vyučovania. To si však vyžaduje pripravených učiteľov, ochotných pracovať na sebe. Veríme, že zmena bude pre našich žiakov prínosná a pomôže žiakom viac porozumieť učivu.

            Mgr. Padyšáková